ANKARA (AA) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM'de dün alınan olağanüstü hal (OHAL) kararına ilişkin, "Bu, devletin kendi içindeki terör yapılanmasını, darbe girişimini yapan hainlere karşı gerekli adımların atılabilmesi için yapılan bir OHAL'dir. Vatandaşlarımızın özgürlüğünü, temel haklarını teminat altına alabilmek için yapılan bir OHAL'dir." dedi.
TRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, dünyanın her yanından çok güçlü bir destek ve Türk milletine duyulan hayranlık ifade eden mesajlar geldiğini söyledi.
Desteği verip, arkasından "ama" diyerek kendilerine demokrasi dersi verenler de olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Darbe yapmak isteyen bir grup var. Siz kalkmışsınız, darbeye maruz kalan cumhurbaşkanı ve hükümete ders vermeye çalışıyorsunuz. Böyle bir durumda amalı destek verilmez. Net olacaksınız." diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, özellikle FETÖ mensuplarını ülkelerinde barındıran bazı ülkelerin de kendilerini suçluluk psikolojisi içinde aradığını ve "biz böyle olduklarını bilmiyorduk" dediğini aktardı.
Bazı ülkeleri de bizzat kendisinin aradığını ve "Bu terör örgütü mensupları güçlü bir şekilde varlıklarını devam ettiriyor. Bundan sonra tedbir almazsanız, bizim de size karşı tutumumuz farklı olacak." dediğini anlatan Çavuşoğlu, dost bir ülke olarak Somali'nin bakanlar kurulu kararıyla bu örgütün tüm faaliyetlerini durdurduğunu ve ülkeyi terk etmeleri için bir hafta süre verdiğini hatırlattı.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Böyle bir tutum bekliyoruz biz dostlardan. Çünkü biz zor günlerde hiçbir beklentimiz olmaksızın hep onların yanındaydık. Onlardan da bizim beklentimiz doğal olarak budur. Aynı dayanışmayı bizimle göstermesi gerekiyor. Gösteren ülkeler var, suçluluk içinde olan ülkeler var, tereddüt eden ülkeler var ama bundan sonra tüm bu belgelerle bu ülkeler nezdinde de girişimlerde bulunacağız. Yani kısaca, sonuna kadar bunların arkasından koşacağız ve kaçanları da geri getirerek adalete teslim edeceğiz. En kısa sürede inşallah cezalarını çekecekler."
"Washington Post tepkiler üzerine haberi düzeltti"
Türkiye'nin üye olduğu Avrupa Konseyi, AGİT, NATO ve yıllardır üye olmak istediği Avrupa Birliği'ne karşı uluslararası yükümlülükleri olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına taraf olduklarını ve bunun Türkiye'nin demokrasi ve hukukun üstünlüğüne bağlılığını ortaya koyduğunu söyledi.
Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası örgütlerle diyalog halinde olduklarının altını çizerek, NATO Genel Sekreteri'nin yaptığı açıklamada Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu ve verdiği desteği net bir şekilde ortaya koyduğunu hatırlattı.
Çavuşoğlu, "Türkiye, NATO'ya yükümlülüklerinin ne olduğunu çok iyi biliyor. NATO'dan beklentiler de ortada. Dolayısıyla bir örgüte üye oluyorsak yükümlülüklerimizi yerine getiririz ama üye olduğumuz örgütten de tam dayanışma ve destek bekleriz. Bu sadece darbe girişimiyle ilgili değil, bölgemizdeki tehditler bakımından da öyle, ortak savunma sistemlerimiz bakımından da öyle." ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin söylediklerini Washington Post gazetesinin önce istediği yere çektiğini daha sonra tepkiler gelince düzeltmek zorunda kaldığını da kaydetti.
"OHAL kararı millete değil, devlete yönelik alındı"
Meclis'te alınan OHAL kararını da değerlendiren Çavuşoğlu, bunun millete değil, devletin içindeki çeteleri temizlemeye yönelik olarak düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, "Bu, devletin kendi içindeki terör yapılanmasını, darbe girişimini yapan hainlere karşı gerekli adımların atılabilmesi için yapılan bir OHAL'dir. Vatandaşlarımızın özgürlüğünü, temel haklarını teminat altına alabilmek için yapılan bir OHAL'dir." şeklinde konuştu.
"Avrupa medyasının bizi örnek alması lazım"
Batı medyasının darbe girişimini yansıtma şekline yönelik soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, BBC'nin çok yanlı yayın yaptığını ve bu nedenle söz konusu kanalın kendisiyle mülakat yapma talebini reddederek telefonu suratlarına kapattığını anlattı.
Darbe gecesi Türk medyasının adeta bir konsensusla darbeye karşı dimdik durduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "CNN Türk kanalını normalde benimsemeyen vatandaşlarımız bile oraya demokrasi dışı bir müdahale olduğunda ilk koşanlar oldu. Avrupa medyasının da bunu örnek alması lazım." dedi.
Batı medyasındaki yaklaşımın sebebinin İslam ve Türk karşıtlığı olduğunu ve akıllarına İslam ve Türk deyince gelen ilk kişinin ise Recep Tayyip Erdoğan olduğunu anlatan Çavuşoğlu, "İslam karşıtlığı ile Erdoğan karşıtlığı birleşmiş, dolayısıyla bu hissiyat içinde yayın yapıyorlar." görüşünü dile getirdi.
Mevlüt Çavuşoğlu, New York Times gazetesinin Twitter'da "Türk milleti koyun gibidir. Erdoğan ne derse onu dinler" şeklinde bir alıntılama yaptığını, kendisinin de buna karşılık, "Evet darbe olmadığı için üzülmüşsünüz ama hiç kusura bakmayın Türk milleti sizi hayal kırıklığına uğratmaya devam edecek." şeklinde cevap yazdığını anlattı.
"Algı operasyonuna karşı kriz masası oluşturduk"
Çavuşoğlu, darbe girişimine karşı yurt dışındaki Türk vatandaşlarının da meydanlara koşarak demokrasiye sahip çıktığını dile getirdi.
Bazı büyükelçiliklerde askeri ateşelerin de "Artık bize bağlısınız." şeklindeki açıklamalarına ilişkin gerekli işlemleri yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, darbe girişiminin başından itibaren de tüm algı operasyonuna karşı Bakanlık'ta bir kriz masası oluşturduklarını ve tüm gelişmeleri anında İngilizce, Arapça ve Fransızca olarak misyonlara gönderdiklerini, onların da hem medya hem o ülkedeki muhataplarıyla paylaştıklarını kaydetti.
Mısır'ın tavrı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'deki girişimin darbe olarak kınanmasına Mısır'ın itiraz etmesini de yorumlayan Bakan Çavuşoğlu, "İtiraz ettiği nokta ne biliyor musunuz? 'Demokratik bir şekilde iktidara gelen yönetim' kısmı. Darbe ile işbaşına gelenlerin hoşlanmadığı bir cümle. Herhalde onları rahatsız etti. Bir tek Mısır itiraz etti zaten. Bu da çok manidardır gerçekten." dedi.
"Milletin hızına ayak uydurmamız gerek"
Bakan Çavuşoğlu, bu darbe girişiminin kendilerine Türk milleti olarak çok daha güçlü olunması gerektiğini gösterdiğini aktararak, "Bakanlığımızda kamu diplomasisi ve sivil toplum diye yeni bir yapılanma içine girildi. Bunun kararını daha önce almıştık ve şu anda çalışmaya da başladık. İnşallah bakanlığın içinde daha dinamik bir yapılanmaya bu tür pozitif adımlarla devam edeceğiz. Çünkü milletimizin hızına bizim de ayak uydurmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?