
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Eylül Pazartesi günü açıklanacak Demokrasi Paketiyle ilgili, "11 yıl boyunca hangi reformu yaptıysak karşı çıkan oldu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Eylül Pazartesi günü açıklanacak Demokrasi Paketiyle ilgili, "11 yıl boyunca hangi reformu yaptıysak karşı çıkan oldu. Pazartesi günü onlar yine karşı çıkacaklar. 11 yıl boyunca ileriye doğru hangi adımı attıysak çelme takmak isteyenler oldu. Pazartesi'den itibaren yeniden çelme takmak isteyecekler" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Kırşehir'de düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları'nda yaptığı konuşmada, Ahilik Özel Ödülü alan TOBB Başkanı Rifat Hisacıklıoğlu ile "Yılın Ahisi" seçilen Mahir Solak'ı tebrik ederek, kendisine verilen "Ahilik Onur Ödülü" için de tüm ahilere teşekkür etti. Bu toprakların bir evladı olarak Ahilik teşkilatıyla ve Ahilik geleneğiyle her zaman gurur duyduğunu ifade eden Erdoğan, "Zira dünyada böyle bir teşkilata, bu kadar köklü etkisi, bu kadar yaygın etkisi olan bir teşkilata rastlamak gerçekten zordur" ifadelerini kullandı. Kıran kırana rekabetin, insanı sadece tüketici olarak gören anlayışın ahilerden özellikle de ahilik kültüründen çok şey öğrenmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Rakibini, komşusunu ezme, onları iflas ettirme anlayışını bizim ahilik teşkilatında bulamazsınız. 8 günlük ömre 9 günlük rızık katma anlayışındaki ahilerimiz, tamaha, hırsa, azgın para kazanma isteğine kapılarını kapatmışlardır. Bu yüzden kendisi siftah ettikten sonra komşusunun da siftah etmesini bekler. Ahi yaptığı işe, elinin emeğine, ustalığına güvenir. Ahi dürüsttür. Ahi nefsini zinadan, kulağını fenadan, dilini boş laf, gıybet ve iftiradan, midesini haramdan, kalbini tamahtan korur. Ahi, malının çokluğu ile değil, kazancının bereketiyle övünür.
Ahiliği inkar etmek kendimizi, kimliğimizi, tarihimizi, ceddimizi, kendi öz medeniyetimizi inkar etmektir. İşte onun için yüzyılların içinden gelen bu geleneği, bu ruh ve mayayı çok hassas şekilde muhafaza etmek, güçlendirmek ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı'da olduğu gibi Cumhuriyetimizin de mayası olarak varlığını sürdürmeli, mutlaka geleceğe ulaşmalı, toplumsal yapımızı güçlü şekilde kuşatmalıdır."
-"GELİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLIĞI ÜZERİNDE BİR OLALIM"-
"Ahi" ya da "Akı" kelimelerinin cömert, eli ve gönlü açık, yiğit, delikanlı ve kahraman anlamlarının yanı sıra Arapçada "kardeş" demek olduğunu da ifade eden Erdoğan, "Yola çıkarken söylediğimiz gibi, "tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet.' Yola çıkarken bunu söyledik, bugün bunu söylüyoruz, yarın da bunu söyleyeceğiz. Zira millet kavramı, bir etnik yapıyı ifade etmez. Millet kavramının içerisinde birçok etnik unsurlar olur. Millet budur. Onun için millet kavramının üzerinde çok farklı spekülasyonlar yapanlar olabilir. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Onun için de ne diyoruz, biz bunu geniş tutarak; gelin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı üzerinde bir olalım. Bizi bölmeye çalışanlara prim vermeyelim. Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Abazasıyla, Romanıyla, Boşnağıyla bir olalım, iri olalım, diri olalım hep birlikte Türkiye olalım. Mesele bu" diye konuştu.
Türkiye'de ikinci bir bayrak dalgalandırmanın gayretinde olanların "ihanet" içinde olduklarını ifade eden Erdoğan, "Onlara asla prim veremeyiz. Türkiye Cumhuriyetinin şu anda 780 bin km kare vatan toprakları var. Onun için bizim için batı neyse doğu odur, kuzey neyse güney de odur.
Şimdi size sorsam Şırnak 10 yıl önce havalimanı görür müydü desem ne dersiniz? Ama bakın biz Şırnak'ta Şerafettin Havalimanını geçenlerde gittim açtım. Hakkari Yüksekova'da 10 yıl önce buraya havalimanı yapılacak deseydik inanır mıydınız? Şimdi biz orada havalimanı yapıyoruz, bu malum terör örgütü hala tehditler savuruyor. Müteahhitlerin biri bırakıyor, bir diğeri geliyor. 79 senede bu ülkede 6 bin 100 km duble yol yapıldı. 11 senede biz 17 bin km duble yol ilave ettik bunların üzerine. Lafla değil eserle konuşuyoruz. Onlar yol kesiyor, biz yol açıyoruz. Farkımız bu" dedi.
-"BİZ ÖYLE İRİ OLALIM Kİ ONLARIN MİDELERİNE OTURALIM"-
Başbakan Erdoğan, anlamlı bir törenle vefatının birinci yıl dönümünde Neşet Ertaş'ı anacaklarını da anımsatarak, Ertaş'ın "Bir yaratmış Allah tüm insanları. Ayrılık insanın sözünden olur. Ayrı görme gel şu insanoğlunu. Her niyet kişinin özünden olur" dizelerini okudu. Erdoğan, "İşte çiçek dağından Neşet Ertaş bak ne söylüyor Bu topraklar üzerinde Sünnisi, Alevisi, Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Romanı, tüm etnik kökenleriyle, tüm mezhep ve inanç, dil ve kültürleriyle asırlar boyunca biz bir olduk, beraber olduk ama bizim birliğimize tahammül edemeyenler var. Bizi bölmek isteyenler var, bizi bölerek yutmak isteyenler var. Biz öyle iri olalım ki onların midelerine oturalım" diye konuştu.
-"BİZ "BEYAZ' DEDİK, ONLAR "SİYAH,' DEDİLER"-
Başbakan Erdoğan, Demokratikleşme Paketi'ni işaret ederek, 30 Eylül Pazartesi günü Ankara'da, Bakanlar Kurulu toplantısının hemen öncesinde, saat 11.00'de Türkiye için gerçekten tarihi bir anın, tarihi bir dönüm noktasının yaşanacağını ifade etti. Erdoğan, "Sizler ekran başında, bizler de milletimizin huzurunda Türkiye'ye adeta farklı bir dönüm noktasını getirecek bir reform paketini paylaşacak, Türkiye için yeni bir ufku hep birlikte ve inşallah dualarla başlatacağız, açacağız" dedi. Erdoğan şöyle devam etti:
"11 yıl boyunca hangi reformu yaptıysak karşı çıkan oldu. Pazartesi günü onlar yine karşı çıkacaklar. Ben bunu biliyorum çünkü biz "beyaz' dedik, onlar "siyah,' dediler. Biz "siyah' dedik, onlar "beyaz' dediler. Çünkü bizdeki muhalefetin tanımı budur. Batı türü muhalefet değildir bizimkiler. Batı yeri geldiği zaman iktidarla beraber olur, yeri geldiğinde de yere çalar yeter ki o yanlışı bulsun. 11 yıl boyunca ileriye doğru hangi adımı attıysak çelme takmak isteyenler oldu. Pazartesi'den itibaren onlar yeniden çelme takmak isteyecekler. İstanbul'un Boğazına üçüncü köprü yapıyoruz karşı çıkıyorlar. Niye, onlar birinci köprüde de karşı çıktılar, ikincide de karşı çıktılar, şimdi üçüncü köprüye de karşı çıkıyorlar ama biz onları dinleyecek olursak gelecek nesiller bize ah ederler.
29 Ekim'de de Marmaray'ı açacağız. Bu hızlı tren 62 metre derinlikten geçecek. Londra'yı Pekin'e bağlıyoruz. Bu ecdadımızın projesiydi ama bize nasip oldu. Allah'tan denizin üstünden gitmiyor, denizin altından gidiyor, görmüyorlar ya işi bitirdik. Yoksa buna da gelip gösteri yaparlardı. Yine denizin altından bir proje daha yapıyoruz. Oradan da otomobiller geçecek, 2 tüp altlı üstlü Bunu da görmedikleri için rahat rahat çalışıyoruz. O da inşallah 2015'te açılacak. Her adıma bunlar engel oldular. Her reforma engel olmaya çalıştılar. Ama başaramadılar çünkü biz inanıyoruz, üstünüz ve başaracağız. 11 yıl boyunca onlar yanıldı, millet kazandı. İnşallah Pazartesi'den itibaren de onlar yanılacak Türkiye kazanacak."
-"PAKET TÜRKİYE'NİN TÜRKİYE'NİN SINIF ATLAMASINI SAĞLAYACAK"-
Erdoğan, Pazartesi günü "Son derece kapsamlı, 76 milyonun tamamını ilgilendiren, özgürlükleri daha da genişleten, ekonominin, demokrasinin, en önemlisi de kardeşliğin önünüaçan" bir paketi açıklayacaklarını ifade ederek, "İki de bir çıkıyorlar, "Efendim İmralı istedi diye yapıyorlar, bölücü terör örgütü istedi diye' Elinize dilinize dursun. Ne alakası var? Bunlar bizim programımızda, tüzüğümüzde var. Bunlar bizim kongrelerimizdeki vaatlerimizdir ve bizler bunu gün geldikçe zemin oluştukça açıklıyoruz. Yaptığımız budur. Bu ülkede yaşayan herhangi bir vatandaşımıza, etnik ve inanç grubuna bir şey verdiğimiz zaman "onlar dayattı diye verdi' anlayışı ile mi bakacaksınız. Hakkı olduğu için veriyoruz. 11 yıl boyunca her reform Türkiye'nin daha da büyümesini sağladı. İnşallah bu paket de ekonominin daha da büyümesini, Türkiye'nin sınıf atlamasını, Türkiye'nin ağırlıklarından kurtulmasını sağlayacak. Bizi 2023 hedeflerine daha da yakınlaştıracak. Şunu bilmenizi istiyorum; milletimizin yararına olmayan hiçbir meselede bizi göremezsiniz. İnşallah Pazartesi açıklayacağımız Demokratikleşme Paketi de Türkiye'nin hayrına olacaktır. Kardeşliğimizi daha da güçlendirecektir" dedi.
Erdoğan, aylardır terör nedeniyle acı haber alınmadığını, annelerin babaların yürekleri dağlanmadığını ifade eden Erdoğan, "Terör inşallah Türkiye'nin zemininden yavaş yavaş kayıyor, kayboluyor. Türkiye'nin kardeşliğini inşallah gayretle hep birlikte sağlayacağız. Biz sizleri Allah için seviyoruz. El ele olalım, omuz omuza olalım, göreceksiniz gelecek daha farklı olacak" diye konuştu.
Erdoğan, Türkiye ekonomisinin dünyada kriz varken yükseldiğini, yükselmeye de devam edeceğini belirterek, "Çözüm sürecini muhafaza edeceğiz. Bunu bazıları speküle etmek istedi. Sakın oyuna gelmeyin. Ne aldanan olacağız, ne aldatan. Bu süreci daha da ileri taşıyacağız. Soframızdaki ekmeği daha da büyüteceğiz.
Biz çocukluğumuzda delikli 2 buçuk kuruş ile tuvalete giderdik, öyle günler geldi ki 1 milyona tuvalete gider olduk. Eskiden milyoner dediğiniz zaman aklımıza zengin gelirdi. Zengin parasıyla tuvalete gidiyorduk. "Atamazsınız' dediler. Biz dedik "atarız'. "Atarsanız enflasyon patlar' dediler. Ne oldu?" dedi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasında Ahilik Vakfı'nın yeniden açılmasını istediğini de vurgulayarak, "76 milyona Kırşehir'den kalbi selamlarımı gönderiyorum" siyerek sözlerini bitirdi.
Öte yandan Başbakan Erdoğan, sözlerinin başında, öğle ezanı okunurken konuşmasına bir süre ara verdi. - Kırşehir
Son Dakika › Güncel › Başbakan Erdoğan: Pazartesi'den İtibaren Yeniden Çelme Takmak İsteyecekler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.