Cumhuriyet'in 19 Yöneticisine Örgüt Davası! İddianamede 1 Numara Can Dündar - Son Dakika
Güncel

Cumhuriyet'in 19 Yöneticisine Örgüt Davası! İddianamede 1 Numara Can Dündar

Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticileri hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. 19 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin 1 numarası eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar oldu.

04.04.2017 11:59  Güncelleme: 13:19

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda, Can Dündar, Akın Atalay, Ahmet Şık, Bülent Utku, Kadri Gürsel ve Aydın Engin ile "jeansbiri" hesabının sahibinin de aralarında bulunduğu 19 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

1 NUMARA CAN DÜNDAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede bir numaralı şüpheli olarak Cumhuriyet Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar yer aldı.

İddianamede, Atatürk'ün talimatı ile yayın hayatına başladığı belirtilen Cumhuriyet Gazetesi'ne, "2013 yılından itibaren FETÖ/PDY tarafından adeta el koyulduğu" anlatıldı. "Can Dündar'ın gazetenin başına geçmesiyle birlikte, gazetenin kuruluş amacının dışına çıkarak başka bir yörüngeye girdiği" de iddianamede belirtildi.

"KURULMA AMACINDAN SAPTI, TERÖR ÖRGÜTLERİNİN SAVUNUCUSU OLDU"

Gazetenin bu dönemde, "özellikle FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C terör örgütlerinin savunucusu ve koruyucusu olduğu" belirtilen iddianamede, "terör örgütlerinin eylemlerini perdeleyerek, basın özgürlüğü ve evrensel hukukun sağladığı ağır eleştiri içeren haber ve yorum yapma hakkının çok ötesine geçmiş, kayıt dışı illegal siyasete zemin hazırlayarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı asimetrik savaş yöntemleriyle hedef tahtası haline getirerek yoğun bir algı operasyonu başlatmıştır" ifadeleri kullanıldı.

"FETÖ, TARAF'TAN SONRA CUMHURİYET'İ KULLANDI"

"Gazetenin PKK terör örgütünün yaptığı eylemleri meşrulaştırmaya çalıştığı" anlatılan iddianamede, "Daha önce Taraf Gazetesi'ni araç olarak kullanan FETÖ/PDY, MİT TIR'ları haberinde olduğu gibi bazı bilgi ve belgeleri servis etmek için Cumhuriyet Gazetesi'ni seçmiştir" denildi.

ATATÜRKÇÜ YÖNETİCİLER TASFİYE EDİLDİ

Öte yandan iddianamede, "şüpheli Akın Atalay'ın gazete yönetimine geldikten sonra Alev Coşkun ve diğer Atatürkçü yönetici ve yazarları tasfiye ettiği" belirtildi.

'SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM"DAN 7,5 YILDAN 15 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

İddianamede, şüpheliler Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Mehmet Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıl 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

İCRA KURULUNA 11,5 YILDAN 43 YILA KADAR HAPİS TALEP EDİLDİ

Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik'in "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, şüpheliler Bülent Utku, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya'nın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması öngörüldü.

AHMET ŞIK'A "PKK VE DHKP-C"DEN HAPİS İSTEMİ

İddianamede, şüpheliler Güray Tekinöz ve Turhan Günay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 8,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Twitter'daki "jeansbiri" hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu'nun "silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla, firari şüpheli İlhan Tanır'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar istenen iddianamede, şüpheli Ahmet Şık'ın "PKK ve DHKP/C" silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

Başsavcılıkça onaylanan iddianame, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme heyetinin, 15 gün içerisinde iddianameyi inceleyerek, reddine veya kabulüne ilişkin bir karar vermesi bekleniyor. İddianamenin kabulü halinde şüpheliler ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.

Cumhuriyet\'in 19 Yöneticisine Örgüt Davası! İddianamede 1 Numara Can Dündar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhuriyet'in 19 Yöneticisine Örgüt Davası! İddianamede 1 Numara Can Dündar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement