CHP, kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen 6572 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesine ileten CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, ardından konuyla ilgili basına açıklamalarda bulundu.
Gök, 6572 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 23., 25., 39., 40., 41., 42., 43. ve 44. maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtıklarını belirtti.
Anayasa Mahkemesine götürülen maddelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gök, 6572 sayılı kanunla getirilen düzenlemeyle Yargıtay Başsavcısının, başsavcı yardımcısı ve diğer yardımcılarının görevlere ve başka görevlere atanmalarına ilişkin yetkili merciye görüş bildirmesinin kaldırıldığını, bunun da Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürdü.
İllerde ceza mahkemelerinin sıra numarasıyla görev yaptığını, bir dava açıldığı zaman hangi mahkemenin hangi davaya bakacağının belli olmadığını belirten Gök, yapılan değişiklikle hangi ceza mahkemesinin hangi suça bakacağının HSYK'nın kararlaştırmasının getirildiğini kaydetti.
Daha önce üst, konut, işyeri ve ona ait eklentilerdeki aramalarda "somut delillere dayalı kuvvetli şüphe ilkesinin" geçerli iken, bunun "makul şüphe" şeklinde değiştirildiğini söyleyen Gök, " Türkiye'de artık herkes iktidarın keyfi bakışına göre makul şüphelidir" iddiasında bulundu.
Gök, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma maddesi daha önce silahlı örgüt ve örgüte silah sağlama maddelerinde geçerliyken şimdi iktidar, Anayasa'yı ihlal, yasama organına suç atmak, hükümete karşı suç, hükümete karşı silahlı eylem ve suç için anlaşma maddelerini getirmek suretiyle kendi keyfi anlayışıyla, halkımızın muhalefet olarak söyleyebileceği her sözü hükümete karşı suç sayan bir anlayışla yasaya taşımıştır. Herkesin taşınmazlarına, hak ve alacaklarına kolaylıkla el koyma fırsatını getirmiştir. Bu maddeyi mahkemeye taşımış bulunuyoruz."
-"Başka maddeleri de taşıyacağız"
İletişimin dinlenmesi ve kayda alınmasını genişleten maddelerin de dilekçede yer aldığını söyleyen Gök, "Teknik araçlarla izlenme de yine genişletilerek iktidara yönelik her türlü eylemin susturulmasına dönük olarak genişletilmiştir" ifadesini kullandı.
Hukuk devletinde hakimin, savcının olacağını ama mutlaka avukatın da olacağını belirten Gök, "Avukatların soruşturma aşamasında dosya içeriğini inceleme ve belgelerden örnek alma yetkisinin kısıtlanmasını da Anayasa Mahkemesine taşıdık. Avukat, savcı gibi, hakim gibi soruşturmanın her aşamasında olmazsa o soruşturma hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmaz" diye konuştu.
Gök, "Bir operasyonlar zinciri Türkiye'yi beklemektedir ve iktidar kendisini meşru bir zemin yaratma gayreti içerisindedir. Ama ne yaparlarsa yapsınlar halkın mücadele gücü, CHP'nin dik duruşu olduğu müddetçe iktidara yargı bağımsızlığını mutlaka öğreteceğiz" değerlendirmesini yaptı.
Bu kanunla ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Gök, başvuru konusu başka maddelerin de olduğunu, çalışmalar bittiğinde bunları da Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını kaydetti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › CHP'den Yargı Paketinin İptali Başvurusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?