TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, G20 platformunun, küresel büyümenin canlandırılması ve istihdamın artırılması amacıyla ortak eylemler geliştirdiğini vurgulayarak, "Küresel ekonominin 2030'a kadar 57 trilyon dolarlık altyapı yatırımına ihtiyacı var. Eğer önlem alınmazsa bu projelerin 20 trilyon dolarlık kısmı rafta kalacak. Bunun da küresel büyümeyi yavaşlatmasından ve dünya çapında yaklaşık 160 ile 200 milyon kişinin bu yüzden işsiz kalmasından korkuluyor. İşte bu yüzden G20 hükümetleri resmen altyapı için yatırımcı arayışına girişmiş durumda" dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Küresel Liderler Türkiye Ekonomisini değerlendirdi. ICC'nin (Milletlerarası Ticaret Odası) 2014 Yılı ilk Yönetim Kurulu Toplantısı öncesinde TOBB Birlik Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. TOBB ve ICC Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğindeki toplantıya; ICC Başkanı, McGraw Hill Financial Başkanı Harold McGraw, Nokia Danışma Ortağı, Finlandiya Eski Başbakanı Esko Aho, Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Doha Insurance Company Yönetim Kurulu Üyesi Khalifa Bin Jassim Al Thani, Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Peter Mihok, Daesung Industrial Başkanı Young Tae Kim, Bank of China Aviation'ın Yönetim Kurulu Başkanı Yanling Zhang, ICC Genel Sekreteri Jean Guy Carrier katıldı.
Hisarcıklıoğlu, Milletlerarası Ticaret Odası ICC'nin 2014'teki ilk Yönetim Kurulu toplantısını gerçekleştirmek için toplandıklarını belirterek, "Benim de Yönetim Kurulu Üyesi olduğum ICC'nin, Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerini ülkemizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim" dedi.
-"TERRY MCGRAW ICC'NİN BAŞKANLIĞINI TEMMUZ 2013'TEN BERİ BAŞARIYLA YÜRÜTÜYOR"-
ICC Yönetim Kurulu'nun, McGraw-Hill'den Daesung'a dünya çapında tanınmış şirketlerin çok değerli yöneticilerinden oluştuğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, Terry McGraw'in de ICC'nin başkanlığını Temmuz 2013'ten beri başarıyla yürüttüğünü vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Terry McGraw'in McGraw-Hill Financial şirketler grubunun yönetim kurulu başkanı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
"En bilinen şirketi de hepimizin yakından bildiği Standard-Poors' Kredi Derecelendirme Kuruluşu. Aynı zamanda ABD'nin en etkili iş dünyası örgütlerinden olan ABD Uluslararası İş Konseyi'nin başkanı olan Terry, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ticaret Politikaları ve Müzakereleri konusundaki Danışmanlar Komitesinin de başkanı."
-"GRUP BÜNYESİNDE ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERDE ÇALIŞAN 10'LARCA ŞİRKETLERİ VAR"-
ICC'nin Genel Sekreteri Jean-Guy Carrier'in Dünya Ticaret Örgütü'nde yıllarca üst düzey yöneticilik yaptığını söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle dedi:
"Finlandiya'dan bugün aramızda bulunan Esko Aho, Finlandiya'nın 1991-1995 arasında Başbakanlığını yürütmüştür. Daha sonra deneyimlerini iş dünyasına aktaran Sayın Aho, Nokia şirketinin 2012'ye kadar yönetim kurulu başkanlığını yürütmüştür. Halen de Nokia'nın danışman ortağıdır. Değerli dostum Khalifa bin Jassim bin Mohammad AL-THANI, Katar Ticaret Odası'nın başkanıdır. Khalifa, Katar Emirinin ailesinden geliyor. Aile olarak birçok sektörde ciddi bir yatırım kapasiteleri var. Aynı zamanda Khalifa, Doha Sigorta'nın da yönetim kurulu başkanı. Khalifa ile İslam TSO'da da çok yakın çalışıyoruz. Young-Tae Kim, Kore'nin dünyaca ünlü gruplarından Daesung Sanayinin yönetim kurulu başkanı. Daesung, enerji üretiminden, dağıtımına kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda grup bünyesinde çeşitli sektörlerde çalışan 10'larca şirketleri var. Ama Daesung'un belki de en önemli özelliği çevreye duyarlı enerji kaynakları geliştirmesidir."
Hisarcıklıoğlu, toplantıda bulunan tek bayan üyenin Yanling Zhang olduğuna dikkat çekerek, "Kendisi Çin Merkez Bankası'nın sahibi olduğu Bank Of China Aviation'ın yönetim kurulu başkanı. Aynı zamanda döviz ve altın rezervleriyle tüm dünyayı peşinden koşturan Çin Merkez Bankası'nın eski başkan yardımcısı. Giderek büyüyen bir uçak filosu sahibi olan Banka, Türk Havayolları gibi birçok havayolu şirketine uçak kiralamasıyla tanınıyor. Son olarak da değerli dostum Peter Mihok. 140 ülkede 14 binden fazla odayı bünyesinde barındıran Dünya Odalar Federasyonunun başkanı" diye konuştu.
-"O DÖNEMDE, DOĞRU DÜZGÜN İŞLEYEN BİR ULUSLARARASI ÖRGÜT BİLE YOK"-
ICC'nin amacının dünyaya refah getirmek olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Kısaca size ICC'den de bahsedeyim. ICC'yi 1919'da bir grup girişimci 1. Dünya Savaşı'nın yaralarını sarmak için kurdu. Kendilerine "barış tacirleri' diyen bu grup, küresel çatışmalarla sarsılan 20. yüzyıl dünyasında, büyük bir risk alarak, uluslararası bir örgüt kurdular. Bu öyle büyük bir risk ki; dünya genelinde bugünkü gibi küresel ticareti, yatırımı, finansal ilişkileri düzenleyen bir sistem yok. Hatta o dönemde, daha doğru düzgün işleyen bir uluslararası örgüt bile yok. Barış tacirleri herkesin ayrı telden çaldığı, herkesin birbirine husumet beslediği bir dünyada, farklı ülkelerden özel sektör temsilcilerini bir çatı altında topladılar. Amaç belli: Dünyada huzuru sağlamak, huzur ile birlikte daha fazla ticaret yapmak ve Artan ticaret ile topluma refah getirmek. Zamanla ICC dünyada ticaretin artırılması ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için referans kurum haline geldi. 130 ülkede 93 milli komitesi ile 6 milyon işletme, oda ve derneğin üyesi olduğu, dünyanın en büyük iş örgütü haline geldi. ICC uzun yıllardır ticaretin gelişimi için gönüllü olarak uyulabilecek kurallar ve yol haritaları hazırlıyor."
-"G20, KÜRESEL BÜYÜMENİN CANLANDIRILMASI AMACIYLA ORTAK EYLEMLER GELİŞTİRİYOR"-
Hisarcıklıoğlu dünyanın artık eskisi gibi olmadığını karmaşık küresel ekonomik yapının ortak eylemleri gerekli kıldığının altını çizerek şöyle devam etti:
"Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren platform olan G20, küresel büyümenin canlandırılması ve istihdamın artırılması maksadıyla ortak eylemler geliştiriyor. Son 60 yıldır dünya ekonomisinin lokomotifi uluslararası ticaret. Bundan sonra da küresel kalkınma ticaret sayesinde devamlılığını sürdürecek. Bu noktada, uluslararası ticaretin gelişimi odaklı hareket eden ICC ile G20'nin birlikteliği büyük önem kazanıyor. Bakın ben geçen hafta G20 toplantıları için Sayın Başbakan yardımcımız Ali Babacan ile Sidney'deydim. Altyapı yatırımları için iş dünyası liderleri ile hükümetler bir masa etrafında oturduk ve altyapı yatırımlarını nasıl artırırız diye konuştuk. Çünkü bu konunun hayati bir önemi var. Küresel ekonominin 2030'a kadar 57 trilyon dolarlık altyapı yatırımına ihtiyacı var. Eğer önlem alınmazsa bu projelerin 20 trilyon dolarlık kısmı rafta kalacak. Bunun da küresel büyümeyi yavaşlatmasından ve dünya çapında yaklaşık 160 ile 200 milyon kişinin bu yüzden işsiz kalmasından korkuluyor. İşte bu yüzden G20 hükümetleri resmen altyapı için yatırımcı arayışına girişmiş durumda. İşte biz ICC olarak bu konularda çözümler geliştiriyoruz. ICC G20 Danışma Grubu ile G20 liderlerine iş dünyasının görüşlerini ve önerilerini başarıyla aktarıyor. 2015 yılında G20 dönem başkanlığı Türkiye'ye geçecek. Biz bu sürece çok önem veriyoruz. Bugün 143'üncüsünü gerçekleştireceğimiz ICC Yönetim Kurulunda da iş dünyasını yakından ilgilendiren küresel ekonomik görünümün yanı sıra, G20 gündemini de tartışacağız. Bir başka deyişle küresel ekonomiyi Türkiye'de masaya yatıracağız. Yarın ICC Yönetim Kurulu Üyelerimizle çalışmalarımıza ve temaslarımıza İstanbul'da devam edeceğiz. "
Son Dakika › Ekonomi › TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: G20 Hükümetleri Altyapı İçin Yatırımcı Arayışına Girişmiş Durumda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?