Tarihi Kentler Ödüllerini Almak İçin Bir Araya Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

Tarihi Kentler Ödüllerini Almak İçin Bir Araya Geliyor

Tarihi Kentler Birliğinin düzenlediği Özendirme Yarışmasının ödül töreni, her yıl Antalya'da büyük bir ilgiyle izlenen YAPEX Yapı ve Restorasyon Fuarında gerçekleşecek.

17.11.2015 10:06  Güncelleme: 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi Kentler Birliğinin 14 yıldır düzenlediği Özendirme Yarışmasının ödül töreni, her yıl Antalya'da büyük bir ilgiyle izlenen YAPEX Yapı ve Restorasyon Fuarında gerçekleşecek. Bu yıl, Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü, Konya Büyükşehir Belediyesinin oldu.

YAPEX Restorasyon Fuarı, son beş yıldır ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtımın işbirliğinde, Tarihi Kentler Birliğinin desteğiyle düzenleniyor. Restorasyon ve yapı sektörüyle, tarihi belediyeleri, akademisyenleri, uzmanları biraraya getiren fuarın en önemli etkinliklerinden birisi TKB'nin 14 yıldır düzenlediği "Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması"nın ödül töreni.

19 Kasım'da yapılacak olan Özendirme Yarışması Ödül Töreni çok sayıda davetliyi ağırlayacak.

Bu yılın Metin Sözen Büyük Ödülü, II.Kılıçarslan Köşkü Arkeolojik Kazı Alanı ve Kentsel Tasarım Projesi ile Konya Büyükşehir Belediyesinin oldu.

Jüri Özel Ödülünü Kayseri Büyükşehir Belediyesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi Projesi ile alırken; TKB'nin 15. yılı anısına verilen 15. Yıl Özel Ödülünü ise Hışvahan Restorasyonuyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi alacak.

Bu yıl yarışmaya 32 belediye toplam 51 proje ile başvurdu. Törende Büyük Ödül ve Özel Ödüllerin yanı sıra 5 Proje, 5 Uygulama ve 6 Süreklilik ödülü ile 13 adet Başarı Belgesi sahiplerini bulacak.

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptığı açıklamada, "Üyelerimizin özveriyle hazırladığı koruma proje ve uygulamalarını 'özendirmek' amacıyla başlattığımız yarışmanın bu yıl 14.sünü sonuçlandırdık. 2001 yılından bu yana devam eden Özendirme Yarışmasına bu güne kadar 1000'in üzerinde başvuru oldu. Toplam 209 koruma projesine ödül verdik. Birliğimizin verdiği hibe desteğiyle 190 proje hayata geçti. Yarışma sonuçlarını her yıl yayınladığımız katalogdan incelediğinizde, Türkiye'deki kültürel mirasın ne emeklerle korunduğunu, artan kaliteli uygulamaları görmüş olacaksınız. Sokakların, terkedilmiş tarihi mahallelerin restorasyon sonrası nasıl yeniden canlandığına şahit olacaksınız" diyerek, gelinen noktaya dikkat çekti.

Ödül alan belediyeler şunlar:

Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü: Konya Büyükşehir Belediyesi, II.Kılıçarslan Köşkü Arkeolojik Kazı Alanı ve Kentsel Tasarım Projesi

Jüri Özel Ödülü: Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Uygarlığı Müzesi Projesi

15. Yıl Özel Ödülü: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Hışvahan Restorasyonu

Proje Ödülleri:

1. Kuşadası Belediyesi, Müze, kültür evi ve Güvercinada çevre düzenlemesi projesi

2. Melikgazi Belediyesi, Gemir Bezirhane ve Jandarma Okulu Restorasyon Projeleri

3. Milas Belediyesi, Baltalı kapı, Hacı İlyas meydanı ve çevreleri restorasyon ve sokak sağlıklaştırma projeleri

4. Nilüfer Belediyesi, Gölyazı Değirmeni Restorasyon Projesi

5. Tire Belediyesi, Bedesten, Kutluhan ve Yalınayak Hamamı Projeleri

Uygulama Ödülleri

1. Bergama Belediyesi, Havra ve ev Restorasyonu

2. Burdur Belediyesi, Tarihi Şehir Kulübü Restorasyonu

3. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Mardin Kapı ve Anzele Kaynak suyu çevre düzenlemeleri

4. Tarsus Belediyesi, Makam-ı Daniyal Cami Restorasyonu ve çevre düzenlemesi

5. Uzunköprü Belediyesi, Kilise restorasyonu

Süreklilik Ödülleri:

Süreklilik ödülleri, Koruma alanında bütüncül bir programı ve kapsamlı senaryoları uzun süre, istikrarlı bir biçimde uygulamaya devam eden belediyelere verilmiştir.

1- Alanya Belediyesi, Hasanağalar Konağı Restorasyonu

2- Eyüp Belediyesi, Zal Mahmut Paşa Cami Restorasyonu

3- Konak Belediyesi, Agora Carfi evi ve 960.sokak sağlıklaştırma projesi

4- Odunpazarı Belediyesi, Sivrioğlu Konağı restorasyon ve Çürük Hoca Sokak sağlıklaştırma projeleri

5- Safranbolu Belediyesi: Mualimler Birliği Rekonstrüksiyonu

6- Şahinbey Belediyesi: Mecidiye Hanı restorasyon projesi

Başarı belgeleri:

Jüri tarafından ayrıca aşağıdaki belediyelere tarih ve kültür mirasının korunması konusunda değerli katkılarından ve başarılı faaliyetlerinden dolayı başarı belgesi verileceği açıklanmıştır.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Bilecik Belediyesi, Buldan Belediyesi, Eflani Belediyesi, İncesu Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Kartal Belediyesi, Nevşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Sivrihisar Belediyesi, Talas Belediyesi, Ünye Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi". - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tarihi Kentler Ödüllerini Almak İçin Bir Araya Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement