BDP'den Alevi Kürt Açılımı - Son Dakika
Güncel

BDP'den Alevi Kürt Açılımı

BDP\'den Alevi Kürt Açılımı

BDP, CHP'ye muhalefeti Dersim'den başlattı. Demirtaş, Kılıçdaroğlu'na "Bir Kürt Alevi olarak CHP adına özür dilemeye hazır mısın" diye sordu.

06.05.2013 09:19

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, CHP ile MHP'yi çözüm sürecine destek vermedikleri için eleştirdi ve "Bugüne kadar biz MHP ve CHP'den barış beklemedik ki şimdi bekleyelim" dedi.

Hakkâri'de bulunan Demirtaş, dün sabah Yüksekova'da düzenlenen mitinge katıldı. Demirtaş'ın gündemindeki konular arasında barış süreci ve Dersim 1938 katliamınının başta gelen sorumluları arasında bulunan CHP de vardı. CHP'nin Dersim Katliamı esnasında asılan Seyit Rıza ve geçmişte öldürülen Şeyh Sait dolayısıyla Kürtlere özür borcu olduğunu ifade eden Demirtaş, konu hakkında şu ifadeleri kullandı: "Onların ağzından bugüne kadar barışa dair bir cümle bile çıkmadı ki bundan sonra çıksın. Ağızlarını küfürle açıp hakaretle kapattılar. CHP'de kaç tane kanat, kaç tane kuyruk var o da belli değil. Bu nasıl bir parti anlamış değiliz. Hakkâri'de yüzde bir oy aldınız. Sizin Kürtlere bin defa özür borcunuz var. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Şeyh Sait ve Seyit Rıza'dan dolayı sizin Kürtlere özür borcunuz var. Barışa dair bir umut ortaya çıktı. Siz CHP olarak bu kapıyı kapatmak istiyorsunuz. Ayıp değil mi? Kendi duruşunuzdan dolayı üzüntü duymuyor musunuz? MHP zaten kendinden bekleneni yapıyor ama bu sürece en fazla sosyal demokratların destek vermesi gerekmiyor mu? Millet Ay'da şehir kuracak hâlâ CHP diyor ki Kürtler Kürtçe eğitim yaparsa ülke bölünür. Bu nasıl bir kafadır? Ülkeyi 50 bin defa zaten bölmüşsünüz. Ülkeyi uluslararası sermayeye pazarlaya pazarlaya böldünüz. Tüm bunları sizler yaptınız."

Türk: Kemalistleri desteklemeyin

1938 Dersim katliamı, önceki gün Tunceli'de konuyla ilgili anma etkinliklerine katılan DTK Eşbaşkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün de gündemindeydi. Türk, Dersimlilerin CHP'yi desteklemesini şu sözlerle eleştirmişti: "Bugün biliyoruz ki Kemalistlerin Dersim'de yaptığı katliamları Kemalistleri destekleyerek başarıya ulaşamayız, bunun çok iyi bilinmesi lazım. Gerçekten Dersim için acı bir tarih, acı bir gerçektir bu. Ama bugün bakıyoruz bizi katledenlerin yanında onların siyaseti içinde yer alıyorsak bu ayıp bize yeter, bu ayıp Dersimlilere yeter diyorum."

Barış, bölge için lazım

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Hakkâri'deki konuşmasında halktan, barış sürecini sahiplenmelerini de istedi. Demirtaş, süreci en fazla bölge insanın sahiplenmesi gerektiğini bildirerek, şöyle konuştu: "Çünkü barışı en fazla sizler özlediniz. 8 mayısta geri çekilme başladığında provokasyon yapmak, süreci baltalamak isteyenler olabilir. Dağlarda ve şehirlerde her türlü provokasyon olabilir. Bunlara karşı herkesin dikkatli ve duyarlı olması lazım. Halkımızın her köyde, her mezrada, her şehirde ve her yerde dikkatli olması, gözünün ve kulağının açık olması lazım. Askeri ve siyasi operasyonlar hükümet tarafından bertaraf edilmeli. Tek bir askerî birlik bile geri çekilmekte olan PKK'lılara operasyon yapmaya kalkarsa biz yüz binlerle operasyon bölgesine yürüyeceğiz. Operasyonları biz durduracağız. Mücadelemizi demokratik siyasetle devam ettireceğiz."

"Heba edilirse yazık olur"

PKK'lıların çekilmeye başlayacak olmasının süreç için önemli bir fırsat olduğuna değinen Demirtaş, "Bu çözüm fırsatı için bizler de destek olacağız. AK Parti'ye destek olmaya hazırız, yeter ki anayasa ve yasalarda kapsamlı bir reform başlatılsın. Ama bu süreç 1999'da yaşandığı gibi heba edilirse bütün bu olanlara yazık olur" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, "PKK'lılar sınır dışına zaten çıktılar" yönündeki açıklamasını anımsatan Demirtaş, "Bizim bildiğimiz, Amanos'lardan, Erzurum'dan PKK'lıların geri çekilmesi en az 3 ay sürer. Öyle iki günde PKK'lıların sınır dışına çıkması akla, mantığa uygun değil. Ama geri çekilme süreci yeni başladı ve daha bitmedi" diye konuştu.

"BDP, Alevilere sahip çıkmadı" diye istifa etmiş

BDP Tunceli İl Başkanı Şerafettin Halis yaklaşık üç ay önce, "Dersim halkından özür dileyerek gördüğüm lüzum üzerine partimden istifa ediyorum" sözlerinin ardından partisinden ayrılmıştı. Yakın çevresi, Halis'in istifasının nedeni olarak BDP'nin 'çözüm sürecinde Aleviler'e gerekli ilgi ve desteği vermemesini' göstermişti.

BDP ise Halis'in istifasıyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı: "Sn. Şerafettin Halis'in partimizin merkezi ittifak politikasıyla bağdaşmayan bir tutum içerisine girmesi ve il başkanlığı yetkisini il örgütümüz ve genel merkezimiz bilgisi dışında kullanarak daimi encümen seçiminde AKP ile ittifak geliştirme çabası içerisine girdiği tesbit edilmiştir. Söz konusu tarihte il başkanlığı görevini yürüten Sn. Şerafettin Halis'in yukarda belirtilen pratikleri ve partimizin merkezi politikalarına aykırı tutumu ve disiplinsiz davranışları nedeniyle durumu partimizin MYK toplantısında değerlendirilerek Sn. Halis'in görevinden alınmasına ve istifasının belirttiğimiz çerçevede kabul edilmesine karar verilmiştir. Bu çerçevede hareket eden Sn. Halis'in tutumu partimizce mahkum edilmiştir."

Gültan Kışanak, Alevilere cemevinden seslendi

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Mardin Milletvekili Erol Dora ile birlikte İskenderun'da cemevini, Ortodoks ve Süryani kiliselerini ziyaret etti. Alevilere cemevinden seslenen Kışanak, "Alevilerin haklarının korunduğu bir anayasa istiyoruz" dedi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in "PKK çekildi" sözlerine ilişkin, "Çekilme iki gün sonra başlayacak. Herkesi bu konuda duyarlı ve hassas olmaya davet ediyoruz" diyen Kışanak, konu hakkında şu ifadeleri kullandı: "Sayın Cemil Çiçek böyle bir açıklamayı hangi bilgiye dayanarak yaptı bilemiyorum. Bizim elimizde böyle bir bilgi yok. Biz tarafların resmi açıklamalarını esas alıyoruz. Resmi açıklamaları esas alarak, çekilme sürecinin 2 gün sonra başlayacağını varsayıyoruz. Herkesi de bu konuda duyarlı, hassas olmaya davet ediyoruz. Özellikle, hükümetin güvenlik kuvvetlerinin, ilgili resmi makamların bu konuda askerî bir operasyona, bir çatışma ortamına yer vermeyecek şekilde bir yaklaşım ve tutum içerisinde olmasını bekliyoruz. Bu, tüm Türkiye'nin arzuladığı, beklediği bir gelişmeydi. Gerçek barışı, kalıcı barışı, demokratikleşmeyi konuşabilmek için önemli, tarihî bir fırsat. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel BDP'den Alevi Kürt Açılımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement