Avcı Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika
Güncel

Avcı Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 37 bin öğretmen atamasından önce, atamaların yüzde 70'inin Doğu ve Güneydoğu'ya atanacağını açıkladıklarını anımsatarak, "O zaman medyada spekülasyon yapıldı, 'Bu şartlar altında öğretmenler gitmez, aileler göndermezler' gibi. Atanan 26 bin küsur öğretmenin içinde sadece 40 öğretmenimiz görevinin başına gidemedi.

15.10.2015 13:27

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 37 bin öğretmen atamasından önce, atamaların yüzde 70'inin Doğu ve Güneydoğu'ya atanacağını açıkladıklarını anımsatarak, "O zaman medyada spekülasyon yapıldı, 'Bu şartlar altında öğretmenler gitmez, aileler göndermezler' gibi. Atanan 26 bin küsur öğretmenin içinde sadece 40 öğretmenimiz görevinin başına gidemedi. Bunların büyük bir kısmı da ya askerlik ya sağlık sorunu olduğu için ya da sağlık sorunu olan bir yakını olduğu için, makul, meşru mazeretleri sebebiyle gidemedi. Onun dışında, hepsi gitti" dedi.

AA Editör Masası'na konuk olan Avcı, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Avcı, bu yıl 37 bin öğretmenin atamasını gerçekleştirdiklerini, bu rakamın yüzde 70'inin 29 ile atandığını, böylece doğu ve güneydoğu illerindeki öğretmen doluluk oranının, Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını bildirdi.

Son atamalardan önce, Akdeniz Bölgesi'nde doluluk oranının yüzde 89,75, şimdi ise yüzde 90,41 olduğunu ifade eden Avcı, şu bilgileri verdi:

"Doğu Anadolu'da doluluk oranı atama öncesi yüzde 80 idi, şimdi yüzde 95. Ege'de yüzde 92,11 idi, yine küçük bir farkla arttı ama 92,85 oldu. Güneydoğu Anadolu'da yüzde 80,47 idi, şimdi yüzde 92, 21. Yüzde 12'lik bir artış. Doğu Anadolu'da yüzde 15'lik bir artış vardı. İç Anadolu'da yüzde 93,21 idi, şimdi yüzde 94,81. Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 87,75 idi, şimdi yüzde 89,51. Marmara Bölgesi'nde yüzde 83,51 idi, şimdi yüzde 85,8. Türkiye genelindeki doluluk oranı yüzde 86,68 idi, şimdi yüzde 90,75."

Karadeniz ve özellikle Marmara'da öğretmen doluluk oranının düşük gibi göründüğüne işaret eden Avcı, 100 öğretmen kadrosundan yüzde 85'inin dolu olduğunu söyledi. Avcı, buralardaki temel ölçütlerden bir tanesinin, öğretmen olmayan yerlerde ücretli öğretmen istihdam etmek olduğunu belirtti.

Doğu ve Güneydoğu'da özellikle branş bazında ücretli öğretmen bulma şansının çok yüksek olmadığını ifade eden Avcı, " İstanbul, Eskişehir, Kocaeli, İzmir ve Samsun'da biz öğretmen açıklarımızı, atanamamış öğretmen grubu arkadaşlardan var. Başka mesleği icra eden ama öğretmen kökenli olan veya bir fakülteyi bitirmiş ama iş arama safhasında olan ama o konuda ders verecek durumda olan ücretli öğretmen bulma şansımız daha yüksek. Hakkari, Ağrı'da bulamıyoruz. Orada mümkün olduğu kadar kadrolu öğretmenlerimizi görevlendiriyoruz. Batı'da ise ücretli öğretmenlerle bunu yapıyoruz" diye konuştu.

Avcı, önümüzdeki dönemde, bu bölgelerde ve bütün Türkiye genelinde doluluk oranını yüzde 95'in üzerine çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Doğu'ya atanan öğretmenler

Bakan Avcı, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gönderilen öğretmenler görevlerine başladı mı?" sorusu üzerine, şöyle dedi:

"37 bin öğretmen atamasından önce, atamaların yüzde 70'inin Doğu ve Güneydoğu'ya atanacağını açıklamıştık. O zaman medyada spekülasyon yapıldı, 'Bu şartlar altında öğretmenler gitmez, aileler göndermezler' gibi. Atanan 26 bin küsur öğretmen içinde sadece 40 öğretmenimiz görevinin başına gidemedi. Bunların büyük bir kısmı da ya askerlik ya sağlık sorunu olduğu için ya da sağlık sorunu olan bir yakını olduğu için, makul, meşru mazeretleri sebebiyle gidemedi. Onun dışında, hepsi gitti."

AA'nın, bölgeye giden öğretmenlerin halk tarafından karşılanması haberlerini yaptığının hatırlatılması üzerine Avcı, şu ifadeleri kullandı:

"Çok teşekkür ediyorum. Halk ile teröristi ayırdığınız takdirde halk, devletin kendisine nasıl sahip çıktığını gördüğü zaman o da devletine aynı şekilde sahip çıkıyor. Bölge halkı yayınlardan, spekülasyonlardan etkileniyor ama oraya beklemediği halde aslan gibi 23-24 yaşında genç bir öğretmen elinde bavuluyla geldiği zaman onlar da görüyorlar ki devlet burada. O zaman vatandaş da öğretmenine sahip çıkıyor. Ben bütün vatandaşlarımıza, muhtarlarımıza, kaymakamlarımıza, valilerimize, bu konuda gösterdikleri organizasyon kabiliyeti ve öğretmenlerimizin oradaki ikametleri için yaptıkları kolaylaştırıcı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. O hadise, bölgede atmosferin nasıl değişmekte olduğunun göstergesidir."

Terör örgütünün eğitimi boykot çağrısı

Bölücü terör örgütünün, eğitimi boykot ve protesto çağrısına ilişkin Avcı, bu tür teşebbüslerin her sene okullar açılırken yapıldığını, bir haftalık bir boykot girişiminin olduğunu dile getirdi.

Bakan Avcı, geçmiş yıllarda ve özellikle bu yıl da bu teşebbüsün başarılı olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Okulların ilk açıldığı hafta, velilerin hazırlıkları sebebiyle zaten bu tür aksamalar oluyor. Okula başlama konusu bütün Türkiye genelinde biraz şey olabilir ama bunun çok üzerinde bir katılım oldu. Bazı, çok spesifik özel gayret gösterilen ilçelerde Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu bilgisi var. O da çok özel çabayla şimdi kırıldı zaten. Dolayısıyla örgüt, bölge halkına uyguladığı baskıların cevabını şimdi halktan alıyor."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avcı Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement