Şişecam'ın 2013 Yılı Net Karı 454 Milyon TL - Son Dakika
Son Dakika Logo

Şişecam'ın 2013 Yılı Net Karı 454 Milyon TL

07.03.2014 11:13  Güncelleme: 11:12

Şişecam Topluluğunun 2013 yılı net satışları bir önceki yıla göre yüzde 12 artışla 5 milyar 954 milyon TL'ye, net karı ise 454 milyon TL'ye ulaştı.

Şişecam Topluluğu'nun 2013 yılı net satışları bir önceki yıla göre yüzde 12 artışla 5 milyar 954 milyon TL'ye, net karı ise 454 milyon TL'ye ulaştı. Topluluk, 2013 yılında toplamda yaklaşık 1.7 milyar TL yatırım harcaması gerçekleştirdi.

Şişecam Topluluğu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre 2013 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 oranında artışla, 5 milyar 954 milyon TL civarında konsolide net satış gerçekleştiren topluluk, 2013 yıl sonu itibariyle net kar tutarını da 454 milyon TL seviyesinde açıkladı. Topluluğun 2013 yılında yurtiçi ve yurtdışındaki kuruluşlarında toplam 3.6 milyon ton cam, 2 milyon ton soda, 3.3 milyon ton endüstriyel ham madde üretimi gerçekleştirildi.

Türkiye'den yapılan ihracat ile yurt dışı üretiminden satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 47 olup, yıl sonu itibariyle Topluluğun Türkiye'den yapılan ihracatı 837 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

-"ANA ORTAKLIK PAYINA DÜŞEN NET KAR YÜZDE 41.6 ARTTI"-

Şişecam Topluluğu'nun 2013 yılına ilişkin mali tablolarını açıklamasının ardından Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Prof. Dr. Ahmet Kırman, 2013 yılı sonuçlarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Yılsonu itibariyle konsolide net satışlar, önceki yılın yüzde 12 oranında artışla 5 milyar 954 milyon TL olarak gerçekleşti. En önemli ihraç pazarımız olan Avrupa Bölgesi ekonomisinin küçülmeye devam ettiği ve global büyümenin de son derece sınırlı kaldığı 2013 yılında, yine de ihracatımız yüzde 2.7 artarak 837 milyon dolara ulaştı. Brüt kar marjı yüzde 25, brüt kar ise 1 milyar 494 milyon TL seviyesinde oluştu. 2012 yılında yerel ve global piyasa koşulları gereği satış fiyatlarına yansıtılamayan maliyet artışlarının, 2013 yılı içerisinde kademeli olarak satış fiyatlarına yansıtılması ve gerçekleştirilen maliyet tasarrufuna yönelik projeler sonucu, 2013 sonu itibariyle konsolide FAVÖK marjımız bir önceki yıla kıyasla 2.4 puan artışla yüzde 20.5 oranında gerçekleşti. 2013 yılı sonu itibariyle 1 milyar 223 milyon TL seviyesindeki konsolide FAVÖK hacmi ve 635 milyon TL tutarındaki finansman gideri öncesi faaliyet karı önceki yıla kıyasla sırasıyla yüzde 26.7 ve yüzde 41.4 oranında arttı. Ana ortaklık payına düşen net kar ise yüzde 41.6 oranında artarak 432 milyon TL seviyesinde gerçekleşti."

-"1 MİLYAR 953 MİLYON TL TUTARINDAKİ LİKİT KAYNAKLARIMIZLA BİLANÇOMUZUN SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ YAPISINI KORUYORUZ"-

Kırman, 2013 yılı sonu itibarıyla toplam 1 milyar 674 milyon TL düzeyinde yatırım harcaması yapıldığını belirtti. Kırman, düzcam grubunun devam eden Türkiye, Rusya, Bulgaristan ve Romanya yatırımlarının yanı sıra Hindistan'da ortaklık, Almanya'da şirket alımı, cam ev eşyası gruplarının Bulgaristan'da tamamladığı Rusya'da ise devam eden fırın yatırımları, cam ambalaj gruplarının Eskişehir'de faaliyete geçen yeni fabrikası ve kimyasallar gruplarında gerçekleştirilen kapasite artış yatırımları sonucunda, 2013 yılını 1.7 milyar TL'ye yakın yüksek bir yatırım tutarıyla tamamladıklarını bildirdi. Kırman, Tüm bu yatırımlar sonrası 2012 yılı sonuna göre öz kaynakların yüzde 18 oranında artışla 6.6 milyar TL seviyesine ulaştığını ifade ederek, "1 milyar 953 milyon TL tutarındaki likit kaynaklarımızla bilançomuzun sağlıklı ve güçlü yapısını koruyoruz" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Şişecam'ın 2013 Yılı Net Karı 454 Milyon TL - Son Dakika


Advertisement