Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, " Türkiye'de meydana gelen birtakım olumsuzluklara rağmen, dopingle çok ciddi bir mücadele yaparak dünya standartlarının altına düşmüş durumdayız. Bu bir rakamsal gerçektir. Bu, hiçbir şekilde, kimse tarafından inkar edilemez" dedi.
Kılıç, TBMM Genel Kurulunda 2016 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında, bakanlığının bütçesi üzerinde hükümet adına konuşma yaptı.
Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında genç nüfusa sahip olması açısından ön sıralarda yer aldığını belirten Kılıç, gençlerin ekonomik ve sosyal hayatta, karar alma mekanizmalarında rollerini genişletmenin, gençlere daha kaliteli hizmet sunmanın, sporun geniş kitlelerce bir yaşam biçimi olarak benimsenmesini sağlamanın, farklı spor dallarını yaygınlaştırmanın ve uluslararası yarışmalarda başarılı olacak sporcular yetiştirmenin bakanlığın temel amaçlarından olduğunu söyledi.
"Gençlerimizin sağlıklı, üstün ahlaklı, milli ve manevi değerlerine sahip çıkacak bireyler olarak yetiştirilmesi üzerinde önemle durduğumuz konulardan birisidir" diyen Kılıç, hassasiyetlerin en üst düzeyde olduğu bir başka konunun ise gençlerin zararlı alışkanlıklardan korunmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması ve bunun için de her türlü imkanın harekete geçirilmesi olduğunu belirtti. Kılıç, "Gençlerimizin ekonomik ve sosyal hayata aktif olarak katılmaları, ülkemizin geleceğine her açıdan olumlu kazanımlar sağlayacaktır. Biliyoruz ki ancak bu hedefle yetiştirilen bugünün gençleri geleceğin Türkiye'sinde kalkınmanın lokomotifi olacaklardır" diye konuştu.
Uluslararası düzeyde başarılı sporcular yetiştirmek için gerekli altyapı ve üst yapının geliştirilmesi çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Kılıç, şunları kaydetti:
"Türkiyemiz pek çok alanda olduğu gibi etik ve insani değerler açısından da zengin bir tarihe ve kültürel mirasa sahiptir. Sahip olduğumuz bu eşsiz kültürün dezenformasyona uğramaması, gelecek nesillere aktarılması, dünyada yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm süreciyle ortaya çıkan değerler karmaşası, ahlaki, insani ve manevi değerlerde meydana gelen aşınmalardan etkilenmemesi amacıyla gençlerimize yönelik ahlaki, insani ve manevi değerlerin arttırılması ve benimsetilmesine yönelik politikaların üretilmesi ve uygulanması da çalışma programlarımızın arasındadır. 2014-2018 dönemini kapsayan 10. Kalkınma Planı milletimizi daha da yüksek bir refah seviyesine ulaştırma yolunda önemli bir kilometre taşı olacaktır."
Bakanlık hizmetleri hakkında da bilgi veren Kılıç, 2016 yılında 81 ilde ve birçok ilçede tam teşekküllü olarak hizmete sundukları gençlik merkezi sayısının 215'e ulaştığını, inşaatı devam eden gençlik merkezlerinin de faaliyete geçmesiyle yıl sonunda hedeflerinin 366 gençlik merkezini faaliyete sokmak olduğunu söyledi. Gençlik merkezlerinin üye sayısının 1 milyon 500 bin civarında olduğunun altını çizen Kılıç, "Bu, gerçekten ciddi anlamda, gençliğimizin kendisini geliştirebilmesi için onlara sunulan imkanları en iyi şekilde kullanmaya çalıştığının en güzel göstergesidir" dedi.
-"2015'te gençlik kamplarından 60 bin kişi faydalandı"
Gençlik kamplarının da üzerinde hassasiyetle durdukları bir hizmet olduğunu dile getiren Kılıç, "Gençlerimizin çeşitli eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle donatılmış nesiller olması için, toplam 27 kamp tesisimizde gençlerimize kendilerini geliştirme ve birbirleriyle kaynaşma imkanı sunulmuştur. 2015 yılında gençlik kamplarımızdan faydalanan Türkiye'deki tüm gençlerimizin sayısı 60 bindir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla imzalanan protokol çerçevesinde bin 900 dezavantajlı gencimizin de kamplarımızdan faydalanmasını sağladık" diye konuştu.
Bakan Kılıç, madde bağımlılığıyla mücadele konusunda üç yıl içerisinde bin 356 projeye destek sağlayarak, 128 milyon 920 bin lira maddi katkıda bulunduklarını aktardı.
Gençliğin kendini geliştirmesi ve tarihi değerlerini hatırlaması, geçmişini bilerek geleceğe yürümesi için de çalışmalar yaptıklarını bildiren Kılıç, bu kapsamda gerçekleştirdikleri Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı hakkında bilgi verdi.
Bakan Kılıç, şunları kaydetti:
"Türkiye'de çok büyük çalışmaların ve çok büyük atılımların yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Sadece tesis yapmak tabii ki yeterli değil ama eğer spor tesisiniz olmazsa spor tesisi altyapınız olmazsa o zaman hayata geçireceğiniz hamleleri yapma imkanınız olmaz. 2002 yılına kadar inşa edilmiş olan tesislerin sayısı bin 570 civarıdır. 2002'den bu yana inşa edilmiş olan spor tesisi sayısı bin 780 civarıdır. Gençliğimize yapacağımız hizmet ve gençlerimizin, çocuklarımızın kullanacakları sosyal alanların geliştirilmesi, bizim geleceğe olan yürüyüşümüzü geliştireceğinden dolayı 809 adet mahalle tipi olarak tabir ettiğimiz halı saha, basketbol sahası, voleybol sahası inşa ettik ve bunu sadece bir yıl gibi kısa bir sürede başardık. Tabii ki 27 sporcu fabrikasını da 2016 yılı içerisinde hayata geçirmiş olacağız inşallah, 5 tanesi şu anda faaliyette."
Lisanslı sporcu sayısına ilişkin de bilgi veren Kılıç, "2002 yılında 278 bin lisanslı sporcumuz varken 2016 yılı şubat ayı itibarıyla 5 milyon 995 bin lisanslı sporcumuz var. Bu yeterli midir? 78 milyon nüfusu olan Türkiyemizin çok daha fazla lisanslı sporcuya ihtiyacı vardır ve işte bizim yaptığımız bu altyapı yatırımları ve aynı zamanda antrenörlere yönelik yaptığımız eğitim çalışmaları da bunun artırılması için yapılmaktadır" ifadesini kullandı.
Bakan Kılıç, 2002 yılında 18 bin 674 olan antrenör sayısının, 2016 yılı şubat ayı itibarıyla 207 bine yükseldiğini, bunların artarak devam etmesi, uluslararası tecrübelere sahip antrenörlerin daha da fazla Türkiye'de görev yapması gerektiğine inandığını vurguladı.
-"Toplam madalya sayımız 2015'te 5 bin 178 olmuştur"
Madalya istatistiklerine ilişkin muhalefet partisi milletvekillerinin eleştirilerine yanıt veren Kılıç, "AK Parti iktidarından önce de 2000 yılından bu yana olimpiyat oyunları, dünya, Avrupa şampiyonaları, Akdeniz Oyunları, Balkan şampiyonaları ve uluslararası turnuvalar olmak üzere tasnif edilmektedir ve bu tasnifleri yaparken Universiade, EYOF, Avrupa Oyunları gibi önemli organizasyonlar da bunun içerisine daha sonra eklenmiştir. Bu eklenmeyle beraber verdiğimiz rakamdaki toplam madalya sayımız 2015'te 5 bin 178 olmuştur ve şunu da söyleyebilirim ki bu madalyaların tabii ki artması gerekmektedir ve bunun için de biz elimizden gelen her türlü çalışmayı yapmaktayız" şeklinde konuştu.
Bakan Kılıç, şunları kaydetti:
"Takım sporlarında kota alan Kadın Milli Basketbol Takımımızın, yani Potanın Perilerinin 2012 Londra Olimpiyatları'na gitmesi AK Parti dönemlerinde gerçekleşmiştir ve takım sporlarında bir ilktir. Şu anda da Kadın Basketbol Milli Takımımız 2016 Rio Olimpiyatları'na gidebilmek için kota müsabakalarına devam etmektedir. Aynı şekilde, 12 Dev Adam olarak adlandırılan ve Erkek Basketbol Milli Takımımızın oluşturduğu kardeşlerimiz de yine AK Parti döneminde, 2010 yılında ilk kez dünya 2'ncisi olmuştur ve İstanbul'da olmuştur. Dolayısıyla şu anda da yine Erkek Basketbol Milli Takımımız, yani 12 Dev Adam Filipinler'de yapılacak olan olimpiyat kota müsabakalarına müteakip ümit ediyoruz ki Rio Olimpiyatları'na da katılacaktır."
-"Dopinge karşı toleransımız yok"
Doping konusunda da değerlendirmelerde bulunan Kılıç, dopinge karşı hiçbir toleransları olmadığını vurguladı. Sıfır tolerans noktasındaki duruşlarının sonuna kadar devam edeceğini belirten Kılıç, şunları söyledi:
"Şu anda, Türkiye'de meydana gelen birtakım olumsuzluklara rağmen, dopingle çok ciddi bir mücadele yaparak dünya standartlarını yakalamış durumdayız ve dünya standartlarını yakalamış olarak da bunun altına düşmüş durumdayız. Bu bir gerçektir, rakamsal gerçektir. Bu, hiçbir şekilde, kimse tarafından inkar edilemez. Geçmişte sıkıntılarımız oldu mu? Evet, oldu. Bununla alakalı olarak atmamız gereken adımlar var da atıyor muyuz? Atıyoruz. Atmaya devam edecek miyiz? Edeceğiz. Önemli olan, bunun arkasında sağlam bir iradeyle durmaktır ve şu anda biz onu ortaya koyuyoruz."
"Ailelerimizin siyasi konuşmalar içerisinde kullanılmaması gerekir"
Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvuru sayısının 389 bin, yerleştirilen öğrenci sayısının 277 bin olduğunu, yüzde 71 karşılama oranına ulaşıldığını aktaran Kılıç, " 2002'de 185 bin olan kapasitenin bugün itibarıyla 462 binin üzerinde olduğunu düşünürsek çok büyük bir yol katetmiş durumdayız. İktidarımız döneminde sürekli artarak devam eden kredi ve burslarımız şu anda 400 liraya ulaşmış durumda. Bu, şu anda öğrencilerimize iktidarımız tarafından verilmiş olan destektir" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel'in öğrencilere verilen yemek yardımından bahsederken "Kendisi hiç Kredi Yurtlar Kurumu yurdunda kalmamış ama çocukları vardır, bir gencin 9 liraya doymayacağını çok iyi bilir diye düşünüyorum" ifadesini kullandığını hatırlatan Bakan Kılıç, "Biz, hepimiz siyaset yapıyoruz, evet, hepimiz siyasi arenadayız ancak ailelerimiz bu siyasi konuşmalar içerisinde, siyasi eleştiriler içerisinde kullanılmaması gereken birer özelliğimizdir, mahremiyetimizdir" diye konuştu.
Adıgüzel de sataşma nedeniyle söz alarak, "Sizin çocuklarınızın yurtlarla çok işi olmadığı için bilmezsiniz, ben şimdi söyleyeceğim. 2002'de 185 bin kişiye yurt buluyorduk ama o gün 1 milyon 200 bin öğrenci vardı" diye konuştu.
Bakan Kılıç da CHP'li Adıgüzel'e, "Biraz evvel benim söylediklerime cevap vermek için Sayın Adıgüzel kürsüye geldi ve işte benim de tam söylemeye çalıştığım konuyu tekrarladı. Çünkü çocuklarımızın bir eli yağda, bir eli baldaki gibi bir örneklemeyle yine ailelerimiz üzerinden bir örnek verdi. İşte, bunu yapmayalım diyorum" karşılığını verdi.
"Büyükbabamın siyasi hayatını her yönüyle sonuna kadar sahipleniyorum"
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise söz alarak şunları söyledi:
"Sayın Bakanın kendi öz ve rahmetli dedesi Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekilliği yapmıştır beş dönem boyunca. Onun biyolojik dedesidir, bizim siyasi dedemizdir. CHP'ye ve geçmiş CHP zihniyetine kendi grubu, grubun kurucu genel başkanı ve mevcut genel başkanı tarafından yöneltilen en ağır, acımasız ve haksız saldırılar ister istemez, siyaseten ret de etse biyolojik dedesi üzerinden kendisini rahatsız ettiği için bu konuda ekstra bir hassasiyet içindedir. Biz, çocukların ve torunların bu işe karışmamasını doğru buluyoruz ama, siyasetçilerin de bir görevi var, çocuklarınızı ve torunlarınızı ihalelerden, iş takiplerinden ve dolayısıyla yolsuzluklardan uzak tutun ki bu kürsünün konusu olmasınlar."
Bakan Kılıç ise dedesinin beş dönem CHP milletvekilliği yaptığını, Samsun'da rahmet ve hürmetle anılan biri olduğunu vurgulayarak, "Ben, evet, Adalet ve Kalkınma Partisinde milletvekiliyim ve şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin Gençlik ve Spor Bakanıyım. Cumhurbaşkanımızla uzun seneler yakın mesai yaptım ve bundan gurur duyuyorum, bu benim için büyük bir şereftir ama aynı şekilde rahmetli büyükbabamın Samsun'daki siyasi hayatını her yönüyle sonuna kadar sahipleniyorum" dedi.
Son Dakika › Güncel › 2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?