CEMAL AŞAN - Türkiye ile İran arasındaki ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar, komşu ülkeyle en uzun sınıra sahip Van'a da olumlu yansıdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti ve bu ziyaret sırasında alınan kararlarla daha olumlu bir sürece giren iki ülke arasındaki ilişkiler, turizmde en hareketli dönemlerden birini yaşayan Van'da beklentileri arttırdı.
Van'da geçen yıl kenti ziyaret eden İranlı turist sayısı 238 binden, 8,5 aylık dönemde 335 bine yükseldi ve kentin tarihindeki en yüksek rakama ulaşıldı.
Yıl sonuna kadar 450 binin üzerinde İranlı turistin Van'a gelmesi beklenirken, yaşanan bu hareketlilik turizm sektörünün de bölgeye ilgisini artırdı.
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'ın Van için büyük bir pazar olduğunu ve bu pazardan kentin en iyi şekilde yararlanması için gereken çalışmaların yapıldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle İran'la ilişkilerin zirveye çıktığını vurgulayan Zorluoğlu, bu ziyaretin kenti de ilgilendirdiği için yakından takip ettiklerini aktardı.
Zorluoğlu, komşu ülkeyle 300 kilometre sınıra sahip Van'da Kapıköy Sınır Kapısı'nın çok önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Hükümetimiz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle orada çok modern bir kapı yapıyor. 2018'in ilk çeyreğinde hizmete açmak istiyoruz. Bunun yanında karşı taraftan da taleplerimiz var. Biz yerel düzeyde, hükümetimiz üst düzeyde İran'la görüşüyor. Benzer çalışmaların İran tarafında da yapılmasını bekliyoruz. İran tarafı da bunu gerçekleştirdiğinde karadan ulaşım çok daha iyi hale gelecek. Kapı modern olacağı için kuyruklar oluşmadan İran'dan bize, bizden de İran'a geçişler kolaylaşacak. Kapıköy, ÖTV muafiyeti verilen bir kapı oldu. Modernizasyon tamamlandığında sadece yaya değil ihraç malı taşıyan araçlar bakımından cazip hale gelecek, ilimizin ekonomisine ciddi katkı sağlayacak."
"Huzur ortamı arttıkça turist sayısı da artacak"
Terörle etkin mücadele ederek Van'ı bir huzur kenti yapma yönünde çabalarının olduğunu vurgulayan Zorluoğlu, "Terörün köylerimize, mahallelerimize, ilçelerimize, şehirlerimize gölgesi düşmeyinceye, bu şehirde tek bir terörist kalmayıncaya kadar mücadeleyi devam ettireceğiz." dedi.
Zorluoğlu, terörle mücadelede çok büyük aşamalar katettiklerini ifade ederek, Van'da huzur ve güven ortamının artmasıyla turizm ve diğer yatırımlar konusunda da ilginin arttığına dikkati çekti.
Van'a yatırım yapmak isteyen iş adamlarının kendileriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini, yatırımlarla ilgili ön araştırma yaptıklarını anlatan Zorluoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Van turizmi geçen yıllara oranla şaha kalktı. Bu, Van'a artık bir 'huzur kenti' yakıştırması yapmamıza imkan sağlıyor. Bu huzur ortamı sürdükçe Van'a gelecek turist sayısı daha da artacaktır. Bu sene Eylül 15'e kadar sadece İran'dan gelen turist sayısı 335 bindir. Yıl sonuna kadar bunun 450 bin olacağını tahmin ediyorum. Gelen turistler bir taraftan alışveriş yapıyor, diğer taraftan burada dinlenmek, eğlenmek, Van denizinin imkanlarından yararlanmak için geliyor. Turizm sektörü altın yıllarından birini yaşadı. Bütün bunlara rağmen potansiyelimizin az kısmını kullandığımıza inanıyoruz. O nedenle turizm alanındaki yatırımlarımızı arttırmak için uğraşıyoruz."
Zorluoğlu, Van'da bu yıl otellerin dolu olduğunu ifade ederek, "Kasım ayı sonuna kadar rezervasyon yapmıyorlar. Bir ara gelen yabancı turistleri yer olmadığı için kurumlarımızın misaffirhanelerinde ağırladık. Bir kısmını misafirperver Vanlılar evlerinde ağırladı." diye konuştu.
"Van'da yeni oteller yükselecek"
Yaşanan bu hareketliliğin Van'da yeni turizm yatırımlarına olan ihtiyacı ortaya koyduğunu dile getiren Zorluoğlu, devlet olarak bu imkanları sağlayacaklarını, özel sektörün de bölgeye yatırım yaparak ekonomik kazanç sağlayacağını ifade etti.
Belediyeler olarak dışarıdan gelen turistlere yönelik yeni plajlar, rekreasyon alanları, sahil düzenleme alanları yaptıklarını anlatan Zorluoğlu, şöyle devam etti:
"Özel sektörün konaklama sektöründe yatırımlara başlaması gerekiyor. Birkaç bağlantımız var, inşallah yakında yeni oteller de Van'da yükselecek. Van bir cazibe merkezi. Van'da olan her şey Ağrı'yı, Muş'u, Bitlis'i, Hakkari'yi etkiler. Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'yi kapsayan bir kalkınma ajansımız var. Turizm gibi ili aşan etkileri olan sektörde de ortak çalışmalarımız var. Turizm alanları oluşturmaya çalışıyoruz. Urartu Müzesi yapıldı. Bu sene içinde tamamlayarak hizmete açmayı düşünüyoruz."
Otel işletmecisi Reşat Yeşilağaç ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretini yakından takip ettiklerini, alınan kararların Van'ın ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.
Özellikle gümrük kapısının 24 saat açık tutulması ve mesai saatlerinin uyumlulaştırılması kararlarının Van'daki beklentileri yükselttiğini vurgulayan Yeşilağaç, şunları kaydetti:
"Her bir İranlı ortalama bin 200 dolar harcama yapıyor. Bu bizim için ciddi bir rakam. Şu anda yüzde 100 doluluk oranına sahibiz, bunun yüzde 80'i de İranlılardan oluşuyor. İranlıların bize ciddi katkıları var. Daha önce otel sıkıntımız yoktu ancak İranlıların gelişi artınca otel eksiği ortaya çıktı. İranlıları okul pansiyonlarında ağırladık. Ben burada yatırımcılara Van'a otel yatırımı yapmaları konusunda çağrıda bulunuyorum. Kent olarak önemli bir değerimiz olan Van Gölü var. Bu otellerin Van Gölü çevresinde yapılması kentimize güzellik katacaktır."
"Van'ı seviyoruz"
İranlı tur operatörü Hadi Hemmatpour, Van'a gelirken en çok kapıda sorun yaşadıklarını anımsatarak, kapının 24 saat açık tutulmasının iki ülke için de çok büyük avantaj sağlayacağını aktardı.
İnsanların zaman zaman kapıda 7 saat beklemek zorunda kaldığını vurgulayan Hemmatpour, alınan kararların uygulanmasıyla kente daha çok turistin geleceğine inandığını bildirdi.
İranlı turistlerden Afsoon Nahidi de alışveriş için Van'a geldiğini belirterek, "Sürekli Van'a geliyoruz. Önümüzdeki günlerde Van'a gelme planımız var. Van'da tanıdığımız insanlar var, yer olmadığında bizleri evlerinde ağırlıyorlar. Van Gölü'nü çok beğeniyoruz. Şu an sadece AVM'ler de alışveriş yapıyoruz. İnsanlar çok iyiler. Bir sorunumuz olduğunda bize çok yardımcı oluyorlar. Köpıköy Kapısı'ndan Van'a geliyoruz. Çok yoğunluk ve kalabalık oluyor. Bu da zorluk yaşatıyor. Kapılar sürekli açık olursa çok iyi olur. Biz de çok daha rahat bir şekilde gelip, gideriz." diye konuştu.
İranlı turist Arian Hosseinzade de iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinin kendilerini de memnun ettiğini ifade ederek, "Kapının 24 saat açık olması bizim için çok iyi olur. Giriş çıkışlarda çok rahat ederiz. Akşamları gidip gelebiliriz. Ailemle Van'a geldim. Alışveriş yapıyoruz, çok eğleniyoruz. İnsanlar bize yardımcı oluyor." dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Van Turizmde 'Altın Çağını' Yaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?