Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD'nin müdahalesini yerinde buluyoruz, ama bu da yetmez. Sadece bir hava üssüne müdahale, eğer devamı gelmezse, bu rejimi Suriye'nin başından uzaklaştırmazsak kozmotik bir müdahale olarak kalır" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi tarafından Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde düzenlenen, 'Gelecek senin sahip çık' toplantısına katıldı.
Burada konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'de son 15 yılda her şeye rağmen bir istikrarın olduğunu belirterek, ekonominin de düzenli şekilde büyümeye devam ettiğini söyledi.
"OTOMATİK KASABA DÖNÜŞTÜ"
Bunun sebebini tek başına AK Parti'nin iktidarda olması olarak açıklayan Çavuşoğlu, "Halen Irak ve Suriye'de istikrar yok. Yönetilemeyen bir ülke. Ama şuan başındaki ülkeyi yönetemeyen zalim bir rejim de acımadan, insafsızca, hunharca kendi insanını öldürmeye devam ediyor. Tüm bunlara rağmen bu kişinin alternatifi yoktur demeye çalışan ülkelerde böyle rejimi meşrulaştırmaya çalıştılar. Daha önce kimyasal silah kullandı ev kırmızı çizgi aşıldı, denildi ama hesap sorulmadı. Bir milyona yakın insanı öldürüyorsunuz sizden hesap soran yok. Zaten otomatik bir kasaba dönüşmüşsünüz. İnsan kıyma makinesine dönüşmüşsünüz. Kimsede sizden hesap sormuyor. O zaman böylesi bir makine daha da cesaretleniyor. Maalasef öyle oldu" diye konuştu.
"ABD'NİN MÜDAHALESİ KOZMOTİK KALIR"
Suriye'de siyasi çözüm ateşkes için Türkiye kadar çaba gösteren başka bir ülke olmadığına değinen Bakan Çavuşoğlu, "Bu rejim kimyasal silah kullandı. Şimdi dünya bir kez daha ayağa kalktı. Halen bu zalim rejimi savunanlar da var bu bizi üzüyor. Ama diğer taraftan bu tabloyu gören herkes ayağa kalktı. Artık bu rejimin Suriye'nin başında durmasını istemeyenlerin sayısı da arttı. Daha iki hafta önce, 'Esad'ın geleceğine Suriye halkı karar verir' diyenler bile şimdi bu rejim gitmeli diyorlar. Bunu 6-7 senedir söyleyen çok oldu. Sonuç ortada artık somut adımlar atmanın zamandır. Artık bu böyle gitmez. ABD'nin müdahalesini yerinde buluyoruz, ama bu da yetmez. Sadece bir hava üssüne müdahale eğer devamı gelmezse, bu rejimi Suriye'nin başından uzaklaştıramazsak kozmotik bir müdahale olarak kalır. 'Oraya müdahale ettik vurduk' olmaz. En ideali siyasi çözümdür biran önce geçiş hükümetinin Suriye'ye getirmemiz lazım. Bunun içinde bu zalim Esad'ın gitmesi gerekir. Herkesin kabul edebileceği geçiş döneminin iş başına gelmesi lazım. Daha sonra Suriye'de sandık Suriyelilerin önüne nerede yaşarlarsa yaşasın gelmelidir" ifadelerine yer verdi.
"TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ"
PKK ve diğer terör örgütlerinin yanında DEAŞ'la mücadeleyi en etkin sürdüren ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, " Terörün her türlüsüne karşıyız. Mücadelemiz devam edecek. İnşallah Suriye'ye istikrar ve barış gelir. Suriye'nin yeniden inşasında Türkiye önemli rol oynayacaktır. İnsanları bu güvenli bölgelerde daha rahat yaşatabiliriz" diye konuştu.
"GİZLİ AJANDAMIZ YOK"
Çavuşoğlu şöyle konuştu: "Batılı ülkeler bizim anlattıklarımızı iş işten geçtikten sonra ABD herkesin söylediği, 'Türkiye'nin 2012' deki tavsiyelerini dinlememekle hata yaptık' diyorlar. Şimdide tavsiyelerde bulunuyoruz. Objektif adaletli gerçekçi tespitlerde bulunuyoruz. Ne ırak'ta ne Suriye!'de gizli bir ajandamız yok. Her ülkemin birliğini huzurunu barışını istiyoruz."
"İSTİKRAR VURGUSU"
"15 senede her şeye rağmen istikrarı yakaladık"diyen Mevlüt Çavuşoğlu, "Sistemin kendisinden değil, tek başına bir partinin iktidar olmasıdır. Geçmişteki kısır döngülerden, sık değişen koalisyon ve erken seçimlerden bu ülke çok ağır bedeller ödedi. Bizim sistemi güçlendirmemiz gerekir. Ekonomik kalkınma için sistem istikrar önemlidir. Çok ileri giden ülkelere baktığınız zaman istikrar. Geri kalan ülkelerde istikrarın olmadığını görüyoruz. Bu lafla sözle olmaz. Öncelikle sistemi netleştirmeliyiz. En kötü sitem bile karmaşık sistemden iyidir. Hem cumhurbaşkanında hem başbakanda aynı yetkiler olmaz. Bugün kavga yoksa kardeşlik hukukundandır" diye konuştu.
"PATRON MİLLET OLACAK"
Cumhurbaşkanının elinden mutlaka Kenan Evren yetkilerinin alınması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Geçmişte bir çok liderin savunduğu cumhurbaşkanlığı sistemini ülkemize getirmeliyiz. Sistemi netleştirip, demokrasiyi güçlendireceğiz. Patron millet olacak. Kuvvetler kargaşası değil, kuvvetler ayrılığı olacak. Seçimlerin ne zaman olacağını bilmeliyiz. İkide bir seçim olmaz" dedi.
"HEP YALAN DOLAN"
Adaletin tecelli edeceğinden en küçük şüphenin olmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Yargının bağımsız ve tarafsızlığını tesis etmemiz gerekir. Seçimler zamanında olacak Koalisyon olmayacak. Güçler ayrılığı olacak. Demokrasi güçlenecek, gücü elinde tutanlar keyfi davranamayacak. Hukukun üstünlüğünü sağlamamız gerekir. Anayasa paketinin içinde olmayan muhalefet ve Kılıçdaroğlu tarafından gündeme gelen şeyler gerçek dışı daha doğrusu yalandı. Hiç 18 maddenin içeriğinden bahsetmiyorlar. Hep yalan dolan. Halk patron olunca tek kişilik olmaz" ifadelerine yer verdi.
"ERDOĞAN SONRASI İÇİN"
Mevcut sistemin cumhurbaşkanları için bulunmaz nimet olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Bu sistem Recep Tayyip Erdoğan sonrası içindir. Türkiye'nin sigortasıdır bu yeni sistem"dedi.
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise iş adamlarının belirsizlikleri sevmediğini vurguladı. Geleceği görmek istediklerini belirten Olpak, "Seçim gibi süreçlerde vatandaşlarda oluşan 'bu dönemde geçsin' beklentisi ekonomide yavaşlamaya neden oluyor. Amacımız sürekliliktir. Süreklilik olmadan yeni hedefler koyamıyoruz. Anayasanın iş dünyasını engelleyen yönleri var. Son iki anayasa adeta belirsizlik nasıl oluşturulur diye oluşturulmuş ve tuzaklar var. Anayasamız ayağımıza pranga" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Ramazan Kalken'e ev sahipliğinden dolayı seramik takdim etti.
MÜSİAD Genel Başkanı Olpak ise Çavuşoğlu'na plaket verdi.
(İsa Akar-Harun Erdoğdu/İHA)
Son Dakika › Güncel › ABD'nin Müdahalesi Kozmotik Kalır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?