4. Meridyen Buluşması - Son Dakika
Güncel

4. Meridyen Buluşması

Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu: "sonPeygamber.info, Danimarka'da gerçekleşen Fransa'dakine benzer bir karikatür krizinden sonra faaliyete geçirildi.

17.01.2015 17:24

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "sonPeygamber.info"nun Danimarka'da gerçekleşen Fransa'dakine benzer bir karikatür krizinden sonra faaliyete geçirildiğini belirterek, "Belki Meridyen ailesi şu anda "sonPeygamber.info"nun öncelikli olarak Fransızcasını da hazırlamayı programlarına alırlar. Bu, Avrupa'da en fazla Müslüman nüfusa sahip olan Fransa için, Fransa'da yaşayanlar için birbirini tanıma, anlama ve birbirine saygı duymayı öğrenme açısından anlamlı bir hizmet olacaktır" dedi.

Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Sare Davutoğlu, Marriott Otel Asia'da dernek tarafından "Eğitim ve Çokkültürlülük" temasıyla düzenlenen "4. Meridyen Buluşması"nda konuştu.

Ailece bir süre yaşadıkları Çin-Hint ve İslam kültürünün dünyada benzeri az görülür biçimde uyumla yaşatıldığı Malezya'nın, 90'lı yıllarda hızlı gelişen ekonomilerden birine sahip olduğunu dile getiren Davutoğlu, o dönemde nüfusu 18 milyon olan ülkenin nüfusunun yüzde 55'ini Müslüman Malaylar, yaklaşık yüzde 30'unu Çinliler, yüzde 10'unu Hintliler ve kalan kısmını da farklı etnik gruptan insanların oluşturduğunu kaydetti.

Sare Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Malezya'da 5 yıla yakın bir süre kaldık. Bu dönem içerisinde de başkent Kuala Lumpur'un çok yakınında bir Çin mahallesinde üniversitenin bizim için tuttuğu evde yaşadık. Ahmet Bey'in amfideki öğrencileri ve benim klinikteki hastalarım, Malaylar, Çinliler, Hindular, farklı Avrupa ülkelerinden insanlar, az sayıda da olsa Türklerden gelenlerden oluşuyordu. Tüm bu renkli sosyal hayatın içinde insanların nasıl farklılıklarını bir zenginliğe dönüştürerek yaşadıklarını yaşayarak gözlemledik. Her dini ve etnik grubun özel günlerinin ortak tatil olduğunu hatırlıyorum. Bugünlerde özellikle dini bayramlarda Open House-Açık ev-Açık kapı diye bir uygulaması vardı Malezya toplumunun. Buralarda başbakandan cumhurbaşkanından sıradan insanlara kadar kimin, hangi grubun dini bayramıysa evini misafirlere açardı."

Türkiye'nin farklı etnik kökenden toplulukların, kültürlerin, inançların hoşgörüyle bir arada yaşadıkları çok değerli tecrübelere sahip olduğunu belirten Davutoğlu, "Hiç kimse bizim için öteki olmamalı. İnsanlığın büyük bölümünün yeni yeni yaşadığı bir arada olmayı, aynı hayat alanlarını, aynı şehirleri paylaşmayı biz yüzyıllarca tecrübe ettik. Bugün sınırların belirsizleştiği, iletişim imkanlarının gelişmesiyle farklı kültürlerin birlikte, iç içe yaşadığı bir dünyadayız. Ancak bu kolay iletişim imkanı maalesef her zaman birbirini anlamayı saygı duymayı sağlayamıyor. Böyle bir dünyada belki de en büyük ihtiyacımız, çok kültürlülüğü insanlık için bir zenginleşme imkanına dönüştürebilmektir" diye konuştu.

Davutoğlu, medeniyetler arası etkileşim olmasaydı, insanlığın ortak birikimini bugünlere taşıyamayacağını vurgulayarak, 500 milyonluk Avrupa Birliği'nde 40'a yakın etnik grup ve dil, 600 yüzyıl çok geniş bir coğrafyada hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu içerisinde ise 72 farklı etnik ve dini grup bulunduğunu söyledi.

"Bir arada yaşamak ifadesi yaşama pratiği olmalı"

"Bir arada yaşamak" ifadesinin yaşama pratiği olması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Asırlardır devam eden bu beraber yaşama ve birbiriyle zenginleşme tecrübesini gelecek nesillere aktarmak da bizim temel görevlerimizden biri olmalı. En az bunun kadar önemli bir diğer husus da görevimiz de öyle zannediyorum ki, gerilimlerle dolu günümüz dünyasına bu zengin tecrübeyi aktarabilmek. Son günlerde başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde yaşanan üzücü gelişmeler bu paylaşımın çok daha hayati bir ihtiyaç haline geldiğini gösteriyor.

Meridyen'in dernek olarak kurumsallaşmasına da vesile olan 'sonPeygamber.info', Danimarka'da gerçekleşen Fransa'dakine benzer bir karikatür krizinden sonra faaliyete geçirildi. Danimarka'da yayımlanan menfi ve maksatlı yayınların, karikatürlerin sonrasında Peygamber Efendimizi dünyaya doğru anlatmanın bir yolu olarak düşünüldü. Sadece İslam dünyasına değil, Batı dünyasına da sevgi ve merhamet dininin elçisi farklı dillerde tanıtıldı ve tanıtılmaya devam ediyor. Bugünden geriye bakınca ne kadar da isabetli bir iş, hayırlı bir çizgi başlattığımızı görüyorum. Zira böylesi provokasyonlar karşısında anlamlı cevaplar üretmek açısından çok önemli bir örnek oluşturuyor. Bugün bir kez daha anlıyoruz ki, farklı inanç ve kültürler arasındaki bu gerilimler birbirlerini yeterince tanımamaktan ve anlayamamaktan ileri geliyor. Belki değerli Meridyen ailesi şu anda 'sonPeygamber.info'nun öncelikli olarak Fransızcasını da hazırlamayı programlarına alırlar. Bu, Avrupa'da en fazla Müslüman nüfusa sahip olan Fransa için, Fransa'da yaşayanlar için birbirini tanıma, anlama ve birbirine saygı duymayı öğrenme açısından anlamlı bir hizmet olacaktır."

- "Hiç bir anne gözyaşı dökmesin, üzülmesin, mahzun olmasın"

Sare Davutoğlu, herkesin farklılıklar içinde ne kadar zengin ve beraberlik içinde ne kadar mutlu olabileceğinin farkına vardığını belirterek, "Geldiğimiz bu nokta, kaybedileni geri kazanmak adına çok önemli bir eşiktir. Yeni Türkiye tam da bunu yapmayı hedefliyor. Hem kendimiz için hem de insanlık için her alanda, her yerde ortak aklı, ortak vicdanı yeniden harekete geçirmek zorundayız" dedi.

Çözüm Süreci'nin beraberce başarıya ulaştırılabileceğinin altını çizen Davutoğlu, yetkililerin Kürtlerin yanı sıra çeşitli farklı inanç ve etnik gruptan vatandaşların temsilcileriyle de bir araya geldiğini, beklentilerini dinlediğini, onların yıllardır ihmal edilen sorunlarını çözmek için somut adımlar atıldığını anlattı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "Hiç bir anne gözyaşı dökmesin, üzülmesin, mahzun olmasın" temennisinde bulundu.

"Türkiye'yi içine düştüğü ağır sıkıntılardan kurtaran adımlar atıldı"

Sare Davutoğlu, 2002'den bu yana Türkiye'yi içine düştüğü ağır sıkıntılardan kurtaran adımlar atıldığını ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:

"Türkiye, dünya çapında en çok temsilciliği olan ülkeler sıralamasında 6'ncı sıraya yükselmiş durumda. BM'nin 5 daimi üyesinden sonra Türkiye geliyor. Afrika kıtasındaki büyükelçiliklerimizin sayısı 12'den 39'a çıktı. Bugün THY 108 ülkeden 261 farklı şehre uçuyor. TRT, TRT Avaz ile Türk dünyasının sesi, TRT Arapça ile ülkemizin Arap dünyasına açılan yüzü oldu. TRT halen 38 ayrı dilde web ve internet yayını yapıyor. Anadolu Ajansı da 8 dilde haber yayıncılığı yapar duruma geldi. TİKA, 38 ülkede 40 Program Koordinasyon Ofisi ile Orta Asya ve Balkanlar'dan Afrika, Latin Amerika ve Pasifik Adalarına kadar projeler gerçekleştiriyor. Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü kuruldu. Bu enstitümüz çok geniş bir coğrafyada 38 kültür merkezi açtı ve faaliyetlerini sürdürüyor. Güneyimizdeki çatışmalar nedeniyle Irak'tan ve Suriye'den gelen sığınmacı kardeşlerimizi ülkemizde ağırlıyoruz. Suriye ve Irak'tan gelen misafirlerimizin toplam sayısı 2 milyona yaklaştı. Bütün bunlar, Türkiye'nin bölgesel ve küresel etkinliğinin ne kadar arttığını gösteren gurur verici göstergeleri."

Eğitim ve müfredatın yenilenmesi konusunda önemli aşamalar kaydedildiğini ancak eğitimi okullarda başlayıp biten bir süreç olarak düşünmemek gerektiğini dile getiren Davutoğlu, "Ferdi ahlak, dışarıdan anne, baba, sosyal çevre, polis ya da devlet hiç bir kontrol mekanizması olmaksızın kişinin davranışlarını kendi iç dünyası ya da vicdan mekanizması ile belirleyebilmesi anlamına geliyor. Çocuklarımıza tüm insani ilişkilerinde bu mekanizmayı nasıl devreye sokacaklarını ancak çok küçük yaşlarda kazandırabiliriz. Hangi ideolojiyi ya da hangi yaşam tarzını benimsersek benimseyelim, toplum olarak her alanda müştereklerimizi ve ortak kodlarımızı hatırlamak durumundayız" diye konuştu.

Davutoğlu, Meridyen Derneği'nin çalışmalarına da değinerek, derneğin maddi kaynaklarını sosyal ve kültürel ihtiyaçları gözeterek toplum yararına kullandığını, farklı kültürlerin bir arada yaşamasına, kaynaşmasına, zenginleşmesine zemin hazırladığını, toplumsal uzlaşı kültürüne yatırım yaptığını, geçmişten geleceğe ve yerelden evrensele uzanan köprüler kurduğunu anlattı.

Meridyen Derneği

Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Büyükdeniz de insanlığın ortak hayrına iş yapmak ve insanlığın en doğru bilgilere ulaşmasına katkıda bulunmanın herkesin görevi olduğunu belirterek, derneğin, sosyal bilimler alanında yetişmiş insan eksiğini gidermek, toplumun ihtiyaç duyduğu alanlarda proje üretmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Büyükdeniz, 250 gönüllü ve üyesi bulunun derneğin, yurtdışında eğitim almak isteyen başarılı öğrencilerin burs başvurularını değerlendirerek, onları desteklediğini kaydederek, sonpeygamber.info projesi kapsamında hakemli derginin yayına başlaması için hazırlıkların sürdüğünü dile getirdi.

Konuşmaların ardından Büyükdeniz tarafından Sare Davutoğlu'na "şükran beratı" sunuldu.

Buluşmaya, Başbakan Davutoğlu'nun kızı Sefure Özokur, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak ve eski AK Parti Milletvekili Edibe Sözen'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 4. Meridyen Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement