Çankaya Köşk'ünden Ahmet Kaya'ya Ödül - Son Dakika
Güncel

Çankaya Köşk'ünden Ahmet Kaya'ya Ödül

Çankaya Köşk\'ünden Ahmet Kaya\'ya Ödül

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, müzik alanında merhum Ahmet Kaya'ya verildi.

24.12.2013 12:59  Güncelleme: 13:05

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen bir törenle sahiplerine verildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdiği altı ödül arasında en dikkat çeken isim, müzik alanında Büyük Ödül'ün merhum Ahmet Kaya'ya verilmesi oldu.

ÖDÜLÜ GÜL TAKDİM ETTİ

Müzik dalında ödüle layık görülen Ahmet Kaya'nın ödülünü eşi Gülten Kaya Abdullah Gül'ün elinden  aldı.

Ödül töreninde konuşan Gülten Kaya, "Bu ödülü eşim adına bu topraklarda yaşamış ve onun gibi incitilmiş, kırılmış tüm kadim kültürlere eşim şahsında bir vefa selamı, incelikli bir selam olarak algılayıp aleyküm selam, bizden de merhaba demeye geldim" dedi.

Gülten Kaya'nın açıklamasından satırbaşları;

Kültür sanat bizim topraklarımızda hep merkezileştirilmeye çalışıldı, devlete sadakati istendi dolayısıyla muhaliflere bedeller ödetildi. Muhalif kimliğini gerek düşünceleri, gerek üretimiyle birleştiren Ahmet Kaya bu ülkenin tabi ki itirazlarını cesurca dillendiren bir yurttaşı, bir sanat adamıydı. Sanırım bu ödülün en şaşırtan yanı da buydu. Sözü susturulmuş ve kalbi incitilmiş bir sanat adamının cümlelerini burada dilendirmenin de bir vicdan borcu olduğunun anlaşılmasını isterim.

AHMET KAYA'NIN CÜMLELERİNİ OKUDU

Paris'te yaşadığı sürgün zamanlarında sesini ülkesine duyurmak istemiş ve kayda geçen cümleleriyle şöyle demişti: "Dünyanın bütün kültürlerine eşit mesafede duran kendini hiçbir yere ait göremeyecek kadar dünya vatandaşı hisseden ama bir kimlik aidiyeti ifade etmek gerekirse Kürt asıllı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Ben kendisine sadakat göstermemi isteyen tüm sistemleri reddedecek kadar özgür bir ruha sahibim. Benim mücadelem yok sayılan bütün hakların varlığı kabul edilinceye kadar bitmeyecektir. Hayatın adaletine daha çok inanıyorum. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların yüzlerini dağlara dönüp ağlamasını istemiyorum."

"MERHABA DEMEYE GELDİM"

Burada bulunup da bu cümleleri bugünün ruhu üzerinden algılamakta zorlanan olduğunu zannetmiyorum. Benim burada bulunmam bir temsiliyeti ifade ediyor. Bu ödülü eşim adına bu topraklarda yaşamış ve onun gibi incitilmiş, kırılmış tüm kadim kültürlere eşim şahsında bir vefa selamı, incelikli bir selam olarak algılayıp aleyküm selam, bizden de merhaba demeye geldim."

Törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, ödül töreninde yaptığı konuşmada ödülleri alan isimlerin önemli çalışmalar yaptığını, Cumhurbaşkanlığı olarak da bu ödüller için çalışmalar yaptıklarını her ödül sahibinin özel bir yeri olduğunu söyledi.

Gül'ün açıklamalarından satırbaşları;

Sanatı ve sanatçıyı sürekli teşvik etmemiz lazım.Bunu yapabilmek içinde o ülkenin uygun ikliminin yaratılması lazımdır elbette.Sanatın sınırı yoktur. Bir ülkede düşünce, fikir ve siyasi düşüncelerin özellikle arkasında şiddet olmayan fikirlerin rahatça konuşulabilmesi lazımdır. Türkiye bu noktalara geldi.

SİZ MİLLETİ ÖDÜLLENDİRDİNİZ

Burada ödül alan herkese şunu söylemek isterim. Siz ödüllendirdiniz milletimizi, insanlığa, medeniyete katkı yaptınız. Bu ödüller bunun karşılığı olarak düşünülsün.

AHMET KAYA İÇİN NELER SÖYLEDİ?

Ahmet Kaya deyince şunları söylemek isterim. Bu ülke , bu vatan hepimizin, hepimizin çektiği üzüntüler, acılar var ama ne yapalım ki kendi evimiz. Önemli olan evimizdeki yanlışlığı, haksızlığı fark edip düzeltemeye çalışmak. Bu ülkeyi gerçekten özgür bir ülke haline getirmek. Kültür sanattan bahsederken siyasi standartları en gelişmeş ülkedeki standartlara uyun hale getirmektir. Ne kadar mesafe aldığımızı ama daha da almamız gerektiğini, reform süreçlerini devam ettirmemiz gerektiğini belirtiyoruz. Kendisi görmediyse bile değerli ailesiyle,eşi bugünleri gördü. Sözleriyle,türküleriyle, sazıyla herkesi yakalayan bir insandı.Bütün bunların hepsi yeni hataların, yeni yanlışların yapılmaması için atılan adımlar. Geçmişe baktığımızda yaptığımız bir çok hata var maalesef, önemli olan bu yanlışları bir daha yapmamak.Farklılıklarımızı bir araya getirip dostça, kardeşçe yürütmek en önemlisidir."

2013 CUMHURBAŞKANLIĞI BÜYÜK ÖDÜLLERI KIMLERE VERILDI?

1995’ten bu yana verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerine bu yıl aşağıdaki isimler layık görüldü:

-(Merhum) Ahmet Kaya: Müzik alanında, müziği, yorumu ve söylemiyle farklı görüşlerden çok sayıda insanı bir araya getirdiği için.

-Prof. Dr. Bekir Karlığa: Belgesel dalında, ‘Batıya Akan Nehir’ belgeseli ile insanlık tarihinin Doğu'dan Batı'ya yürüyüşünü güçlü bir görsellik ve zengin bir anlatımla aktarmadaki başarısı ve bu doğrultuda medeniyetler arası uzlaşıya getirdiği bakış açıları için.

-Prof. Dr. Fuat Sezgin: Islam bilim ve teknoloji tarihi alanında yaptığı çalışmalardan dolayı.

-Prof. Dr. Daron Acemoğlu: Sosyal bilimler dalında, klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle.

-Prof. Dr. Iskender Pala: Türk edebiyatının geniş kitlelerce benimsenmesine ve toplumda kültür tarihine yönelik ilginin oluşmasına sağladığı katkılar için.

-Tarihi Kentler Birliği: Kültür ve Sanat Kurumu olarak doğal ve kültürel çevre konuları ile kentlerdeki kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında gösterdikleri yoğun çabalar ve kent kültürü alanındaki toplumsal farkındalığın artmasında sergiledikleri başarılı çalışmalarından dolayı.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü; daha önceki yıllarda Ara Güler, Yıldız Kenter, Nuri Bilge Ceylan, Sezai Karakoç, Selim Ileri gibi isimlere verilmişti.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Çankaya Köşk'ünden Ahmet Kaya'ya Ödül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • metin: vatanı için canını feda eden şehit babasına şehit anasına ödül yok mu? ödülleri hep vatan hainlerine mi vereceksiniz?? ahmet kaya bu ödülü almak için ne yaptı ARABAMI ŞEREFSİZLERİN ÜLKESİNDE BIRAKTIM DEDİ DİYE Mİ HAKETTİ BU ÖDÜLÜ YA DA VALLAHİ BEN APO YU ÖZLEDİM DEDİ DİYE Mİ ? SON SORUM VATAN HAİNİ OLMAYANA ÖDÜL YOK MU? 22 34 Yanıtla
  • Kırıkhan lı Resul: Bu adam ne demiş 'ben arabamı şerefsizlerin memleketinde bıraktım ' demiş.Şimdi böyle birine ödül vermek ne demek acaba çok merak ediyorum.Vatanını memleketini seven ler bu ödüle ne diyor acaba.Bu kişiye ödül vermek onun söylediği gibi neyi kabul etmek gerekir acaba.Lütfen yorumlarmısınız? 12 24 Yanıtla
  • TRABZONLU61: Ödül verdikleri isime bak Apoyu özledim diyen birine ödül veriyorlar yazık. 14 6 Yanıtla
  • YUNUS: Hey Akpye Oy veren Türk Vatandaşı İyi Okuyun.2011’de Türkiye’yi ziyaret eden K. Iraklı resmi bir grup Ankara’da bir düşünce kuruluşunda yaptığı toplantıda “Eskiden Mersin üzerinde denize açılan bir Kürdistan istiyorduk artık vazgeçtik.Çünkü siz Türkler Anadolu’yu 1000 senede Türkleştirdiniz, Biz 100 senede Kürtleştirebiliriz” açıklaması yaptğndan kaçınızın haberi var? 11 7 Yanıtla
  • balkan: Valla bu kürt meselesi tehlike sinyalleri çalmaya başladı ben bir balkan göçmeni olarak genellikle bir bölgede bir milleti kayırmaya başladıklarında o milletin kitlesel olarak yok edilmesine sebep oluyorlar.Burda da piyango kürtlere çıkmış yazık gariban insanlar ağızlarına özgürlük diye bir parmak bal çalıp sonra başlasın iç savaş katliyamlar sonra parçalanma yada büyük bir göçe sebep olma gittikleri yerlerdede katliyamlarla karşılaşacaklar ızdırap acı sonuçta kimse ilgilenmeyecek akıbetleri ile 9 8 Yanıtla
  • DANK: Ölene Ödül Yaşayana ZULUM Etmek AKP GELENEĞİ . Hele Ölen Hainse Dahada Anlamlı Neticede Din Adı Altında Ateist Bir Görüşe sahip Bir Parti. 12 5 Yanıtla
  • METİN: yuh RUMUZLU KARAKTERSİZ ŞAHIS HERKES KÜRDÜM DESİN AMA SİZ KÜRT DEĞİLSİNİZ SİZ VATAN HAİNİSİNİZ HAKİKİ KÜRTLERE CANIMIZ FEDA SİZİN GİBİ BEBEK KATİLİ DESTEKÇİLERİNE DEĞİL ÖLDÜRDÜĞÜNÜZ 30 BİN KİŞİNİN KANLARI ELLERİNİZDE VE ÜSTÜNE ÜSTLÜK BİRDE ÖDÜL ALIYORSUNUZ HELAL OLSUN HELAL OLSUN siz bebekleri katletmeye devam edin madalyalar ödüller hep sizin 11 5 Yanıtla
  • murat: kaçıp oradada arabamı şerefsizlerin memleketinde bıraktım geldim diyen birine bu devlet ödül veriyor ne mutlu size 13 2 Yanıtla
  • DEGERBİLENE: ne kadar ahmet kayayı severlermiş binlerce şehitimiz milleti icin canını ortaya koydu bir gün olsun andılarmı yazıklar olsun bu dunyada iyilere yer yok bu devirde ....... 10 2 Yanıtla
    salih: Valla doğru doğuya gönderip ölümüne sebep oldukları şehitler için bu kadar gayret göstermediler. Bu adama devletine laf sôyleyen adama methiyeler düzüyolar, yeni bir parti kurmayan milletvekillerine yzıklar olsun. Tam zamanı yeni türkiye için. 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement