Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Savaşları'na ilişkin, "İnsanlık tarihinin en kanlı savaşlarından birinin geleceğimiz için böylesine önemli dersler verecek şekilde gerçekleşmiş olmasının üzerinde hep birlikte çok iyi düşünmeliyiz. Buradan çıkartacağımız derslerin, bugünümüzü ve geleceğimizi aydınlatacağına inanıyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yılı kapsamında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Barış Zirvesi'nde, Türkiye ve İstanbul'a gelen yabancı konukları "Hoşgeldiniz" diyerek selamladı. Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı vesilesiyle düzenlenen anma törenlerine katılma davetini kabul ettikleri için konuklara teşekkür etti.
Çanakkale Savaşları boyunca yaşanan çarpışmalarda ölen, yaralanan, hastalıktan dolayı hayatını kaybeden her milletten yaklaşık 100 binlerce insanı saygıyla yad eden Erdoğan, bu vesileyle düzenlenen panele, yüksek düzeyli oturuma ve diğer etkinliklere katılan herkese şükranlarını sundu. Erdoğan, Barış Zirvesi'nin dünya barışının tesisi ve güçlendirilmesi konusunda bir dönüm noktası teşkil etmesi temennisinde bulundu.
Erdoğan, yarın Çanakkale'de yapılacak anma etkinliklerine iştirak edecek tüm misafirlere de teşekkürlerini sunarak, "Öncelikle şu anda aramızda bulunan devlet başkanlarına, hükümet başkanlarına, bakanlara, ülkelerin temsilcilerine, bizlerle bu heyecanı, bu anı paylaştıkları için şahsım, milletim adına özellikle teşekkür ediyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 yıl önce Türk, Anzak, İngiliz, Fransız ve daha pek çok milletten askerin hayallerini ve istikballerini Çanakkale'de bırakarak dünyaya veda ettiğini anımsattı.
"Çanakkale, 1. Dünya Savaşı'nın kilidiydi"
Türkiye'nin her köşesinden, Saraybosna, Üsküp, Prizren, Gümülcine, Batum, Gazze, Kudüs, Beyrut'tan gelenlerin Çanakkale'de omuz omuza mücadele verdiğini ve koyun koyuna toprağa düştüğünü belirten Erdoğan, "Çanakkale, 1. Dünya Savaşı'nın kilidiydi. Bu cephede yaşananlar, Rusya'daki 1917 Ekim Devrimi başta olmak üzere pek çok önemli gelişmenin kapısını araladı. Biz 1. Dünya Savaşı boyunca Çanakkale dahil, bir düzine cephede aynı anda savaştık. Buralarda kazandığımız başarıların bedelini ise en seçkin, en eğitimli neslimizi feda ederek ödedik. Savaş gemileriyle Çanakkale önlerine gelen ülkeler de en az bu kadar ağır bir bedelle geri döndü. Bu savaşta yer alan askerlerin hepsi de hangi safta bulunursa bulunsun, gerçekten takdir ile anılmayı hak ediyor. Her biri Çanakkale Savaşı'nı 'centilmenler savaşı' haline dönüştüren birer kahraman olarak tarihteki şerefli yerlerini aldılar" diye konuştu.
"Tarihte insani değerlerin bu kadar öne çıktığı pek az savaş örneği vardır"
Çanakkale Savaşları'nın bir savaş ama aynı zamanda burada vermek istedikleri barış mesajının ruhuna uygun çok çarpıcı görüntülere sahip olduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tarihte insani değerlerin bu kadar öne çıktığı pek az savaş örneği vardır. Kendi yarasından evvel, biraz önce savaştığı karşı saftaki askerin yarasını saran Mehmetçiği hayranlıkla aktaran bir Fransız generalidir. Zaten çok az olan kendi ekmeğini, suyunu esiri ile eşit olarak paylaşan kahramanların hikayesini bir Anzak askerinden dinledik. Bir başka Anzak askeri de çok genç yaşta gittiği Çanakkale'de süngü savaşında karşı karşıya geldiği bir Türk askerinin, kendisini öldürmek yerine zorla siperine geri gönderdiğini anlatıyor.
Çanakkale'de buna benzer öylesine çok hikaye var ki gerçekten anlatmakla bitmez. İnsanlık tarihinin en kanlı savaşlarından birinin geleceğimiz için böylesine önemli dersler verecek şekilde gerçekleşmiş olmasının üzerinde hep birlikte çok iyi düşünmeliyiz. Buradan çıkartacağımız derslerin, bugünümüzü ve geleceğimizi aydınlatacağına inanıyorum."
"Yöneticiler olarak üzerinde durmamız gereken husus"
Kazananıyla, kaybedeniyle, doğrudan veya dolaylı etkileneniyle Çanakkale Savaşı'nın tüm tarafları olarak bugün bir arada olunduğunu aktaran Erdoğan, 100 yıl sonra böylesine geniş bir katılımla Barış Zirvesi'nde bir araya gelerek, hem kendi kamuoylarına hem de tüm dünyaya verdikleri mesajı çok önemli gördüğünü vurguladı.
Çanakkale Savaşı'nın detaylarını, farklı ihtimallerin tartışmalarını tarihçilere bıraktığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bizim yöneticiler olarak üzerinde durmamız gereken husus, ülkelerimizi yeniden bu tür yıkımlara sürüklemekten nasıl kurtarabileceğimiz olmalıdır. Tarih bu konuda önümüze çok acı örnekler, çok acı dersler getiriyor. 100 yıl önce bir Anzak'ı vatanından binlerce kilometre ötede bir Osmanlı askeriyle Çanakkale önünde karşı karşıya getiren dünya sistemi, bugün çok daha karmaşık, çok daha iç içe hale geldi. Günümüzün küresel sistemi içinde hiçbir ülkenin, diğerinin yaşadığı sıkıntılardan kendini tümüyle tecrit etme imkanı yoktur."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın herhangi bir köşesinde tutuşan ateşin, eninde sonunda başka yerlere de sıçradığına işaret etti.
Kriz bölgelerinde başlayan nüfus hareketlerinin, önce komşu ülkelere ardından tüm dünyaya yayıldığını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Terör örgütlerinin küresel gücünü görmezden gelen her ülke, sonunda mutlaka bu tehdidin acı sonuçlarıyla karşılaşıyor. Diğer ülkelerin maruz kaldığı ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlara arkasını dönenler sadece kendilerini kandırıyorlar. Hiçbirimizin evi, kapılarımızı kapattığımızda güvenli olacak kadar müstakil ve tahkim edilmiş değil. Bunun için her ülkenin kendi içi ve kendi bölgesi yanında dünyanın tamamında yaşanan sorunlara karşı duyarlı olması gerekiyor. Huzurun, istikrarın ve refahın tüm dünyaya hakim olması için işbirliği içinde hareket etmemiz, artık bir tercih olmaktan çıkıp bir zorunluluk haline dönüştü. Sadece ülkelere değil, uluslararası örgütlere de bu bakımdan büyük sorumluluk düşüyor. Bizim Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin işleyişine ve yapısına getirdiğimiz eleştirinin gerisinde işte bu tespitler var. Onun için 'dünya 5'ten büyüktür' diyorum. Çünkü tüm dünya bir ülkenin iki dudağının arasına mahkum edilemez, mahkum olmamalıdır."
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Barış Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?