Bundan tam 20 yıl önce Azerbaycan, ilk defa kendi petrolünü çıkarmaya başladı. Azeri-Çırak- Güneşli sahasından çıkarılan petrol Bakü-Tiflis- Ceyhan (BTC) Boru Hattı üzerinden bugün dünyaya ulaşıyor. O gün atılan adım Azerbaycan için tarihi nitelikteydi. Azerbaycan'ın "asrın anlaşması" olarak nitelediği bu anlaşmanın yıldönümünde tarihi nitelikte bir adım daha atılıyor. Avrupa'yı Rus gazına bağımlılıktan kurtarmak arayışıyla başlatılan Güney Gaz Koridoru projesinde ilk temel atıldı.
Şahdeniz 2 sahasından doğalgaz çıkarılması için düzenlenen törene Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Enerji Bakanı Taner Yıldız katıldı. Aslında törene Türkiye'den Başbakan Ahmet Davutoğlu katılacaktı ancak IŞİD'in alıkoyduğu konsolosluk çalışanlarının serbest kalması üzerine Davutoğlu törene katılamadan Türkiye'ye döndü.
ÜÇ AYAKLI PROJE
Güney Gaz Koridoru projesi üç ayaklı olarak hayata geçecek. Şahdeniz-2 sahasından çıkarılacak gaz Güney Kafkas Boru Hattı üzerinden Türkiye sınırına ulaşacak. Bu noktadan itibaren boru hattı, Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) adını alacak.
Gürcistan sınırından Türkiye'ye giren boru hattı, Yunanistan ve Bulgaristan sınırına kadar ulaşacak, toplam uzunluğu 1841 kilometre olacak. Boru hattının Avrupa ayağı Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) adını alacak. Yaklaşık 500 kilometre uzunluğundaki bu hat İtalya kıyılarına kadar uzanacak ve gaz buradan Avrupa'ya dağıtılacak.
TANAP'IN TEMELİ 2015'TE
Güney Gaz Koridoru projesi kapsamında Şahdeniz-2 sahasından gaz çıkarılmasına ilişkin temelin atılmasının ardından sıra Türkiye topraklarından geçecek, TANAP'ın temelinin atılmasına gelecek. Bu temelin atılması için belirlenen tarih 2015 yılı Mart ayı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çanakkale Savaşı'nın yıldönümünde bu temelin atılmasını planladıklarını söyledi. TANAP'ın ardından sıra TAP'ın temelinin atılmasına gelecek.
İLK GAZ 2018'DE
Hattan ilk gaz akışının 2018'de gerçekleşmesi planlanıyor. İlk olarak 16 milyar metreküp gaz akışı başlayacak, bu gazın 6 milyar metrekübünü Türkiye alacak. Hattan Avrupa'ya akacak gaz miktarı kademeli olarak artacak. Kapasite nihai olarak 32 milyar metreküpe ulaşacak.
GÜNEY GAZ KORİDORU AVRUPA İÇİN GÜVENLİK DEMEK
Avrupa Birliği'nin öncülüğünde geliştirilen Güney Gaz Koridoru, büyük ölçüde Rus gazına bağımlı olan ve gelecekte bu bağımlılığı daha da artması beklenen Avrupa ülkeleri için bir güvence olarak değerlendiriliyor. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz nedeniyle de enerji güvenliğini sorgulayan Avrupa ülkeleri, her ne kadar ihtiyacın tamamını karşılayacak kapasitede olmasa da Azeri gazını, önemli bir alternatif olarak değerlendiriyor.
TANAP ise Türkiye için hem arz çeşitliliğinin sağlanması, hem siyasi olarak ülke topraklarından geçecek boru hattının katacağı değer hem de yapılacak yatırımın yaratacağı istihdam açısından önem taşıyor.
Son Dakika › Güncel › Avrupa'ya Azeri Gazı İçin İlk Adım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?