Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İstanbul" - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İstanbul"

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "e Devlet'in kesintisiz sunulması için ileri teknoloji içeren Felaket Kurtarma ve İş Sürekliliği Merkezi'ni 1 Ocak itibarıyla hizmete alacağız" "Kaliteli ve etkin üretim yapmak, dünya pazarlarında kalıcı olarak söz sahibi olmak için yeterli bir koşul değildir.

05.12.2014 15:18

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "e-devlet'in kesintisiz sunulması için ileri teknoloji içeren Felaket Kurtarma ve İş Sürekliliği Merkezi'ni 1 Ocak itibarıyla hizmete alacağız" dedi.

Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Ekonomi Bakanlığı desteğiyle ve Arçelik, Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türk Hava Yolları (THY) stratejik ortaklığıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İstanbul"un 2. gününde konuştu.

Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında zayıf bir ülkeden; güçlü ve söz sahibi bir ülke haline geldiğini ve şimdi büyük hedeflere doğru tam inançla ve hızla yoluna devam ettiğini anlatan Zeybekci, artık Türkiye'nin ilerlemesinin durdurulamaz bir noktaya geldiğini ifade etti.

Bazı ülkelerin temel rekabet avantajlarının yalnızca zengin doğal kaynaklara dayandığını anımsatan Zeybekci, bu ülkelerin ekonomik güçlerini büyük ölçüde sahip oldukları kaynaklardan elde ettiğini dile getirdi.

Zeybekci, bu ülkelerin belirli bir gelişmişlik ve refah seviyesine ulaşabildiğini ancak gelişmiş ekonomilere sahip olduğunu söylemenin zor olduğunu vurgulayarak, "Olsa olsa başka ülkelerin öncelikli ihracat yapmak istedikleri tüketime dayalı pazarlar olabilirler. Dolayısıyla, sürdürülebilir bir ekonomik yapı ortaya çıkmadığı için dayandıkları doğal kaynağın tükenmesi ya da önemini kaybetmesi durumunda güçten düşer, zayıflarlar" şeklinde konuştu.

Bazı ülkelerin ise mal ve hizmetleri yüksek kalitede ve etkinlikte üretmeyi başardığını, ürettiği ürünlerin dünya pazarlarında tüketildiğini belirten Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti:

"Hiç kuşkusuz böyle bir seviyeye gelmek büyük bir başarıdır. Bu durum iş gücünün niteliğinin yükselmesi, işverenlerin organizasyon ve üretim kapasitelerinin artması, ülkenin kaynaklarının daha etkin kullanılması, istihdamın artması gibi birçok katkıyı beraberinde getirir. Ne var ki, üretilen ürünler sizin kendi özgün tasarımınız olmadığı, kendi markanızı taşımadığı ve başka büyük firmaların pazarlama ağıyla tüketicilere ulaştırıldığı için ürünlerin faydaları sınırlı kalmaktadır. Dahası bu alanda birbiriyle yarışan ülkeler, fiyat rekabeti sonucu büyük firmaların üretimleri kendilerince daha avantajlı gördükleri başka ülkelere kaydırabilme riski ile karşı karşıyadır. Size bırakılan seçim; ya daha düşük kar marjlarına razı olmaya devam edeceksiniz, ya da müşterinizi kaybedeceksiniz. Kısacası kaliteli ve etkin üretim yapmak, dünya pazarlarında kalıcı olarak söz sahibi olmak için yeterli bir koşul değildir. Basitleştirilmiş bir halde ifade edecek olursak, küresel değer zincirlerinin ilk basamağında takılıp kalmak, köleliğin çağdaş bir formudur diyebiliriz. Bu ülkeler, hammadde ve enerji kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği, tüketim alışkanlıklarını ve ağlarını başkalarının belirlediği etken ekonomilerin edilgen fasoncularıdır aslında. Buradan efendiliğe doğru giden merdivenlerin basamaklarında ilerleyebilmek için kaliteli ve etkin çalışmanın ötesinde yeni bir şeyler yapmak lazım."

"Bugünün inovasyonu geleceğin müteahhididir"

Bakan Zeybekci, bazı ülkelerin de yeni ürünler tasarlayıp, geliştirdiğini ve pazarlara sürdüğünü belirterek, "İşte bu ülkeler sürdürülebilir rekabet gücüne ve ekonomiye sahip dünya pazarlarının dominant ülkeleridir" dedi.

Tasarladıkları ve geliştirdikleri ürünleri kendi ülke sınırları içerisinde üretmenin onlar için çok önemli olmadığını aktaran Zeybekci, bu ülkelerin bilgiyi ürettiğini, bilgiyi üretenin ise kanaati ve algıyı ürettiğini, sonuç olarak da kararı ürettiğini anlattı.

Bugün Türkiye'nin ulaştığı 160 milyar dolarlık ihracatıyla, ikinci gruptan yani "üreten ülke" grubundan üçüncü gruba yani "tasarlayan ülke" olmaya doğru geçiş halinde olduğunu vurgulayan Zeybekci, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için milli gelirinin en az yüzde 3'ünü Ar-Ge'ye ayıran, inovasyona dayalı yüksek teknoloji yoğun sanayisini oluşturmuş, özgün marka ve geniş pazarlama ağlarına sahip bir Türkiye olması gerektiğini dile getirdi.

Zeybekci, bunun için büyük bir kararlılıkla kesintisiz çalıştıklarına işaret ederek, yurt içinde ihracatın orta teknolojiden ileri teknoloji ürünlere doğru kayması, yeni ürünlerin piyasaya çıkması ve uluslararası nitelikte markalar oluşması için her türlü desteği verdiklerini anımsattı.

İnsanlık tarihinin biraz da inovasyon tarihi olduğuna dikkati çeken Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çünkü her inovasyon tarihin akışını değiştiren bir zincirleme reaksiyonu başlatır. Bugün kullandığımız her şey, üretilen her kar, yaşam standardımızı yükselten her gelişme, aslında geçmişteki inovatörlerin eseridir. Diğer bir ifade ile bugünün inovasyonu geleceğin müteahhididir. Yani innovasyon geleceği inşa eder. Tarihe baktığımızda büyük güçlerin yükselişi ve çöküşünde her zaman teknolojinin ve yeniliğin etkisi görülmektedir. Çünkü her yenilik, eskiyi, eskide kalanı yıkar."

"Anadolu Ajansı ile yaptığımız iş birliği ile anlık tüm detayları da kaçırmamayı hedefledik"

Zeybekci, bakanlık olarak hizmetlerinin daha etkin ve hızlı sunulması için inovatif bir anlayışla yeniden organize olduklarını söyledi.

Vizyonlarının hizmetleri elektronik ortamda hızlı, şeffaf ve etkin sunan örnek bir kamu kurumu haline gelmek olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Yakın gelecekte, yurt içi ve yurt dışı birimlerimizin tümünde kamu hizmetini elektronik ortamda sunulabileceğini belirtmek isterim. Bu amaçla Ekonomi Bakanlığı'nı sanal ortamda yeniden inşa etmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Elektronik Belge Yönetim Sistemi'ni de devreye aldıklarını anımsatan Zeybekci, bakanlığın web portalı ve mobil uygulamasını da inovatif bir anlayışla tasarladıklarını belirterek, "Ayrıca, e-devlet'in kesintisiz sunulması için ileri teknoloji içeren Felaket Kurtarma ve İş Sürekliliği Merkezi'ni de 1 Ocak itibariyle hizmete alacağız" dedi.

Bakanlığın web portalı ve mobil uygulamasını 10. Kalkınma Planı ve Hükümet Programı'nda ortaya koyulan hedefler doğrultusunda; gerek içerik, gerek görsel, gerekse ileri teknolojik altyapıyla tasarladıklarını anlatan Zeybekci, bakanlık ve ekonomi ile ilgili tüm ve güncel bilgilerin yer aldığı, ziyaretçilerin geri dönüş yapabildiği, kullanıcı dostu bir bilgi paylaşım platformu oluşturduklarını söyledi.

Yeni portal ile birlikte bakanlık hizmetlerinin vatandaşlara daha hızlı ve etkin ulaştırılmasını amaçladıklarının altını çizen Zeybekci, şunları kaydetti:

"Yeni portalımız, bakanlığımıza ait verilerin yanı sıra, tüm dünyadan borsa, döviz kurları ve emtia piyasalarına dair güncel veri akışlarını anlık olarak izleyebileceğimiz bir bilgi penceresi haline geldi. Ayrıca, yine portalımızın üzerinden 110 ülkede 160 merkezde hizmet veren 200 müşavir ve ataşemiz vasıtasıyla dış pazarlar hakkında günlük haber akışı gerçekleştirirken, Anadolu Ajansı ile yaptığımız iş birliği ile anlık tüm detayları da kaçırmamayı hedefledik.

Bu portalımızla hedefimiz ve amacımız şu idi; dünyada ekonomik anlamda uçan bir kuş varsa, onun kaç kanat çırptığını ve nereden nereye gittiği haberlerini anında vatandaşlarımıza sunmak istedik. Yeni portal ile birlikte, vatandaşlarımıza bakanlığımız uzmanları ve yurt dışındaki temsilcilerimizden doğrudan bilgi talep etme ve bu taleplerini takip etme imkanı getirdik. Yine bu kapsamda 'Bakana Ulaşın' bölümüyle vatandaşlarımızın görüş, öneri ve şikayetlerini doğrudan bana iletmelerini sağlayan bir bölüm oluşturmuş bulunmaktayız. Ayrıca tüm bu uygulamalara vatandaşlarımızın mobil olarak erişimlerini de mümkün hale getirdik."

Zeybekci, konuşmasından sonra, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekçi ile birlikte 3 yıldan beri İnovasyon Haftası'nın destekçisi olan Hollanda Kraliyeti Büyükelçisi Ron Keller'e, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu ve Arçelik AŞ Genel Müdürü Levent Çakıroğlu'na, Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman'a, TEB Genel Müdürü Levent Leblebici'ye, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'ya ve NTV Haber Müdürü Gökay Otyam'a teşekkür plaketi sundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İstanbul' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement