AK Parti'de Artık 'Muhasebe' Zamanı! - Son Dakika
Güncel

AK Parti'de Artık 'Muhasebe' Zamanı!

AK Parti\'de Artık \'Muhasebe\' Zamanı!

AK Parti çeşitli nedenlerden dolayı yapılan genel seçimlerde ülke genelinde oy kaybı yaşarken bir yenilgi de aldığı illerden birisi Şanlıurfa oldu.

09.06.2015 11:38

HDP TÜM İLÇELERDE OYUNU ARTTIRDI

AK Parti, ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da seçim yenilgisinin şokunu yaşıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise sekiz ilçede birinci olduğu toplam 13 ilçede oy oranını arttırmasını kutluyor. HDP, yerel seçimlerde belediyeyi AK Parti'ye kaptırdığı Ceylanpınar başta olmak üzere Siverek, Viranşehir, Suruç, Halfeti, Bozova, Hilvan ve Birecik'te birinci parti oldu. Diğer Arapların yoğun olarak yaşadığı Akçakale ve Harran da dahil Eyyübiye, Karaköprü ve Haliliye'de oy oranını arttırdı. HDP'nin yanı sıra AK Parti'nin de oylarını arttırdığı ilçeler var. Eyyübiye, Akçakale ve Bozova'da AK Parti yerel seçimlere oranla daha fazla oy aldı.

YEREL SEÇİMDEN BU YANA AK PARTİ YÜZDE 6.6 ERİDİ

7 Haziran seçimlerinde AK Parti Şanlıurfa genelinde aldığı 356 bin 537 oyla yüzde 46,71'lik bir oran elde etti. Yerel seçimlerden bu yana yüzde 53.31'den yüzde 46.71'e düşmesine rağmen yine Şanlıurfa'da birinci olan AK Parti kesin olmayan sonuca göre bu oyla yedi vekilini Meclis'e göndermeye hak kazandı. Merkez ilçelerden Karaköprü ve Haliliye'de oy kaybı yaşayan AK Parti merkezde sadece Eyyübiye'de yaklaşık yüzde 5'lik bir artış elde edebildi. AK Parti'nin 30 Eylül 2015'de yapacağı genel kurul toplantısına kadar baştan aşağı yeni bir yapılanmaya gideceği tahmin edilirken, Şanlıurfa teşkilatında da başarısız olan teşkilatlarında değişiklik yapması bekleniyor.

ŞANLIURFA GÜNE GERGİN VE KAVGALARLA BAŞLADI

Şanlıurfa, 7 Haziran seçim gününe, 'toplu oy kullanımı iddiaları ve akabinde seçim kavgaları ile başladı. Özellikle kırsal alanlarda yaralıların hastanelere getirilmesi tansiyonu oldukça yükseltti. Gazetecilere, gözlemci avukatlara ve güvenlik güçlerine sürekli köylerden haksızlık yapıldığı yönünde ihbarlar geldi. Başta Eyyübiye'ye bağlı Uğurlu olmak üzere Haliliye'ye bağlı Yeniköy ve Bakımlı ile Siverek'e bağlı Yücelen, Daşhan, Gürpınar, Bağmaç gibi köylerde saldırı ve kavgalar meydana geldi. Yaralıların getirildiği Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi'ne öğlen saatlerinde gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) birinci sıra adayı Osman Baydemir, çok sert bir açıklama yaparak, "Bunları bir yere kaydediyoruz. Bunların hesabı sorulacaktır." diyerek hem gözdağı verdi hem de moralinin ne kadar çok bozulduğunu belli ettirdi. Ancak günün ilerleyen saatlerinde gerginlik yerini sükunete bıraktı.

HDP SEKİZ İLÇEDE BİRİNCİ, TÜM İLÇELERDE İSE OYUNU ARTTIRDI

Dördü AK Parti'nin son yerel seçimlerde zafer elde ettiği Ceylanpınar, Siverek, Hilvan ve Birecik gibi ilçelerle birlikte Halfeti, Suruç, Viranşehir ve Bozova ile toplam yedi ilçede HDP birinci parti oldu. Yerel seçimlerde Ceylanpınar'da yüzde 47.9 oy alan AK Parti yüzde 37'ye gerileyip, yüzde 45.8 oy alan BDP/HDP yüzde 53.79'a yükseldi. Siverek'te, AK Parti yüzde 46.5'den yüzde 33.74'e, BDP/HDP ise 21.8'den 43.39'a tırmandı. Hilvan'da, AK Parti yüzde 34.5'den yüzde 32.22'ye gerilerken, BDP/HDP yüzde 25.8'den yüzde 40.30'a yükseldi. Halfeti'de, AK Parti yüzde 37'den 30.33'e geriledi, BDP/HDP yüzde 25.8'den yüzde 40.30'a çıktı. Suruç'ta, AK Parti yüzde 44'den 15.56'ya düşerken, BDP/HDP yüzde 52.6'dan yüzde 80.90'a adeta fırladı. Viranşehir'de, AK Parti yüzde 47.5'den yüzde 34.31'e, BDP/HDP ise yüzde 48.2'den yüzde 60.94'a geldi. Birecik'te, AK Parti yüzde 46.7'den yüzde 38.18'e geriledi, BDP/HDP yüzde 43'den yüzde 47.23'e doğru ilerledi. Böylece HDP daha önce birinci parti olduğu Halfeti, Suruç ve Viranşehir'e; Ceylanpınar, Siverek ve Hilvan'ı da ekledi. Bu ilçelerden Suruç, Halfeti ve Viranşehir belediyeleri iki dönemdir BDP/HDP'de. BDP/HDP'nin oyunu arttırdığı Ceylanpınar ise son seçimlerde belediyeyi AK Parti'ye kaptırdığı bir ilçeydi.

BİRİNCİLİĞİ SÜRDÜRSE DE OY KAYBINA UĞRADI İLÇELER

AK Parti birinci parti olmaya devam ettiği halde oy oranını düşürdüğü ilçeler de var. Karaköprü'de, AK Parti yüzde 56.8'den yüzde 54.50'ye gerilerken, BDP/HDP ise yüzde 12.8'den yüzde 31.21'e ilerledi. Harran'da da küçük de olsa oy oranı düşen AK Parti yüzde 55.5'den yüzde 55.05'e geriledi. BDP/HDP ise Arapların yoğun olduğu bu ilçede oy oranını yüzde 0.3'den yüzde 1.69'a kadar arttırabildi. Haliliye'de de birinciliği bırakmayan AK Parti yine burada da bir düşüş yaşadı. AK Parti yüzde 71.4'den yüzde 58.75'e düştü. BDP/HDP ise yüzde 19.9'dan yüzde 27.95'e ilerledi.

HDP İLE AK PARTİ'NİN DE OYLARINI ARTTIRDIĞI İLÇELER VAR

HDP tüm ilçelerde tırmanışını sürdürürken AK Parti'nin de oylarını arttırdığı ilçeler var. Akçakale ve merkez ilçe Eyyübiye'de AK Parti cumhurbaşkanlığı seçimindeki kadar olmasa da yerel seçimlere oranla daha fazla oy aldı. AK Parti, Akçakale'de, yüzde 50.8'den yüzde 59.02'ye; Eyyübiye'de ise yüzde 55.4'den yüzde 60.41'e oy oranını yükseltti. AK Parti birinciliği HDP'den alamasa da Bozova'da da oyunu arttırdı. AK Parti, yerel seçimlerde yüzde 41.7 oy aldığı Bozova'da yüzde 45.16 aldı. HDP ise Bozova'da yerel seçimlerde aldığı yüzde 45.8'lik oy oranını yüzde 47.70'e kadar yükseltebildi.

BAKAN ÇIKAR MI BELLİ DEĞİL

Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti'nin Şanlıurfa'dan seçilen vekilleri Nureddin Nebati, Seyit Eyyüpoğlu, Kasım Gülpınar, Mazhar Bağlı, Halil Özcan, Hamide Sürücü ve Ahmet Eşref Fakıbaba ile HDP'den ise Osman Baydemir, Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan, Leyla Güven ve Ziya Çalışkan Meclis'e girecek. AK Parti tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğu elde edemediği için ya dışarıdan destek alacak ya koalisyon kuracak yada bu hükümet kurma yetkisini başka partiye kaptıracak. Bu nedenle durum karışık olduğundan Şanlıurfa'dan bakan çıkar mı çıkmaz mı henüz belli değil. Ayrıca Meclis'te Şanlıurfa ilk defa üç kadınla temsil edilecek.

MHP VE CHP URFA'DA ADETA SİLİNDİ

AK Parti ve HDP cephesinde durum buyken diğer partilerin Şanlıurfa'da yaşadığı yenilgi çok ağır oldu. Şanlıurfa'da üçüncü parti olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) en yakın rakibi olan HDP ile arasında yaklaşık yüzde 33'lük bir fark oldu. MHP'nin Şanlıurfa genelinde aldığı oy 42 bin 479, oranı da ancak yüzde 5.56 olabildi. Şanlıurfa'da üç vekil çıkaracakları iddiasında bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise 31 bin 273 oyla yüzde 4.10 ile dördüncü parti olarak kaldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel AK Parti'de Artık 'Muhasebe' Zamanı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement