Antalya'da Alara Nehri'nde planlanan Kamer HES için verilen 'ÇED Olumlu' raporunun iptali için açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Gündoğmuş İlçesi'nde Uçansu Şelalesi'ni de içine alan Alara Nehri üzerinde planlanan 7 HES'ten 2'si için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen 'ÇED Gerekli Değildir' raporları, köylülerin açtıkları davalarla 2013 yılında Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. 'Hayat 1' ve 'Hayat 2' regülatör ve HES projelerine karşı hukuk mücadelesini kazanan köylüler için bakanlık, iptal edilen bu 2 HES projesinin hemen üst tarafında planlanan Kamer Regülatörü ve HES projesi için 2015'in Mayıs ayında 'ÇED Olumlu' raporu verdi.
Köylüler, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açarak, Kamer HES projesi ve Kırma-Eleme ve Hazır Beton tesisi için de yürütmenin durdurulması ve 'ÇED Olumlu' raporunun iptalini talep etti. Mahkemenin atadığı akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyeti raporunu tamamladı ve mahkemeye sundu.
Mahkeme, 'ÇED Olumlu' kararı verilen projenin başlaması halinde, çevresel etkiler bakımından telafisi güç zararlar doğabileceğinin açık olduğuna hükmetti. Hukuka aykırılığı da açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden itiraz yolu da kapalı olmak üzere yürütmenin durdurulmasına karar verildi.
ORMAN MÜDÜRLÜKLERİ DE REDDETMİŞTİ
HES projesine ilişkin, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, HES ve hazır beton tesisinin kurulacağı sahanın büyük kısmının devlet ormanı olduğu, ormancılık çalışmalarına olumsuz etkisi olacağından uygun görülmediği yönünde görüş bildirmişti. Yine Gündoğmuş Orman İşletme Müdürlüğü, HES ve beton tesisinin kurulacağı alanın devlet ormanları ve ziraat alanında kaldığı ve 'ÇED Olumsuz' görüşü verilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmişti.
BİLİRKİŞİ RAPORU DA OLUMSUZDU
Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda da kullanılacak kaynak sularına ilişkin 'ÇED Olumlu' raporunda detaylı bilgiler olmadığı, yani hangi dereden hangi miktarda su alınacağının belirtilmediği, Alanya ve Manavgat ilçelerinin ileriye dönük içme suyu ihtiyacını karşılamaya yönelik detaylı bilgi verilmediği de kaydedilmişti. Dere suyunun azalacak olması nedeniyle tarım arazilerinde sulama yapılamayacağı belirtilen raporda, Alara Çayı üzerindeki alabalık çiftlikleri sularının azalacak olması nedeniyle ekonomik kayıp oluşturacağı da kaydedildi. Raporda Eskibağ Mahallesi'ndeki mezarlıktan geçecek HES borusunun da sosyal ihtilafa yol açacağına işaret edilmişti.
BU KARARI BEKLİYORDUK
Bilirkişi raporuna göre yürütmeyi durdurma kararını beklediklerini belirten köylülerin avukatı Münip Ermiş, projenin iptal kararını da beklediklerini söyledi. Raporun tümüyle mahkeme heyeti tarafından tatmin edici bulunduğunu açıklayan Ermiş, "Bu şekliyle burada HES projesi gerçekleştirilemeyeceği söyleniyor. Burada 8 tane HES projesi var ve bu karara göre hiçbir firma ayrı ayrı ÇED raporu düzenlemeyecek. Rapor ve mahkeme kararına göre tüm projeler için bütüncül bir ÇED raporu düzenlenmesi gerekiyor. Mahkeme kararına göre Alara Çayı'nda HES projesi kurulamaz" diye konuştu.
TOPLAM 7 HES 1 BARAJ PLANLANIYOR
Orta Toroslar'ın 2600 rakımlı dağları Akdağ ve Kuşak'tan doğup, Alanya'nın Boztepe turizm bölgesi sınırlarından Akdeniz'e dökülen Alara Çayı, 80 kilometre uzunluğunda. Alarahan Kervansarayı, Alara Kalesi gibi büyük öneme sahip tarihi değerlerle de bütünleşen Alara Çayı'nda Güzelbağ'ın doğusundan başlayıp Alarahan bölgesine kadarki bölümünde de rafting ve kano parkuru bulunuyor. Nehir üzerinde ÇED raporu verilen Kamer HES ve 'ÇED Olumlu' raporları iptal edilen Hayat 1 ve Hayat 2 HES'lerle birlikte Uçankaya HES, Oğuz HES, Gündoğmuş HES, Erka HES olmak üzere toplam 7 HES'in proje planları da ÇED raporunda gösteriliyor. Nehir üzerindeki planda bir de Alara Barajı bulunuyor. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Alara Hes'e Mahkemeden Yürütmeyi Durdurma Kararı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?