Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye'nin Avrupa'ya katacağı, kazandıracağı çok şey var. Avrupa içinde kimi liderler bunu görmese ya da görmek istemese de başta Macaristan olmak üzere dostlarımız, uzak görüşlü, vizyon sahibi liderler bunu görüyor ve Türkiye'ye her alanda önemli destek veriyorlar" dedi.
Erdoğan, Macaristan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Macaristan-Türkiye İş Forumunda işadamlarına hitap etti.
Konuşmasının başında iki ülke işadamlarından oluşan kalabalık bir topluluğa hitap etmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Erdoğan, iş forumunun düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Erdoğan, iş forumuna yoğun ilginin, geleceğe yönelik birlikte atılabilecek adımların göstergesi olduğunu belirtti.
Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın konuşmasının kendisini tarihe götürdüğünü, nezaket dolu ifadelerinden büyük mutluluk duyduğunu aktaran Erdoğan,
"İnanıyorum ki paylaşımın egemen olduğu bir dünyayı biz beraber, dayanışma içinde paylaşacağız. Artık ülkelerin tek başına yapacakları yok, birlikte yapacakları çok şey var" dedi.
Türkiye ve Macaristan'ın ortak tarihine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:
"Türkiye olarak biz Macaristan'ı her zaman yakın bir dostumuz olarak gördük, öyle tanıdık. Bizim ortak tarihimiz sadece son yüzyıllardan ibaret değil. Bilim adamlarının özellikle de dil üzerindeki çalışmaları Türkiye ile Macaristan arasındaki akrabalığı, Hunlar üzerinden gelen aile birliğini net olarak ortaya koyuyor. Bu coğrafyanın diğer tüm halkları gibi Macar dostlarımızla da tam bir gönül birliği, kalp birliği içerisindeyiz.
Bizim tarihteki ortaklığımızı artık çok daha sıkı bir işbirliği ile geleceğe taşımamız gerekiyor. 2005 yılında Macaristan'a yaptığımız ziyaretle işbirliğimizi biraz olsun güçlendirmiştir. Bu ziyaretimizin de hem siyasi hem ekonomik düzeyde yeni bir atılımı başlatmasını, işbirliğimizi daha yukarılara çekmesini yürekten temenni ediyorum."
-"2015 yılı itibarıyla ticaret hacmimizi 5 milyar dolara yükseltebiliriz"-
Macaristan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin yasal zeminin cumhuriyetin ilk yıllarında, 1926 yılında imzalanan anlaşmaya kadar gittiğini hatırlatan Erdoğan, 1997 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile bu zeminin daha da güçlendirildiğini, iki ülkenin karşılıklı olarak gümrük vergilerini kaldırdığını aktardı. Macaristan'ın 1 Mayıs 2004 tarihinde AB üyesi olması sonrasında Gümrük Birliği çerçevesinde iki ülke arasında ticareti engelleyici tüm unsurların ortadan kalktığını anlatan Erdoğan, "2012 yılında Macaristan'a ihracatımız 500 milyon dolar ki bunu 2011 olarak söyleyeyim ben çünkü 2012'de biraz düşüşümüz var, Macaristan'dan ithalatımız ise 1,5 milyar dolar civarında gerçekleşti" dedi.
Macaristan pazarında Türkiye'nin payının yıllardan bu yana yüzde 1'in altında seyrettiğini ifade eden Erdoğan, Ekonomi Bakanlığı'nın analizine göre Türk ihracatçılarının Macaristan'a mevcut potansiyelin sadece yüzde 25'i oranında ihracat yaptığını kaydetti. Erdoğan, "Bir kere hep birlikte bu kalıbı kırmak, potansiyelimizi açığa çıkarmak zorundayız. Eğer azmedersek inanın bugün mutabık kaldık, anlaştık 2015 yılı itibarıyla ticaret hacmimizi 5 milyar dolara yükseltebiliriz" dedi.
-"Macaristan'ın sahip olduğu lojistik avantajlar, önemli bir potansiyel"-
Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında özellikle otomotiv, bilgi teknolojileri, haberleşme, turizm, müteahhitlik ve enerji ortaklığı alanlarında önemli işbirliği potansiyeli bulunduğunu vurgulayarak, bu işbirliğinin üçüncü ülkeler de gerçekleştirilebileceğine dikkati çekti. Türkiye ve Macaristan arasında gerek yenilenebilir gerekse nükleer enerji alanlarında bilgi ve tecrübe paylaşımını önemsediklerine işaret eden Erdoğan, ayrıca Macaristan'ın sahip olduğu lojistik avantajların Türk ihraç ürünlerinin Avrupa ulaştırılmasında önemli bir potansiyel taşıdığına inandığını belirtti. "Bugün Macaristan'a depolanacak Türk menşeli ürünler, 24 saatten kısa bir sürede Avrupa'nın her köşesine dağıtılabilir" diyen Erdoğan, Macaristan'ın sahip olduğu bu eşsiz lojistik avantajlar hakkında Türkiye firmalarını bilgilendirecek çalışmaların da yakın zamanda yapılması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, firmaların da bu kapsamdaki işbirliğini artırmanın iki ülkenin yararına olacağını söyledi.
Macaristan'ın dış ticaretinin yaklaşık yüzde 70'lik bölümünü AB ülkeleriyle gerçekleştirdiğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:
"Son küresel krizde ortaya çıkan dış ticaret daralması Macaristan'ın Avrupa'ya olan ihracatına da ciddi manada etkiledi. Bu noktada Macaristan'ın Türkiye tecrübesinden faydalanmasını, özellikle bu alanda işbirliğini geliştirmesini samimiyetle tavsiye ediyorum. Nedir o- Bizim de AB ile olan ihracat dengelerimiz ciddi manada bozuldu ve yüzde 55 oranlarından yüzde 30'lara kadar düşmüş vaziyetteyiz. Ama biz burada böyle bir daralma yaşanırken orada kalmadık. Afrika'ya, Latin Amerika'ya, Asya'ya açıldık. Bütün buralara yayıldık. Bakın, bizim Afrika'ya olan ihracatımız on yıl önce 3 milyar dolarken şu anda 20 milyar dolara ulaştı. Bu tabii durarak olmuyor. Koşturacaksınız, pazarları arayacaksınız, pazarları oluşturacaksınız. Biz 2002 yılında Hükümet görevini devraldığımızda ihracatımız 36 milyar dolardı. Fakat şu anda ihracatımız 152,5 milyar dolara ulaştı, 2012 sonu itibarıyla. Küresel finans krizine rağmen ihracatımız rekor seviyelerde artmaya devam ediyor. Tıpkı Macaristan gibi ihracat pazarımız ağırlıklı olarak Avrupa'dan oluşmakla birlikte, yeni pazar arayışlarıyla, ürün çeşitliliğiyle Avrupa'daki daralmadan hiç etkilenmedik. Tersine kriz sürecinde ihracatımızı artırdık."
OECD'nin geçen günlerde yayımladığı rapora göre, Türkiye'nin 1990'lı yıllarda "gelir dağılımı en hızlı bozulan üçüncü ülke olduğunu, 2000'li yıllarda ise gelir dağılım en hızlı artan ülke konumuna yükseldiğini aktaran Erdoğan, bunun bir kararlılığın ürünü olduğunu belirtti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Macaristan'ın yeni dış ekonomi ve ticaret politikaları kapsamında doğuya açılım stratejisine ki bugün Sayın Başbakan'dan onu dinledim, sağda solda eleştirebilirler, Sayın Başbakan'a onu dedim, hiç kafanızı takmayın diye, bizi de çok eleştirdiler. 'Araplarla ne işiniz var-' dediler, 'Körfez'de ne işiniz var-' dediler. Bize bunu diyenler, Araplara her türlü yatırımı yaptılar, her türlü mallarını ihraç ettiler, oraların altyapısı, üstyapısıyla onlar ilgilendiler. Bize bunu tavsiye edenlerin orada ne işi vardı. Fransa da orada, İngiltere de orada, Amerika da orada. Biz oraya gidince niye rahatsız oluyorsunuz- Pastaya ortak çıktığından rahatsız oluyorlar. Sıkıntı orada. Ben Sayın Başbakan'ın doğuya açılım stratejsine önem verdiğini biliyorum. Bu çerçevede tecrübelerimizin paylaşılmasının ve üçüncü ülkelerde işbirliği imkanlarının araştırılmasının Macaristan açısından da faydalı olacağı kanaatindeyim. Biz bunun faydasını gördük."
Bugün Türkiye'nin dünyanını 237 farklı noktasına 20 binden fazla çeşit mal satabildiğini ve pek çok sektörde Avrupa'nın kaliteli ürün ihtiyacına cevap verdiğini anlatan Erdoğan, "Sizlere burada Türkiye ihracatcısına ve Türkiye ürünlerine şahsen kefil olduğumu belirtmek isterim" dedi. Erdoğan, Macar işadamlarını Türkiye'ye gelerek, kaliteli Türk ürünlerini ve üretim kapasitesini keşfetmeye, işbirliği kurmaya çağırdı.
Türk işadamlarının Avrupa'da gerçekleştirdikleri yatırımlarla farklılıklarını ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, bugün Avrupa'da Türk işadamlarına ait işletmelerin sayısının 140 bine ulaştığını, bu işletmelerin yaklaşık 640 bin kişiye istihdam sağladığını, yıllık cirolarının da 50 milyar Avro'yu aştığını vurguladı.
Macaristan'da faaliyet gösteren Türk firmalarının toplam yatırım tutarının da 75 milyon dolara ulaştığını aktaran Erdoğan, buna karşılık Türkiye'de Macar sermayesine sahip sadece 45 şirketin faaliyet gösterdiğini, bu şirketlerin toplam yatırım miktarlarının ise 20 milyon dolar olduğunu belirtti.
Erdoğan, bunların düşük rakamlar olduğunu, bütün yolları açarak bu rakamları artırmaları gerektiğini kaydetti.
-"Dostluğumuz ve birlikteliğimiz daha da pekişecek"
Yurt dışı müteahhitlik sektörüne son derece önem verdiklerini dile getiren Erdoğan, bu sektörünün son 30 yılda 96 ülkede 247 milyar dolar değerinde toplam 6 bin 969 proje üstlendiğini, bu rakamın çok önemli olduğunu söyledi.
Türk müteahhitlerin havalimanı, metro, endüstriyel tesisler, doğalgaz, petrol rafinerileri, stadyumlar, otoyol ve enerji santralleri gibi büyük ölçekli ve katma değeri yüksek projelerde dünya çapında başarı sergilediğini dile getiren Erdoğan, "Müteahhitlerimiz, Bağımsız Devletler Topluğu, Ortadoğu ve Afrika pazarlarındaki tecrübeleriyle dünyanın bu alandaki en önemli aktörlerinden biri haline geldi. Bu çerçevede sizlere teklifim tecrübe ve güçlerimizi birleştirerek sadece Macaristan ve Türkiye'de değil üçüncü ülkelerde de önemli projeleri birlikte hayata geçirelim. Ekonomik krizin olumsuz etkilerini birlikte ortadan kaldırabiliriz" dedi.
Müteahhitlik başta olmak üzere tüm alanlarda Macar firmalarının Türkiye'ye doğru atacağı her adım ve kurulacak her bir iş birliğinin iki ülke firmalarının da ekonomik anlamda kazanacakları zaferlere zemin hazırlayacağını kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz kapıları açacağız, yolları yapacağız ve engelleri temizleyeceğiz. Gerek Türkiye, gerekse Macar iş adamları bu kapılardan, bu yollardan geçerek iki ülkenin de ekonomik potansiyelini harekete geçirecek, ekonomik verilerini farklı boyuta taşıyacaklar.
Dün Prag'da da ifade ettim, Türkiye'nin Avrupa'ya katacağı, kazandıracağı çok şey var. Avrupa içinde kimi liderler bunu görmese ya da görmek istemese de başta Macaristan olmak üzere dostlarımız, uzak görüşlü, vizyon sahibi liderler bunu görüyor ve Türkiye'ye her alanda önemli destek veriyorlar. Avrupa Birliği'nde değerli dostumun bizlere verdiği destek sebebiyle şahsım ve milletim adına kendilerine özellikle teşekkür ediyorum.
Türkiye, Macar işadamları için son derece elverişli bir yatırım merkezidir. Türkiye, Ortadoğu, Asya ve Afrika'ya ticaret için son derece elverişli bir köprü. Aynı şekilde Türkiye üçüncü ülkelerde yapılacak yatırımlar konusunda da Macar iş adamları için engin bir tecrübeye sahiptir. Bunu karşılıklı olarak kullanabilmemiz için biz elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Sizler birbirinize güvendikçe ve daha fazla ortaklık kurarak ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri arttırdıkça ülkelerimiz birbirine daha da yakınlaşacak, dostluğumuz ve birlikteliğimiz daha da pekişecek."
Konuşmasının sonunda, Budapeşte'de işadamlarıyla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, Macaristanlı yetkililere gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür etti.
Muhabir: Kadir Karakuş - Seval Güler - Serdar Açıl
Yayıncı: Ertuğrul Cingil - BUDAPEŞTE
Son Dakika › Güncel › Başbakan Erdoğan, Macaristan'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?