Rus enerji şirketi Gazprom Export Genel Müdürü Elena Burmistrova, Kuzey Akımı-2 doğalgaz boru hattı projesinin finansal desteğe ihtiyacı olmadığını ve Avrupa Birliğine "tek kuruş" maliyet getirmeyeceğini söyledi.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen 9. Avrupa Doğalgaz Konferansı'nda konuşan Burmistrova, Rusya'dan Almanya'ya Baltık Denizi altından toplam 55 milyar metreküp gaz taşıyacak iki ayrı deniz boru hattını içeren Kuzey Akımı-2 Projesi'ni değerlendirdi.
Burmistrova, Avrupa'nın gelecekte daha fazla doğalgaza ihtiyaç duyacağını belirterek, geçen yıl doğalgaz fiyatlarının beklenenden fazla düştüğünü ve bunun piyasada rekabeti arttırdığını ifade etti.
Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının ortalama yüzde 25-30'unun Gazprom tarafından karşılandığını hatırlatan Burmistrova, Kuzey Akımı-2 projesiyle bu transferin daha güvenilir bir şekilde yapılacağını savundu.
Burmistrova, Kuzey Akımı-2 projesiyle Orta ve Doğu Avrupa'da da birçok ülkeye gaz göndermeyi hedeflediklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Avrupa'ya daha fazla gaz göndereceğiz. Eski Kuzey Akım hattının dizaynını kullanacağımız için de aylar boyunca yeni bir proje tasarımıyla uğraşmayacağız. Zaten projeye ortak olan büyük enerji şirketleri de bizi destekliyorlar. Kuzey Akım 2, Avrupa Birliğine tek kuruş maliyet getirmeyecek. Proje, AB'den finansal bir desteğe ihtiyaç duymuyor ve istemiyor. Tüm finansal işleri ortaklarımızla beraber biz hallediyoruz."
Gazprom'un Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Zubkov da projenin Avrupalı tüketicilerin de yararına olacağına değinerek, "Bu projeyi hayata geçireceğiz ve daha uygun fiyatlı gaz satacağız. Sadece Rusya değil diğer gaz sağlayıcısı ülkeler de Avrupa Birliği de orta ve uzun vadede enerji mikslerinde gaza verecekleri role karar vermeliler. Biz Avrupa için her zaman güvenilir bir kaynak olacağız, ama ortada bir diyalog ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.
Proje istenmiyor
Kuzey Akımı-2 Projesi için resmi anlaşma, Gazprom, Alman enerji şirketleri E.ON ve BASF ile merkezi Avusturya'da bulunan enerji şirketi OMV arasında geçen yıl eylül ayında imzalanmıştı. Polonya, Slovakya ve Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkeleri, Rusya'nın Avrupa'ya gönderdiği doğalgazı mevcut boru hatlarından göndermesi sayesinde aldıkları yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık transit ücretini kaybetmek istemediğinden projeye karşı çıkıyor.
Öte yandan aralarında Polonya ve Slovakya'nın da bulunduğu 7 ülke 26 Kasım'da Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'a bir mektup yazarak Kuzey Akım-2 Projesi'nin gelecek ay toplanacak AB zirvesinde tartışılması çağrısında bulundu. Projeye karşı çıkarak mektubu imzalayan ülkeler Polonya, Slovakya, Litvanya, Letonya, Estonya, Romanya ve Macaristan olurken, imza atmayan ülkeler arasında Yunanistan, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti yer aldı.
Son olarak, 18 Ocak Pazartesi günü açıklamada bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, projenin Avrupa'nın enerji güvenliğine bir tehdit olduğunu öne sürerek, projeyi desteklemeyeceklerini ifade etmişti.
Son Dakika › Ekonomi › Kuzey Akımı-2'nin Finansal Desteğe İhtiyacı Yok' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?