Akil İnsanlar Heyeti'nde 12 Kadın Üye Yer Aldı - Son Dakika
Güncel

Akil İnsanlar Heyeti'nde 12 Kadın Üye Yer Aldı

Akil İnsanlar Heyeti\'nde 12 Kadın Üye Yer Aldı

Başbakanlığın belirlediği çözüm sürecine katkıda bulunacak Akil İnsanlar Heyeti'nde sadece 12 kadın üye yer aldı.

03.04.2013 16:01  Güncelleme: 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlığın belirlediği çözüm sürecine katkıda bulunacak Akil İnsanlar Heyeti'nde sadece 12 kadın üye yer aldı Başbakanlığın belirlediği çözüm sürecine katkıda bulunacak Akil İnsanlar Heyeti'nde sadece 12 kadın üye yer aldı. Bölgelere ayrılan listede sadece Marmara Bölgesi'nin başkanlığı bir kadına emanet edildi. Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan'ın başkanlığını yürüteceği Marmara Bölgesi'nde sanatçı Hülya Koçyiğit de yer aldı. Türbanlı yazar Sibel Eraslan'ın da yer aldığı listede, Georgetown Üniversitesi tarafından yayımlanan dünyanın en etkili 500 Müslümanı listesine giren Avukat Fatma Benli de bulunuyor.

Başbakanlık tarafından açıklanan Akil İnsanlar Heyeti'nde 63 üye bulunuyor. Akil İnsanlar Heyeti'nin adının Akil Adamlar Komisyonu olarak adlandırılmasıyla başlayan "çözümde erkek eli" eleştirileri heyette sadece 12 kadın üyenin bulunmasıyla yeniden gündeme geldi.

Bölgelere göre oluşturulan her grubun birer başkanı, başkan vekili ve sekreteri bulunuyor. Listede, Rifat Hisarcıklıoğlu, Can Paker, Tarhan Erdem, Yılmaz Ensaroğlu, Ahmet Taşgetiren, Deniz Ülke Arıboğan, Yusuf Şevki Hakyemez bölge grubu başkanları olarak yer aldı.

-MARMARA'DA BAŞKAN KADIN-

7 kişilik gruplardan oluşması beklenen bölgelerdeki üye sayısının 9'a çıkarılmasıyla 63 kişiye ulaşan heyette sadece 12 kadın üye bulunuyor. Bölgelere ayrılan listede sadece Marmara Bölgesi'nin başkanlığı bir kadına emanet edildi. Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan'ın başkanlığını yürüteceği Marmara Bölgesi'nde sanatçı Hülya Koçyiğit de yer aldı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığını yürüteceği Akdeniz Bölgesi heyetinde Sanatçı Lale Mansur'un yanı sıra Habertürk Gazetesi'nin başörtülü Yazarı Nihal Bengisu Karaca da yer aldı. Son dönemde çözüm sürecine ilişkin açıklamaları ile gündeme gelen Sanatçı Kadir İnanır'ın da rol alacağı heyette, terör örgüttü PKK'nın kaçırdığı kamu görevlilerini teslim alan heyette yer alan ve KCK davasında sanık avukatı olan İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan da bulunuyor.

-CEM VAKFI BAŞKANI DOĞU'YA-

Doğu Anadolu Bölgesi'nin başkanlık koltuğuna ise raporlarıyla tartışmaların sık sık odağı haline gelen TESEV Başkanı Can Paker oturdu. Türbanlı Yazar Sibel Eraslan'ın başkanvekilliğini yürüteceği heyetin üyeleri arasında, Cem Vakfı Genel Başkanı, Alevi Vakıfları Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, HAK-İş Başkanı Mahmut Arslan, Yazar Abdurrahman Dilipak ve Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zübeyde Teker bulunuyor.

Ege Bölgesi'nin başkanlığını ise seçimlerde yaptığı tahminlerle dikkat çeken Konda Yönetim Kurulu Başkanı ve araştırmacı Yazar Tarhan Erdem yürütecek. Gazeteci Avni Özgürel'in başkanvekilliği koltuğuna oturduğu Ege Bölgesi'nde TÜSİAD'ın seçilen ilk kadın başkanı olan Arzuhan Doğan Yalçındağ sekreterlik görevini üstlendi. Ege Bölgesi heyetinde Türk Bayrağı'nın adının değiştirilmesi önerisinde bulunarak dikkatleri üzerine çeken Yazar Hilal Kaplan da bulunuyor. Ege Bölgesi'nde dikkat çeken diğer isimler arasında Sabancı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman, Gazeteci Fehmi Koru ile Anayasa'da "Türklük" yerine "Türkiyelilik" kavramının kullanılmasını savunan "Azınlık Hakları Raporu"nu kaleme alan Prof. Dr. Baskın Oran da var.

-FENER RUM PATRİKHANESİ'NİN AVUKATI VE KCK'DAN SERBEST BIRAKILAN ÖZGEN EN KRİTİK BÖLGEDE-

Çözüm sürecinde en kritik bölgenin başkanlığını ise SETA'da Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü ve MAZLUM-DER Üyesi Yılmaz Ensaroğlu'na emanet edildi. Heyetin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin başkanı olan Ensaroğlu'na bölgede tek kadın üye olarak görev yapacak Avukat Kezban Hatemi de başkanvekili oldu. Hatemi, Fener Rum Patrikhanesi'nin avukatlığını da yapıyor. AK Parti'nin Batman eski Milletvekili Mehmet Emin Ekmen'in sekreterliğini üstlendiği bölgenin heyetinde, Yazar Murat Belge, Gazeteci Etyen Mahçupyan, Sanatçı Yılmaz Erdoğan, MAZLUM-DER Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ile KCK davasında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan KESK Genel Başkanı Lami Özgen bulunuyor. Gazeteci Ahmet Taşgetiren'in İç Anadolu Bölgesi başkanlığını yapacağı heyette Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Beril Dedeoğlu başkanvekilliğini yürütecek. İç Anadolu Bölgesi heyetinde yer alan ikinci kadın üye Fadime Özkan ise köşe yazarlığı yapıyor.

-ORHAN BABA İLE BAHÇELİ'NİN ESKİ DANIŞMANI SAMSUN'DA-

Çözüm sürecinde en kırılgan bölge olarak tanımlanan Karadeniz Bölgesi'nin başkanlığına ise bölge insanını yakından tanıyan KTÜ Rektör Yardımcısı Yusuf Şevki Hakyemez getirildi.

Bu kritik bölgede Hakyemez'in başkanvekilliğini, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin eski Başdanışmanlarından MHP MYK eski üyesi ve Gazi Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi bölüm başkanı Prof. Dr. Vedat Bilgin yürütecek. Karadeniz Bölgesi heyetinin sekreterlik görevi ise Georgetown Üniversitesi tarafından yayımlanan dünyanın en etkili 500 Müslüman listesine giren ve Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye İnsan Hakları Kurulu'na atanan Avukat Fatma Benli üstlendi. Samsunlu Sanatçı Orhan Gencebay da Karadeniz bölgesinde çözüm sürecine ilişkin kritik bir göreve getirildi. Listede yer alan DİSK/Genel- İş Başkanı Erol Ekici ile Türkiye Barolar Başkanı Vedat Ahsen Coşar görevi kabul etmediğini bildirdi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Akil İnsanlar Heyeti'nde 12 Kadın Üye Yer Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement