Nar ve ayva üreticisi tarlada eğitimli ara eleman istiyor - Son Dakika
Ekonomi

Nar ve ayva üreticisi tarlada eğitimli ara eleman istiyor

Nar ve ayva üreticisi tarlada eğitimli ara eleman istiyor Nar ve ayva üreticileri ürettikleri ürünlerin kalitesinin arttırılması mahallede kurulu milyon dolarlık tesislerden tam verim alınması ve daha kaliteli ürünlerin ihracata sunulması için bölgeye tarım lisesi veya tarım meslek...

04.04.2021 13:02  Güncelleme: 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nar ve ayva üreticisi tarlada eğitimli ara eleman istiyor

DENİZLİ - Nar ve ayva üreticileri ürettikleri ürünlerin kalitesinin arttırılması mahallede kurulu milyon dolarlık tesislerden tam verim alınması ve daha kaliteli ürünlerin ihracata sunulması için bölgeye tarım lisesi veya tarım meslek yüksekokulu açılmasını istiyor.

Denizli'de nar ve ayva üretiminde öne çıkan Pamukkale İlçesine bağlı Irlıganlı Mahallesinde üreticiler tarlalarında eğitimli ara eleman istiyor. Yaklaşık 55 bin ton civarında nar üretiminin yapıldığı Türkiye nar ihracatının yüzde 15'lik bölümünün karşılandığı bölgede milyon dolarlık tesislerde görev alacak ara elemanların yetiştirilmesi için mahalleye tarım lisesi veya tarım meslek yüksekokulu açılması üreticinin en büyük hayali.

Bölgenin mikro klima özelliği sayesinde erkenci birçok meyvenin de yetiştirilmesine imkan sağladığını nar ve ayvanın bölgede daha kaliteli yetiştirildiğini ihracatının da yoğun olarak yapıldığını anlatan bölgedeki en büyük nar üreticilerinden biri olan Mehmet Ali Yılmaz, "Pamukkale Ovası son dönemlerde ihracat kalemi meyveciliğin yoğun olarak gerçekleştirildiği bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Hicaz narı ve ayva üretimiyle bölgesel mikro klima etkisi, ürün çeşitliliği, deseni, tercih edilen ve kabul gören meyve kalemleri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bölgede üretim kalitesini yükseltmemizi ihracat merkezli birim fiyatını arttırabilmemizin yolunun markalaşmadan geçtiğini biliyoruz. Markalaşırken de ara eleman ihtiyacının tarım lisesi tarım meslek yüksekokuluyla ortaya konabileceğine inanıyoruz. Yakın gelecekte bölgede tarım hayvancılık lisesi ihtiyacı söz konusudur. Çünkü çok ciddi yatırım kalemlerinin bölgede yer aldığını ve bunu tüm üreticilerimizin çiftçilerimizin daha layıkıyla icra etmeye çalıştığını görüyoruz" dedi.

Tarımsal turizm desteklenmeli

Bölgedeki verimli tarım arazilerinin yanında her yıl ilginin arttığı tarım turizminin de hız kazanması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, "Diğer taraftan tarımsal turizmin desteklenmesi vasıtasıyla Pamukkale ilçesinde ve Pamukkale ovasında kekikten hareketle ovaya indiğimizde ayva ve nar üreticiliğinin arzu edilen seviyenin bir basamak daha arttırılması gerektiğini bir Pamukkale Festivaliyle tarım festivaliyle de desteklenmesi ovada üreticimizin kazancının artacağını alın terinin emeğinin karşılığını tam manasıyla bulacağını düşünüyorum. Bölgede zaman zaman iklime ve koşullara göre değerlendirildiğinde Türkiye'nin yüzde 15'lik nar ihracat kalemini oluşturuyor. Bu çok ciddi bir oran. Her yıl daha profesyonelleşen, daha tecrübeli olarak üretilen çiftçimizin alın teri emeği ve tecrübe artışı da rekolteye ürün kalitesine de yansıdığını görüyoruz. Markalaşmada arzu ettiğimiz seviyeye bu yolla çıkacağımıza inanıyorum. Bölge genel itibariyle pamuk ekim alanları olarak karşımıza çıkıyordu. Ancak pamuk üretiminde baktığımız da daha geniş, arazilerle sonuca gidebildiğimizi görüyoruz. Katma değer sağlayabildiğini görüyoruz. Pamukkale ovasında arazi yapısı daha küçük dönüklü arazilerden yer aldığı için böyle bir farklılık gerek birim fiyatı yüksek gerekse üretim anlamında daha yüksek tonajlara ulaşabildiğimiz meyve kalemleriyle bölgesel bir ferahlama söz konusu oldu. Bölge insanı da emeğiyle gayretiyle ve yüreğiyle Türk tarımının gelişmesi için elinden geleni yaptı yapmaya da devam ediyor" diye konuştu.

Girdi maliyetleri yüksek

Bölgede üretimin girdi maliyetlerinin yüksek olmasından etkilendiğine dikkat çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Geçen yıl narda yaklaşık 55 bin tonluk nar rekoltesine ulaştık, veriler bazı yıllarda değişebiliyor. Önümüzdeki günlerde rahmet yağmurlarının yağmasıyla birlikte bölgesel susuzluğunda önüne geçilecektir. Bölgesel basınçlı boru sistemleriyle birlikte suyun daha doğru kullanımıyla birlikte ovaya bolluk bereket gelmeye devam edecektir. Burada girdi maliyetlerinin yüksek olması zirai ilaç gübre ve tarımsal sulamada birim fiyatlarının yüksek olması ciddi anlamda etki sağlıyor, belki de markalaşmanın önüne geçiyor. Ancak önümüzdeki süreçte bunun düzelebileceğini, farklı yaklaşımlarla farklı desteklerle hükümetimiz ve tarım il müdürlükleri tarafından çözüm bulabileceğimize inanıyorum. Pamukkale ovasını değerlendirdiğimizde yaklaşık 40 bin dönümlük bir alan söz konusu ve bu alanda özellikle yeni dikim sahalarında ayva meyveciliğinin arttığını görüyoruz. Kocadere hattında birkaç bin dönümlük alanda erkenci kayısı olarak tabir ettiğimiz ürünün arttığını görüyoruz. Birkaç yıl içinde ovanın tamamında boş sahasının kalmayacağını ve meyve dikili alanların oluşacağını düşünüyorum. Pamukkale Ovası niteliği itibariyle bu havzada mikro klima etkisi olarak tabir edilen diğer bölgelere nazaran daha erken kırmızılaşan daha erken hasat edilen nar üretimini görebiliyoruz. Daha dayanıklılığa haiz ayva üretimini görebiliyoruz.

Nar ve ayva üreticisi tarlada eğitimli ara eleman istiyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Nar ve ayva üreticisi tarlada eğitimli ara eleman istiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Ata Tohumları Fidelerini Dağıttı
    13:25 Aydın Büyükşehir Belediyesi Ata Tohumları Fidelerini Dağıttı

    Aydın Büyükşehir Belediyesi, yerli tohumları gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlattığı 'Ata Tohumları' projesi kapsamında elde edilen fideleri ücretsiz olarak vatandaşlara dağıttı.

  • Ankara'da Su Kaynaklarına Dikkat Çağrısı
    13:24 Ankara'da Su Kaynaklarına Dikkat Çağrısı

    Başkent Ankara'ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajların doluluk oranı düşük olduğu için ASKİ Genel Müdürlüğü, su tasarrufu çağrısında bulundu. Ankara nüfusunu besleyen barajlardaki su miktarı yetersiz olduğu için suyun bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Mart ve Nisan aylarındaki yağışların önemi üzerinde duruldu ve su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiği belirtildi.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi
    13:23 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,12 artışla 9.091,13 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 11,16 puan arttı. Altın ons fiyatı ise uluslararası piyasalarda yüzde 1,7 artışla 2 bin 233 dolardan işlem görüyor.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: İstanbul, Ankara, İzmir ve Diğer Şehirler Gerçek Belediyecilikle Yeni Bir Döneme Başlayacak
    13:23 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: İstanbul, Ankara, İzmir ve Diğer Şehirler Gerçek Belediyecilikle Yeni Bir Döneme Başlayacak

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Kırıkkale'de düzenlenen bir programda iş insanlarıyla bir araya geldi. Bakan Işıkhan, Türkiye'nin istihdam ve ekonomik büyüme verilerini paylaşarak, ülkede gerçekleştirilen belediyecilik anlayışının önemini vurguladı. Ayrıca, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer şehirlerin yeni dönemde ülkenin kalkınmasına destek olacağını belirtti.

  • Palamut ve Torik İçin Av Yasağı Başlıyor
    13:19 Palamut ve Torik İçin Av Yasağı Başlıyor

    Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, 1 Eylül itibariyle başlayacak olan av yasağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Uzun, 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dahil her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığının yasak olacağını belirtti. Ayrıca, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'na göre av yasağı döneminde palamut balığının avcılığı ve satış yerlerinde ticarete konu edilmesinin idari yaptırım gerektirdiğini vurguladı.

  • Kocaeli'de Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi ile Üreticilere Destek
    13:19 Kocaeli'de Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi ile Üreticilere Destek

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi kapsamında, üreticilere yüzde 50 hibe ile yerli ırk tavuk, yem ve kümes desteği verilecek.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı
    13:17 BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,12 değer kazanarak 9.091,13 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,46 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,37 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 3,39 ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 0,78 ile kimya petrol plastik oldu. Analistler, küresel pay piyasalarının yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamladığını belirterek, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve bankanın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

  • Erzurum, Türkiye'de patent başvurularında 17. sırada yer aldı
    13:13 Erzurum, Türkiye'de patent başvurularında 17. sırada yer aldı

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 4 patent başvurusu gerçekleştirerek Türkiye illeri sıralamasında 17. sırada yer aldı. Doğu Anadolu Bölgesi illeri arasında ise birinci sırada yer alan Erzurum, bölge patent başvurularının yüzde 29'unu oluşturdu.

  • Yüzde 42'lik hisseyi de satın aldılar! İstinye Park AVM'nin tek sahibi Orjin Gayrimenkul Grubu oldu
    13:04 Yüzde 42'lik hisseyi de satın aldılar! İstinye Park AVM'nin tek sahibi Orjin Gayrimenkul Grubu oldu

    2007 yılında faaliyete geçirilen İstinye Park Alışveriş Merkezi'nin yüzde 58 payına sahip olan Orjin Gayrimenkul Grubu, Doğuş Turizm Sağlık Yatırımları Şirketi'nin sahip olduğu yüzde 42'lik hisselerin tamamını satın alarak ünlü AVM'nin tek sahibi oldu.

  • Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak
    12:59 Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak

    Düzce Valiliği İl Özel İdaresi tarafından hibe desteği ile kurulan Çeltik Kurutma Tesisi çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak ve maliyetlerini azaltacak. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte çeltik üreticilerine büyük kolaylık sağlanacak ve üretim kapasitesi artacak.

  • Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı
    12:45 Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı

    Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 4 maden ocağı, yapılan çalışmalar sonucunda kapatıldı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, ocaklarda el arabası, kürek ve 40 metre ray ele geçirildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edilen ocaklar, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen malzemelerle birlikte orman sınırları içerisinde yer alıyordu.

  • Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek
    12:44 Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak biliniyor. Küçük Yıldız çöreği, kalitesi ve tarihiyle Van kahvaltısının vazgeçilmezi haline gelmiştir.


Advertisement