Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, "BAŞKENTGAZ'ın ihale sürecini onaylayarak, kamunun ve halkın zarar görmesine neden olduğu" iddiasıyla verilen önergeye ilişkin konuşan CHP İstanbul Milletvekil Aykut Erdoğdu, "Bunlar halkın malı, biz de peşindeyiz" dediBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, "BAŞKENTGAZ'ın ihale sürecini onaylayarak, kamunun ve halkın zarar görmesine neden olduğu" iddiasıyla verilen önergeye ilişkin konuşan CHP İstanbul Milletvekil Aykut Erdoğdu, "Bunlar halkın malı, biz de peşindeyiz" dedi.
TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in yönettiği Genel Kurul'da önerge sahibi olarak ilk sözü Erdoğdu aldı. Başkent Doğalgaz şirketiyle ilgili gensoruyu kendilerinin verdiğini belirten Erdoğdu, "Ama bu konuda suçu tespit eden de hükmü veren de durumu bütün çıplaklığıyla ortaya koyan da Sayın Başbakanın ta kendisidir" diyerek şöyle devam etti:
"Sayın Başbakan katıldığı bir televizyon programında -aynen kendi sözleriyle okuyorum- 'Karlılık olayını milletimizin lehine düşünmek zorundayız. 'Biz sıkıştık, şu anda paraya ihtiyacımız var, ne yapalım?' Yok öyle şey. Türkiye malının kıymetini bilen bir ülke konumunda. Mesela, Başkent gazda 1,5 milyar doları yakalamışız, yeni gelen 1,1 ile geliyor. Şimdi, 1,5'u yakaladığınız yerde 1,1 ile verilirse Fatih Altaylı bunun hesabını sormaz mı? 1,5'u yakalamıştı, gördü. 'Türkiye bu kadar güçlü olmuşken, enerjide bu kadar güçlü bir yere gelmişken nasıl oluyor da şimdi 1,1'e veriliyor?' demez misin sen?' diyor.
Şimdi, değerli arkadaşlar, biz ne diyelim? Bunu söyleyen, gensorunun muhatabı Sayın Başbakan. Olayı tarif etmiş, suçu tarif etmiş, hükmü ortaya koymuş, biz sadece hukuki bir prosedürü tamamlıyoruz. Başbakan hakkındaki gensoruyu yüce milletin takdirine sunuyoruz.
Değerli arkadaşlar, şimdi, bu, Başbakanın deyimiyle milletin hesap soracağı, özelleştirme konusu Başkent Doğalgaz şirketi nasıl bu hale gelmiş? Başkent Doğalgaz şirketi nasıl bir yolsuzluk batağında? Kökleri ta 1929 yılına dayanıyor. 1929 yılında hava gazı şirketi olarak kurulmuş, 1990'lı yıllarda ülkemize doğal gaz gelince Ankara Büyükşehir Belediyesinin EGO Genel Müdürlüğü içerisinde faaliyetlerine devam etmiş bir şirket. 2007 yılına geldiğinde özelleştirme kararı alınıyor, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından özelleştirilmesi planlanıyor, iki yıl içinde Melih Gökçek ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından özelleştirilemiyor çünkü Melih Gökçek'ten mal almaya kimse cesaret edemiyor.
2009 yılında bu şirket Özelleştirme İdaresi Başkanlığının portföyüne devrediliyor ve o zamanki adıyla Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, şimdiki adıyla Sayıştayın denetimine tabi oluyor ve Başkent Doğalgazdaki korkunç yolsuzluklar ortaya çıkıyor değerli arkadaşlar. Şirkete o tarihe kadar 900 milyon ABD doları yatırım yapılmış. Eğer net bugünkü değer olarak hesaplarsanız bunu, 3-4 milyar dolarlık yatırım yapılmış bir şirketten konuşuyoruz. O tarih itibarıyla 700 milyon sermayesi var, 694 milyon TL borcu var. Şirket batırılmış, BOTAŞ'a olan borçlarını ödeyemiyor, halktan gaz parasını topluyor ama borçlarını ödeyemiyor.
Şirketin en büyük alacaklı olduğu yer Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, can çekişen bu şirketin içini boşaltmaya devam ediyor. Anlatacağım her şey devlet evrakıyla sabit, anlatacağım her şey Sayıştay raporlarıyla sabit. Bakın, Sayıştay tespiti borçlar konusunda ne diyor? 'Pay sahibi olan Ankara Büyükşehir Belediyesine ödenen ancak 2008 yılı sonunda 2,4 milyon net kar çıkması ve bunun dahi dağıtıma tabi tutulmaması sonucunda' Devam ediyor, şirketten nasıl Melih Gökçek tarafından para çekildiği anlatılıyor."
-"10 MİLYON LİRA PARA ÇEKİLMİŞ"-
Şirketin, bizzat Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından batırıldığını savunan Erdoğdu, "Şirketin bizatihi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından içi boşaltılıyor ve faaliyet yapamaz hale geliyor ve Sayıştay denetçileri diyor ki: 'Alınan paraların kullanıldığı yerlerin şirketle hiçbir alakası yok' Hatta 10 milyon lira para çekilmiş içerisinden, bu Hamamönü'ndeki konutların yapımına harcandığı söyleniyor. Bu konuda soruşturma yapılıyor. Ben KİT Komisyonu üyesiyim, soruşturma raporu bana gelmiyor" dedi.
Erdoğdu, şöyle devam etti:
"Birincisi, şirket, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'ndan kaçmak için her şeyi yapıyor çünkü Kamu İhale Kanunu'na tabi olsa, o kapsamda ihale yapsa planlanan ihale trafiği gerçekleştirilemeyecek ve 1 tek açık ihalede yapılması gereken iş 74 parçaya bölünüyor, 74 parçaya değerli milletvekilleri. Bunun 12 tanesi doğrudan temin yönüyle yapılıyor, 62 tanesi pazarlık yolu ihaleyle yapılıyor ve burada ödenenlere bakıyorsunuz, ödemeler sırasında işler yapıldığında bir mahalle sokaklara bölünüyor, sokak sokak ihale ediyorlar ki Kamu İhale Kanunu'na girmesin. İhale yapılıyor 4 milyon 383 bin dolara, ödeme yapılıyor 5 milyon dolara. İş artışları, fiyat artışları gırla gidiyor. Fiyat artışlarına dönüp baktığınızda, müteahhidin en çok kazandığı parçaları üzerine fiyat artışı yapılıyor. Bunu ben söylemiyorum, aynı tespit, aynı laflarla Sayıştay raporundan çıkıyor. Müteahhidin en çok kazandığı parçalar üzerinden iş artışı yapılıyor ve Kamu İhale Kanunu diyor ki: 'Bu kanun kapsamında yapılacak ihaleler eşik değerler altına düşmek için bölünemez, parçalanamaz' Gözümüzün önünde 74 parçaya bölünüyor kanuna aykırı iş artışları, fiyat artışları
Başkent Doğalgazda sadece ihale konusunda değil, SCADA diye bir sistem var. SCADA bütün kente verilen doğal gazı gözetleyen bir sistem, patlama olursa otomatik kontrol etmek için, hemen kapatmak için. SCADA sistemi 2004 yılında ihale ediliyor, 2006 yılında kesin kabulünün yapılması lazım, 2013 yılına kadar geçici kabulü dahi yapılamıyor.
Ankara'da SCADA sistemi çalışmıyor, Ankara'da patlamaya hazır bir bombanın üzerinde milyonlarca insan yaşatılıyor değerli arkadaşlar, milyonlarca. Allah yüzümüze baktı ki ağır can kayıplarıyla karşılaşmadık. 14 milyon dolara bir şirketi ihale ediyorlar, şirketin kesin kabulü veya geçici kabulü bile yokken 17 milyon dolara ihale çıkarılıyor ve Ankara'da eski hava gazı hatlarından, çürümüş borulardan Ankara halkına gaz veriliyor. Peki, bu ihmaller sonucunda ne oluyor değerli arkadaşlar? Bilkent'te 7 tane öğrenci canımız gidiyor, sonra dönüp buna "Alkol aldı." diyorlar. Bu nasıl vicdandır? Bilkent'te başka bir patlama oluyor -Sayıştay raporundan bunların hepsi- bir can daha gidiyor. Artık yolsuzluklar can almaya başlıyor değerli arkadaşlar.
Sayıştay raporunda, Kemal Kılıçdaroğlu -yani o, ismi söylemiyor, ben söylüyorum- söylediği sayaçlar alınmadığı için yani elektronik kartlı pahalı sayaçlar alındığı için sadece 100 bin sayaç alımında ortaya çıkan zarar 10 milyon lira. böylece sadece 100 bin sayaç alımında ortaya çıkan zarar 10 milyon lira. Yaklaşık 1,5 milyon tane sayaç alınmış değerli arkadaşlar. Eğer bu sayaçlar ön ödemeli alınsaymış 100 milyon liranın üzerinde Ankara halkı tasarruf edecekmiş. Benim de o zaman Ankara'da yaşadığım bir dönemde bütün Ankara halkından 300 dolar para topladılar. Yeni çocuğum olmuştu. Çocuğum üşümesin diye gittim doğal gaz taktırdım, benden Melih Gökçek 300 dolar para aldı. Daha sonra EPDK bu paranın ne kadar haksız olduğunu ortaya koydu. Ben, kendi hakkımı Melih Gökçek'e asla ve kata helal etmiyorum" dedi.
Başkent Doğalgaz Şirketinde toplam 15 yolsuzluk olduğunu iddia eden Erdoğdu, "Biz, alt alta çıkardık, hepsi bu raporda var, isteyen her arkadaşıma bu raporu verebilirim. Yani avukatı dolandırmış, hiç çalışmayan adamla, hiç şirkete uğramamış adamla yıllık 36 bin lira üzerinden sözleşme yapmışlar. Ankara mücavir alanı Yenimahalle ilçesinde yapılan şey yargıda, ihaleye fesat karıştırmaktan. Belediyeye ait şirketlere kaynak aktarmalar. Kamu İhale Kanunu'nun 3/c maddesine yani Kamu İhale Kanunu'ndan kaçma yöntemine girmek için yapılan yolsuzluklar. 99 milyon dolarlık yapılan bir işte verilen iş ve fiyat artışları. Önceden şirketlere verilen pre finansman niteliği taşıyan hiç iş yapmamış şirketlere para ödemesi. Bildiğiniz gibi değil. Bir tek şirkette çıkan yolsuzluklar bile bir hükümetin devrilmesi için yeter yolsuzluklardır. Dönün Batı'daki örneklere bir bakın. Bu kadar yolsuzluk sadece bir şirketten çıkıyor, onlarca şirket yöneten bir belediyeden konuşuyoruz" diyerek şunları söyledi:
"Bu gidiş, gidiş değil; bu hal, hal değil. Buna hep birlikte müdahale etmek zorundayız. Ne yazık ki, siz, müdahale etmediğiniz için yolsuzluklar kural haline gelmeye başladı. Az sonra çıkacak Ali Babacan konuşacak. Ali Babacan'a soruyorum: Özelleştirme Kanunu'na göre sattığınız her mülkün değerini açıklamak zorundasınız, değerlendirme raporunu. Kanun böyle emrediyor. Nerede TELEKOM'un değerleme raporu, nerede SEKA'nın değerleme raporu, nerede BAŞKENTGAZ'ın değerleme raporu? Bunlar sizin malınız değil, bunlar halkın malı, biz de peşindeyiz." - Ankara
Son Dakika › Güncel › CHP'li Erdoğdu: Bunlar Halkın Malı, Biz de Peşindeyiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?