Başkent'te Tüm Şehitler ve Muhammed Salih Hacim İçin Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı - Son Dakika
Genel

Başkent'te Tüm Şehitler ve Muhammed Salih Hacim İçin Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı

Başkent'te tüm şehitler ve Muhammed Salih Hacim için Gıyabi cenaze namazı kılındıANKARA - Şehitler ve geçtiğimiz günlerde Çin polisi tarafından tutuklanıp 45 gün sonra hapishanede vefat eden Muhammed Salih Hacim için Hacı Bayram Caminde Gıyabi cenaze namazı kılındı.

02.02.2018 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başkent'te tüm şehitler ve Muhammed Salih Hacim için Gıyabi cenaze namazı kılındı

ANKARA - Şehitler ve geçtiğimiz günlerde Çin polisi tarafından tutuklanıp 45 gün sonra hapishanede vefat eden Muhammed Salih Hacim için Hacı Bayram Caminde Gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu tarafından Hacı Bayram Caminde Cuma namazı sonrası şehitlerimiz ve Muhammed Salih Hacim için gerçekleştirilen Gıyabi cenaze namazına yüzlerce kişi katıldı. Gıya-bı cenaze namazını Hacı Bayram Cami İmamı Ahmet Karalı kıldırdı. Karalı namaza geçmeden önce Zeytin Dalı Harekatı için cephede bulunan Mehmetçiğe ve geçtiğimiz günlerde Çinliler tarafından tutuklanıp 45 gün sonra hapishanede vefat eden Muhammed Salih Hacim için cemaat ile birlikte dualar etti. İmam Karalı cemaatten, 'Teröristlerle mücadele eden Mehmetçiğimize her an dua edin' isteğinde bulundu. Namazdan sonra cemaat adına bir basın açıklaması gerçekleştiren İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Abidin Özkan, " Türkiye'de ve dünyanın neresinde olursa olsun din, inanç, düşünce, ifade özgürlüğü, baskı, engellemeler, insanlığa yapılan tüm saldırı ve zulümlere karşı müslümanca tavır koyma amacıyla oluşturduğumuz platformumuzun 620. hafta basın açıklaması hayırlara vesile olsun" dedi.

"Daha 11 yaşındayken, Kuran-ı Kerim'i mükemmel bir şekilde hafız ederek, ilmi isti-dadını kanıtlamıştır"

Muhammed Salih Hacim'in kim olduğunu anlatan Özkan sözlerine şöyle devam et-ti: "Dünyaca ünlü din alimi, Muhammed Salih Hacim, 1936'da Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'ın Artuş kentinde dünyaya gelmiştir. Artuş'da dönemin Arapça ve Farsça dil bilgini, şair ve büyük din alimi olarak de bilinen babası Salih Hacim'in terbiyesinde bir yandan İslami ilimler, diğer yandan da ilkokul eğitimindeki başarıları bir şekilde tamamlamıştır. Daha 11 yaşındayken, Kuran-ı Kerim'i mükemmel bir şekilde hafız ederek, ilmi istidadını kanıtlamıştır. Babası Salih Hacim'in bizzat terbiyesi ve yönlendirmesi ile Arapça, Farsça dilleri ve İslami ilimleri iyi düzeyde öğrenmiştir. Doğu Türkistan 1949 da komünist Çin işgaline uğradıktan sonra, bütün alimlerin ve bilim insanlarının birer bi-rer yok edilmeye ve ağır baskı görmeye başlaması ile beraber, Muhammed Salih Ha-cim'in ailesi de ağır baskı ve zulümlere maruz kalır. Ama üstad Muhammed Salih baskı gördükçe ilme ve kendine geliştirmeye yönelik iradesi güçlenerek devam etti."

"Çin hapishanesinde 82 yaşında şehit edilmiştir"

İHH Yönetim Kurulu Üyesi Özkan, Çin hapishanesinde vefat eden Hacim ile ilgili, Bunca Hizmetlerine ve ilerleyen yaşına rağmen zalim Çin yönetimi 2015 te süresiz ev hapsine mahkum ederek yurt dışına çıkmasını yasaklamıştır. Allame Muhammed Salih Damollam 2017'nin sonlarında ise, evinden sebep belirtilmeden tutuklanarak, sözde eği-tim adı altında, beyin yıkama kampına hapis edilmiş ve yaklaşık 45 gün sonra 25 Ocak 2018 de Çin hapishanesinde 82 yaşında şehit edilmiştir" şeklinde konuştu.

"82 yaşında olduğuna bakmaksızın 3 senedir sebepsiz ev hapsine mahkum edilmiştir"

Allah Muhammed Salih Hacim'in şahadetini kabul etsin temennisinde bulunan Özkan, "Peygamberlerle birlikte mekanını Firdevs kılsın. Bütün hayatını ilmi hizmete adamış, hayatı boyunca ne kendisi ne öğrencileri Çin hükümetine karşı gelmiş, belki tam aksine üstelendiği onca resmi görevleri layıkıyla ifa ederek, Doğu Türkistanlıların ne kadar barışsever olduğunun simgesi haline gelmiş olan büyük fikir ademi Allame Muhammed Salih Hacim'in 82 yaşında olduğuna bakmaksızın 3 senedir sebepsiz ev hapsine mahkum edilmiştir. Sonunda hapiste acımasızca şehit edilmesi, zalim Çin işgalci yönetimin şeytanı niyeti ve hiçbir zaman barıştan ve birlikte yaşmaktan yana politika izlemediğini ve Doğu Türkistanlıları millet olarak bütünüyle yok edene kadar bu zulmü sürdürme planını açıkça ortaya koyduğunu anlama zamanı gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Başkent\'te Tüm Şehitler ve Muhammed Salih Hacim İçin Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Başkent'te Tüm Şehitler ve Muhammed Salih Hacim İçin Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı - Son Dakika


Advertisement