Bakan Özlü, Aibü Akademik Yılı Açılışına Katıldı - Son Dakika
Güncel

Bakan Özlü, Aibü Akademik Yılı Açılışına Katıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında, artık üniversitelerin sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer şirketi kurabileceğini söyledi.

09.10.2017 14:02

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında, artık üniversitelerin sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer şirketi kurabileceğini söyledi.

Bakan Özlü, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) 2017-2018 akademik yılı açılışı dolayısıyla üniversitenin kongre merkezinde düzenlenen törende, programda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, akademik yılın üniversiteye, öğretim üyelerine ve öğrencilere hayırlı olması temennisinde bulundu.

AİBÜ'nün kurulduğu günden bu yana sadece Bolu'nun değil, Türkiye'nin önemli bir eğitim merkezi olduğuna değinen Özlü, "Üniversitemiz bu yönüyle kendisine ayrıcalıklı bir yer edinmiştir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde bulunmak, benim için ayrı bir gurur. Çünkü burada sadece bir üniversitenin akademik yılı açılışını yapmıyoruz. Hayatını, sanayiye ve eğitime adamış bir büyük insanın çıktığı yolu takip ediyoruz." diye konuştu.

"Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin sayısı 68'e yükseldi"

Bakan Özlü, "Bolu'nun Babası" olarak bilinen İzzet Baysal'ın Türkiye'nin en büyük sanayicilerinden biri olduğunu anımsatarak, "Ancak bu büyük iş adamı, sadece sanayiye değil, çok daha büyük bir şeye yatırım yaptı. Kendi ifadesiyle, 'en büyük eseri olan İzzet Baysal Vakfı' ile bugün Türkiye'nin en hızlı büyüyen üniversitelerinden birine de can suyu döktü. Bilim ile sanayiyi, kendi kimliğinde buluşturmayı başardı. Bilim ile sanayinin, birbirinin can yoldaşı olduğunu hepimize ispatladı." şeklinde konuştu.

Bilimden beslenmeyen, teknoloji ile desteklenmeyen sanayinin tarihin gerisinde kalmaya mahkum olduğuna vurgu yapan Bakan Özlü, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla üniversiteler bu anlamda sadece eğitim kurumu olarak görülemezler. Üniversiteler, ortaya çıkaracakları yeni ürünler ve fikirlerle, sanayinin ve üretimin de lokomotifi olmalıdır. Bu anlamda üniversitelerimizin sorumluluğu hayli ağırdır. Türkiye'nin en hızlı gelişen üniversitesi olmayı hedeflerken, bu büyümede Ar-Ge'ye daha fazla ağırlık vermenizi bekliyoruz. Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Teknokent, bilim ve sanayi iş birliğinin çok güzel bir örneğidir. Bolulu girişimcilerin, sanayicilerin ve KOBİ'lerin teknokente gösterdikleri ilginin artarak devam etmesini istiyoruz. Zonguldak ve Karabük'teki teknokentlerimizin de geçen hafta listeye eklenmesiyle, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sayımız toplam 68'e ulaştı. Bilim üretmek, teknoloji üretmek, katma değer üretmek, istihdam üretmek isteyen herkese buralarda yer vardır."

- "Üniversitelerde Ar-Ge seferberliği başlatıyoruz"

Bakan Faruk Özlü, üniversitelerde Ar-Ge seferberliği başlattıklarını da ifade ederek, şunları kaydetti:

"Buradan tüm üniversitelerimize seslenmek istiyorum. Ar-Ge denizinden kaçmayın. Bilgi okyanusunda yüzmek istiyorsanız, Ar-Ge denizinde ıslanmanız, Ar-Ge denizini geçmeniz gerekiyor. Üniversitelerde Ar-Ge seferberliğinde en büyük görev üniversitelere düşmekte. ?Kağıt üzerinde Ar-Ge merkezleri istemiyoruz. ?İşleyen, üreten, somut araştırmalara ve sonuçlara imza atan Ar-Ge merkezleri istiyoruz. Çünkü kağıt üzerinde kalan bilim, bilim değildir. Bilim, ete kemiğe bürünmelidir."

Bakanlık olarak üzerlerine düşen her şeyi yapacaklarını anlatan bakan Özlü, "Yeter ki siz isteyin. Buradan açık ve net bir şekilde ifade ediyorum; Kapımızı çalın, bizi zorlayın, eksik bıraktığımız bir alan varsa yakamıza yapışın. Yeter ki bilim üretin. Ürettiğiniz bilimi bu kampüslerin, sınıfların içinde bırakmayın, sahaya taşıyın. Bakanlık olarak size her türlü desteği vereceğimizi açık ve net bir şekilde söylüyorum. Bu sözümü, bir sözleşme olarak kabul edin. Bizler, Ar-Ge'ye ayırdığımız kaynakları, mali bir yük olarak görmüyoruz. Bizim anlayışımızda, Ar-Ge'ye yatırım külfet değildir, nimettir. Çünkü bilginin ürüne dönüşmesinin en temel aracı Ar-Ge ve inovasyondur. Bunu sağlamadan, ürettiğimiz bilimden katma değer sağlamamız imkansızdır." ifadelerini kullandı.

Bakan Özlü, Türkiye'de bulunan üniversitelerin yarısında Ar-Ge araştırma altyapısının yeterli düzeyde olmadığına işaret etti.

Devlet üniversitelerinde 2 bin 456, vakıf üniversitelerinde ise 545 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunduğunu aktaran Özlü, bu sayıları arttırarak araştırma merkezlerinin daha işlevsel hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Doktora sonrası araştırmacı düzenlemesi üniversitelerimizde uygulanacak"

Özlü, 2023 hedefleri kapsamında yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesi sürecinde, bilginin ürüne dönüşmesinin öncelikli hedeflerinden birisi olduğuna değinerek, "Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında, artık üniversitelerimiz, sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer şirketi kurabilirler. Yapılan bir başka düzenleme, post-doc, yani doktora sonrası araştırmacı düzenlemesidir. Bu yeni düzenlemeyle, artık doktora sonrası araştırmacı düzenlemesi, bizim üniversitelerimizde de uygulanacaktır. Böylece, yüksek öğretim kurumlarımızın araştırma kapasitesi artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Salonda bulunan herkesin farklı alanlarda olsa da aynı dertle dertlendiğini de sözlerine ekleyen Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hepimiz aynı hedefe koşuyoruz. O hedef; daha güçlü, daha ileride, daha yukarılarda bir ülkedir. O hedef, güçlü Türkiye'dir. Sizler o hedef için araştıracaksınız, geliştireceksiniz, fikir üreteceksiniz, fikirlerinizi sahaya taşıyacaksınız. Bizler de hükümet olarak sizin önünüzü açacağız, yolunuza çıkan engelleri kaldıracağız. Çünkü başka Türkiye yok. Çünkü bizim için başka bir gelecek yok. Dünya bilgide ve teknolojide yarışıyor. Bizim, bu yarışta geri kalma lüksümüz yok. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bunun için var. Bizler, sizler için varız."

Bakan Özlü, konuşmasının ardından AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ve vakfın mütevelli heyetine plaket takdim etti.

Açılış törenine Bolu Valisi Aydın Baruş, AK Parti Bolu milletvekilleri Ali Ercoşkun ve Fehmi Küpçü ile Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Budakçı, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman da katıldı.

Bu arada, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, akademik yılın ilk dersini verdi.

Program çıkışında Kongre Merkezi girişinde dağıtılan pilavdan öğrencilere ikram eden Bakan Özlü, daha sonra Rektör Alişarlı'yı makamında ziyaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Özlü, Aibü Akademik Yılı Açılışına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement