"Arap Baharı" ve Türkiye - Son Dakika
Güncel

"Arap Baharı" ve Türkiye

"Arap Baharı" ve Türkiye

Efsun Yılmaz - İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Moshe Maoz, "Eskiden İslam ve demokrasi bir arada var olamaz diyorlardı, ama Türkiye modeli, hem Müslümanlık hem de demokratikleşmenin bir arada olabileceğini gösterdi" dedi.

15.07.2012 12:52

Efsun Yılmaz - İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Moshe Maoz, "Eskiden İslam ve demokrasi bir arada var olamaz diyorlardı, ama Türkiye modeli, hem Müslümanlık hem de demokratikleşmenin bir arada olabileceğini gösterdi" dedi.

Uluslararası bir toplantıya katılmak üzere Çeşme'ye gelen Maoz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ortadoğu'da demokratikleşme konusunda Türkiye'nin çok önemli bir model olduğunu belirtti.

İstikrar ve refah açısından Türkiye'nin örnek teşkil ettiğini kaydeden Maoz, şunları kaydetti:

"Eskiden İslam ve demokrasi bir arada var olamaz diyorlardı ancak Türkiye modeli, hem Müslümanlık hem de demokratikleşmenin bir arada olabileceğini gösterdi. Mısır'daki duruma baktığımızda İslamcılarla ordu arasındaki ilişkileri incelediğimizde, Türkiye'deki eski model ile yeni model arasındaki korelasyonu görebiliyoruz. Çünkü eski Türkiye modeline baktığımızda ordunun arka planda olduğunu ve kontrolü ele almakta olduğunu görüyoruz. Ama mevcut modele baktığımızda, artık ordunun yönetim üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını görüyoruz. Tabi ki demokratikleşme açısında bu çok önemli bir gelişme ve model teşkil ettiğini söyleyebiliriz."

-İsrail'in "Arap Baharı"na bakışı-

Maoz, İsrail'in "Arap Baharı"na bakışına ilişkin olarak da bu konuda çok sayıda farklı görüş bulunduğunu dile getirdi.

Bu konuda İsrail hükümetinin ise "Arap Baharı'na karşı oldukları" yönünde görüş açıkladığını hatırlatan Maoz, şöyle devam etti:

"Arap Baharı, çok önemli bir gelişme. İsrail, şu ana kadar etrafında demokratik ülke olmadığına dair şikayette bulunuyordu. Demokratikleşme süreci başladı. Bence militan İslamcılar konusundaki tüm korkular da haklı değil. Bazı haklı korkular olabilir, ama genel anlamda ılımlı İslam'dan söz edebiliriz. Türkiye de bunun çok önemli bir örneği. Musevilere hem Osmanlı İmparatorluğu döneminde hem de daha sonra hoşgörüyle yaklaşıldı."

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin kötüleşmesini de "talihsizlik" olarak nitelendiren Prof. Dr. Moshe Maoz, şunları söyledi:

"Filistin ile ilgili meseleler yüzünden ilişkilerin kötüleştiğini biliyoruz. Filistin konusunda İsrail iyi bir politika gütmedi. Ayın şekilde 'Mavi Marmara' olayında da iyi bir politika gütmedi. Dolayısıyla 2008-2009'da İsrail politikasının, iyi olduğunu söyleyemeyiz. Aslında İsrail'in şunu anlaması gerekiyor; Filistin, Türkiye için çok önemli. Öncelikle bunun farkına varılmalı. Türkiye, İsrail için çok önemli ve stratejik bir müttefik. Bu nedenle İsrail, Arap dünyası ile ilişkilerini ve onunla ilgili stratejilerini iyileştirirse Türkiye ile ilişkileri de düzelecektir."

Yayıncı: J.Jale Müminoğlu - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Arap Baharı' ve Türkiye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement