2019 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Güncel

2019 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Düzenli sosyal yardımlardan faydalanırken istihdam edilen kişilerin, işveren sigorta primlerini karşılamaya başladık.

08.11.2018 14:28

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ?"Düzenli sosyal yardımlardan faydalanırken istihdam edilen kişilerin, işveren sigorta primlerini karşılamaya başladık. Prim ödemelerini 2019 yılında yapacağız." dedi.

Selçuk, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2019 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, aile yapısının güçlendirilmesi, fonksiyonlarının arttırılması, sosyal yardım ve hizmetlerde aile yanında çözüm odaklı destek politikalarının hayata geçirilmesi, çalışma hayatının iyileştirilmesi, mesleki eğitim ve iş gücüne katılımın arttırılmasının Bakanlıklarının yeni vizyonunu ortaya koyduğunu belirtti.

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP), Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) gibi toplumun tüm kesimlerini kucaklayan uygulamaları hayata geçirmeye devam ettiklerini ifade eden Selçuk, 2 bin 803 ASDEP personeliyle, bilgi işlem destekli sistematik hane ziyaretlerinin başladığı 17 Ekim 2017'den bugüne kadar sorunları yerinde tespit etmek ve çözüme kavuşturmak amacıyla 994 bin 744 hanede 2 milyon 335 bin 254 vatandaşla görüşme yaptıklarını söyledi. Selçuk, 100 günlük eylem planında hedeflenen 300 bin hane ziyaretinin de aşıldığını aktardı.

Türkiye genelinde 316 sosyal hizmet merkezini açtıklarını bildiren Selçuk, "Ülke genelinde 2013'ten bu yana 316 sosyal hizmet merkezini hizmete açtık. Bu yılın ocak-ekim döneminde 40 sosyal hizmet merkezinin açılışı gerçekleştirdik. Aynı zamanda, ASDEP görevlilerinin koordinasyon ve toplanma merkezi işlevini de üstlenen SHM yaygınlaştırmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"22 bin 518 kişiye ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuldu"

Selçuk, aile olmanın, yuva kurmanın sorumluluklarını gençlere aktarmak, ailelerin sorun çözme kapasitesini artırmak amacıyla ülke genelinde eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütmeye devam ettiklerini dile getirerek, Evlilik Öncesi Eğitim, Aile Danışmanlığı ve Boşanma Süreci Danışmanlığı ile ülke genelinde 22 bin 518 kişiye ücretsiz danışmanlık hizmeti sunulduğunu kaydetti.

Türkiye genelinde 388 bin 929 kişiye uyuşturucu ile mücadele konusunda farkındalık eğitimi verdiklerini belirten Selçuk, son 4 yılda geçici barınma merkezleri içinde ve dışındaki 354 bin 386 Suriyeliye psiko-sosyal destek hizmeti sunduklarını vurguladı.

"Askerlik celplerinde 500 binin üzerinde er ve erbaşa ulaşmayı hedefliyoruz"

Kadına yönelik şiddetin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi bir insanlık suçu olarak gördüklerini, bu konuda mücadeleleri "Sıfır Tolerans" ilkesiyle en üst seviyede sürdürdüklerinin altını çizen Selçuk, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitim Seminerleri kapsamında 2018 yılı başından bugüne kadar 27 bin 785 kamu personeline ulaşıldığını aktardı.

Selçuk, "Milli Savunma Bakanlığımız ile iş birliğinde Bedelli Askerlik Uygulaması kapsamında gerçekleştirilen Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Semineri ile 30 bin askerimize ulaştık. Seminerlerle tüm bedelli askerlik celplerinde 500 binin üzerinde er ve erbaşa ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.

"144 konukevi hizmet veriyor"

Selçuk, erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesinde 2018-2023 yıllarını kapsayan Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı hazırladıklarını hatırlattı.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede yatılı kurumsal hizmet birimleri olan kadın konukevlerinin sayısının ve kapasitesinin artırıldığını ifade eden Selçuk, ülke genelinde 144 konukevinin toplam 3 bin 454 kapasite ile 81 ilde hizmet verdiğini bildirdi.

Sosyal ve Ekonomik Destek hizmeti ile yaklaşık 121 bin çocuğu kendi ailesinin yanında desteklediklerini ve çocuk başına aylık ortalama 826 lira destek verdiklerini vurgulayan Selçuk, "Koruyucu aile hizmet modeli ile 5 bin 138 aile yanında 6 bin 286 çocuğumuzu sıcak bir aile ortamında büyütüyoruz." dedi.

Sosyal hizmet modellerinden faydalanarak reşit olan 46 bin 223 genci kamu kurumlarında istihdam ettiklerini belirten Selçuk, gençlere öğrenim durumlarına uygun kadrolara atanma imkanı getirildiğini, üniversiteye girişlerinin teşvik edilmesi kapsamında yapılan değişiklikle bin 619 çalışan gencin unvan değişikliğinden faydalandığını kaydetti.

Sokakta çalıştırılan çocuklar için 130 mobil ekip kurduklarını ifade eden Selçuk, "Alan çalışmalarında 10 bin 873 çocuğa müdahale ederek 2 bin 829 çocuğumuza sosyal yardım veya sosyal ve ekonomik destek verdik. 224 çocuğu koruma altına aldık. Eğitim ve danışmanlık tedbiri alınan 3 bin 954 çocuğumuzun takibini gerçekleştiriyoruz. Sokakta çalıştırılan çocukların karşılaşabileceği risklere ilişkin 3 bin 509 aileye rehberlik hizmeti verdik." diye konuştu.

"Kamuda engelli memur sayısı 53 bin 964'e ulaştı"

Selçuk, bu yılın ekim ayı sonu itibarıyla kamuda istihdam edilen engelli memur sayısının 53 bin 964'e ulaştığına dikkati çekti.

Ekim 2018 tarihi itibariyle 317 bakım merkezinde 23 bin 619 engelliye yatılı bakım hizmeti sunulduğunu aktaran Selçuk, engellilerin kaldığı ve sosyal hayata katılım sağladığı 142 Umut Evinde de 802 engelliye hizmet verildiğini kaydetti.

Selçuk, 146'sı Bakanlığa, 249'u diğer kurum kuruluşlar ve özel sektöre ait, 395 Huzurevi ve Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 25 bin 833 yaşlıya bakım sağlandığını söyledi.

Bakan Selçuk, 2014 yılından bugüne kadar 23 bin 829 şehit yakını, gazi ve gazi yakınının kamuda istihdamının yapıldığını, son 2 yılda 48 bin 102 şehit yakını ve gazinin hanelerinde ziyaret edildiğini bildirdi.

"Şartlı eğitim yardımından yıllık ortalama 2 milyon çocuk yararlandı"

Hükümetlerinin temel politikalarından biri olan "sosyal devlet" ilkesini hayata geçirdiklerini ifade eden Selçuk, "Son 16 yılda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yaklaşık 283 milyar lira tutarında sosyal yardım yaptık. 2018 yılı sonunda bu rakamın 43.4 milyar lira olacağını öngörüyoruz." ifadesini kullandı.

Yoksulluk riski altındaki ailelerin eğitim çağındaki çocuklarını düzenli okula göndermelerini teşvik amacıyla verilen şartlı eğitim yardımından yıllık ortalama 2 milyon 200 bin çocuğun yararlandığını ifade eden Selçuk, bu kapsamda 2003 yılından bu yana 6 milyar 223 milyon lira ödeme yapıldığını aktardı.

Selçuk, Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile yoksul vatandaşların ücretsiz sağlık hizmeti almasını sağladıklarını, uygulamanın başladığı 2012 yılından bu yana toplamda 42 milyar 886 milyon lira tutarında ödeme gerçekleştirdiklerini söyledi.

"173 bin 689 kişi 2018'de İŞKUR'a yönlendirildi"

Selçuk, Öksüz ve Yetim Yardımı Programı'nın hayata geçtiği 2015 yılından bu yana 174 milyon lira ödeme yapıldığını kaydetti.

Sosyal yardım istihdam bağlantısını güçlendirmeye yönelik birçok uygulama başlattıklarını anlatan Selçuk, sosyal yardım alan çalışabilir durumdaki 173 bin 689 kişinin 2018'de İŞKUR'a yönlendirilmesini ve istihdamlarının teşvik edilmesini sağladıklarını dile getirdi.

Selçuk, "Düzenli sosyal yardımlardan faydalanırken istihdam edilen kişilerin, işveren sigorta primlerini karşılamaya başladık. Prim ödemelerini 2019 yılında yapacağız." dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, "2019 yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarımız Aralık ayı içerisinde işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek." bilgisini verdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2019 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement