Türk İşadamlarından Asya Pasifik'e Çıkarma - Son Dakika
Ekonomi

Türk İşadamlarından Asya Pasifik'e Çıkarma

Türk İşadamlarından Asya Pasifik\'e Çıkarma

Türkiye’nin Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki ticari varlığının az olduğunu belirten Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Asya-Pasifik Bölgesi’ne mal ve hizmet satabilmenin, bölgede var olmakla doğrudan ilgili olduğunu söyledi.

15.05.2015 17:41

Türkiye'nin Asya-Pasifik Bölgesi'ndeki ticari varlığının az olduğunu belirten Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Asya-Pasifik Bölgesi'ne mal ve hizmet satabilmenin, bölgede var olmakla doğrudan ilgili olduğunu söyledi.

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Asya Pasifik Girişimcileri Toplantısı, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, DTİK İcra Komitesi Başkanı ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, DTİK İcra Komitesi Üyesi Rona Yırcalı, DTİK Asya Pasifik Bölge Komitesi Başkanı Nejdet Demiryürek ve 50'yi aşkın Türk iş adamının katılımı ile Shanghay'da gerçekleşti. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Çin'in dünyanın üretimine ve ticaretine yön vererek, yatırım ve finans alanlarında büyük adımlar attığını söyledi. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi dünyada önde gelen kurumlara alternatif olarak, Çin liderliğinde kurulması planlanan Asya Altyapı ve Yatırım Bankası'nın alternatif bir yapı oluşturmasının öngörüldüğünü belirten Şenel, Almanya, Fransa ve Rusya gibi güçlü ülkelerin de ortak olarak içinde yer aldığı bankanın başlangıç sermayesinin 50 milyar dolar, hedefinin ise 100 milyar dolar olarak belirlendiğini söyledi. Türkiye'nin Asya-Pasifik Bölgesi'ndeki ticari varlığının az olduğunu belirten Şenel, Asya-Pasifik Bölgesi'ne mal ve hizmet satabilmenin, bölgede var olmakla doğrudan ilgili olduğunu söyleyerek, spesifik koşulların üstesinden gelebilen firmalar için bölgenin sayısız fırsat bulundurduğunu vurguladı.

DTİK İcra Komitesi Başkanı Nail Olpak, "Avrupa ve gelişmiş ekonomiler krizle boğuşurken, coğrafyalar yeniden şekillenirken, yeni bir küresel düzen kuruluyor, güç dengeleri yeniden şekilleniyor" dedi. Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) ve Trans Pasifik Anlaşması (TPP) ile, dünya ticaretinin üçte ikisinin yeni bir yapıya kavuşacağını belirten Olpak, "Çin ile İtalya arasındaki en büyük serbest piyasa ekonomisi olan Türkiye ise, finans piyasaları, alt yapısıyla, önemli bir üretim ve lojistik üssü ve bu yıl G20'nin dönem başkanı. Değişen küresel düzende etkinliğimizi arttırmalıyız" dedi. Asya-Pasifik bölgesi ile ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Olpak, Türk şirketlerinin bu pazarda daha güçlü olmadan, hedefe ulaşılmasının mümkün olmadığını söyledi.

DTİK Asya Pasifik Bölge Komitesi Başkanı Nejdet Demiryürek, DTİK Asya-Pasifik Komitesi çalışmaları ve DTİK'in üyelerine sağladığı fırsatlar hakkında bilgi verdi.

DTİK Asya Pasifik Bölge Komitesi Başkan Yardımcısı Zafer Karadağ, Asya Pasifik Komitesinin Türk Ticaret Odası ve Türk Lojistik Merkezi'nin açılması için çalışma yapıldığını söyledi. DTİK'e üye olarak çalışmalara destek verilmesini isteyen Karadağ, iş adamlarına DTİK platformuna üye olan binlerce Türk işadamı ile bir araya gelerek, işbirliği tesis edilebileceğini söyledi. Toplantı, Pekin, Shanghay, Mumbay, Guangzhou ve Tokyo ticaret ataşelerinin sunumlarının ardından soru cevaplar ile tamamlandı.

TÜRKİYE-ÇİN DIŞ TİCARET RAKAMLARI

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre; Türkiye'den Çin'e yapılan ihracat 2014 yılında 2 milyar 862 milyon dolar oldu. Türkiye'nin Çin'e ihraç ettiği başlıca kalemler; mermer ve traverten, ekosin, su mermeri, kireçli taşlar, krom cevherleri ve konsantreleri, boratlar; peroksiboratlar, kıymetli metal cevherleri ve konsantreleri oldu.

Türkiye'nin Çin'den yaptığı ithalat ise 2014 yılında 24 milyar 918 milyon dolar oldu. Türkiye'nin Çin'den ithal ettiği başlıca kalemler de telefon cihazları, ses, görüntü veya diğer bilgileri almaya veya vermeye mahsus diğer cihazlar, otomatik bilgi işlem makinesi oldu. Bunlara ait birimler ise manyetik veya optik okuyucular, verileri koda dönüştürücü, sadece veya esas itibariyle 85.25 ila 85.28 pozisyonlarında yer alan cihazlara mahsus aksam ve parça, sentetik filament iplikleri oldu.

Toplam dış ticaret hacmi 2014 yılında 27 milyar 780 milyar dolar iken dış ticaret dengesi eksi 22 milyar 56 milyar dolar oldu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türk İşadamlarından Asya Pasifik'e Çıkarma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement