Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'de işadamlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi. İki Bakan da Türkiye ekonomisinin geleceği için kimsenin kötümser olmaması gerektiğini söyledi. Bakan Zeybekci, Türkiye'nin ekonomide pozitif bir yola girdiğini, önemli adımlar atıldığını söyledi. Bakan Şimşek ise, "Türkiye'de bu aralar gürültü var. Türkiye bunları çok rahat aşacak, Türkiye muazzam bir sıçramaya girecek. 17 Aralık operasyonuyla başlayan siyaset mühendisliğine rağmen kötümserliğe gerek yok, Türkiye'nin önü açık" dedi.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci için Denizli Anemon Otel'de düzenlenen yemekli toplantıya Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ve Bilal Uçar ile AK Parti'li Belediye Başkanı Osman Zolan ve iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı. Toplantıda ilk sözü alan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin geleceği için en uygun adımın ihracatı arttırmak olacağını söyleyerek, "İhracatın artması demek üretim ve istihdamın artması, içerideki refahın artması ve sağlıklı büyüme demek. Hükümet olarak asıl yapmamız gerekenlerden biri yürüyen atı kamçılayıp koşturmak. Ülkemizdeki gelir dağılımının adaletli hale getirilmesi için çalışmalar, teşvikler olacak. Denizli, Gaziantep, Çorum gibi ekonomisi gelişmiş kentlerde de sektörler desteklenecek. Bölgesel kalkınma için önemli çalışmalar yapıyoruz. Yatırım yapılmayan kentlere yatırım yapılacak" dedi. Türkiye'nin önemli bir yola girdiğini söyleyen Zeybekci, edilgen ekonomik yapısı ile fason üretim sürecinin tamamlandığını belirterek etken ekonomi için önemli adımlar atıldığını dile getirdi. Ekonomi Bakanlığı olarak Türkiye Ticaret Merkezlerini dünyanın önemli yerlerinde hayata geçireceklerini kaydeden Bakan Zeybekci, "Ticaret müşavirleri ve yardımcı elemanları yeniden yapılandırıyoruz. Gerekli olan yerlerde 15-20 personel istihdam edeceğiz, o ülkeyi 24 saat izleyeceğiz. Türk vatandaşı gittiğinde 24 saat hizmetinde olacaklar. 2015 yılı sonu itibariyle İran ile 35 milyar dolarlık ticaret anlaşması yapıldı. Türkmenistan'dan 10.6 milyar dolarlık Türk müteahhitler iş aldı. Türkiye'de ticaret ve Türk müteahhitleri daha çok desteklenecek, Başbakan talimat verdi. Heyecan verici çalışmalarımızı yakında hayata geçireceğiz. Türkiye'nin olumsuz düşünmesi için hiçbir neden yok. Avrupa Birliği ekonomi komiseri bile, 'Türkiye'nin ekonomide yakaladığı oranı biz bile hayal edemiyoruz' dedi. Türkiye'nin yakın gelecekteki tüm beklentileri olumludur. Daha çok ihracat, daha çok üretim, daha çok istihdam ve Türkiye'de refahın artması sağlanacak. Ekonomimiz için kimse karamsar olmasın" diye konuştu.
"ORTAOKUL TERK BİR NESİL İLE BAŞARDIK, GELECEĞİMİZ PARLAK"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin eğitim ortalamasının 6.5 yıl olduğunu söyleyerek, "Biz ekonomimizi 6.5 yıl eğitim ortalaması olan nesil ile bu hale getirdik. Ortaokul terk bir nesil ile başardık, geleceğimiz parlak. Birileri siyasi mühendislik yapsa da, kimse karamsar olmasın. Bu aralar Türkiye'de gürültü var. Ben inanıyorum Türkiye bunları çok rahat aşacak. Çok şükür Türkiye'nin temelleri sağlam. Şu anda Türkiye'yi yöneten ekip, temel yapısal sorunları çok iyi biliyor ve çözümleri devreye soktuk. Kötümserliğe yer yok. Türkiye kişi başına milli gelirde mucizeyi yakaladı. Yüksek gelir düzeyine ramak kaldı. Ortaokul terk bir beşeri sermaye ile bunu başardı Türkiye. Yarış içinde olduğumuz gelişmiş ülkeler ortalama 11.5 yıl eğitime sahip. Zorunlu eğitim 12 yıla tesadüfen çıkmadı. Türkiye'nin önümüzdeki 30-40 yılının temellerini sağlam attık. Bu ülkede hiçbir dönemde olmadığı kadar kaynakları beşeri sermayeye aktarıyoruz. Bütçenin yüzde 23'ünü eğitime harcayacağız. Nüfusunun yüzde 39'u yaygın ve örgün eğitim gören bir ülke Türkiye. Uzun vadede kötümser düşünmek mümkün değil. İnsana büyük yatırım yapıyoruz. Gelişmiş ülkelerle eğitimdeki kalite farkını kapatıyoruz" diye konuştu.
Bakan Mehmet Şimşek, enerji yatırımlarında büyük bir hamle içinde olduklarını sözlerine ekleyerek, "Enerjide muazzam bir hamle içerisindeyiz. Kurulu gücün yüzde 38-40'ı yenilenebilir enerji. Şu anda inşa halinde olan santrallere bakarsak yüzde 75'i yenilenebilir enerji. Petrol ve doğalgazı peşin para ödeyerek alıyoruz. Rekabet gücünde enerji çok önemli. Güneş enerjisi güçlü bir şekilde devreye girecek. En büyük ayak bağımız enerji ama kötümserliğe gerek yok. Sıkıntıları en kısa zamanda aşacağız. Ar-Ge, katma değer zincirini de yukarı çekmek için büyük bir gayret içindeyiz. Kamunun Ar-Ge harcaması Avrupa Birliği ortalamasına çok yakın. Ancak, özel sektörün çok düşük. Özel sektör Ar-Ge çalışmalarına daha çok önem vermelidir. Önceki yıl patent başvuru sayısı 1800 civarındaydı. Geçen yıl 12 bini aştı ama yetersiz. 50 bin rakamını bulmamız lazım, bu hızla da bulacağız. Markalaşmada Avrupa'da birinci sıraya çıktık. Dünya küçüldü, rekabet yoğun, biz de her türlü desteği veriyoruz özel sektöre. Kötümserliğe gerek yok, Türkiye'nin önü açık. Siyaset mühendisliğine, 17 Aralık operasyonuyla başlayan siyaset operasyonlara rağmen yolumuz açık. Bu kargaşa olmasa, operasyonlar olmasa durumumuz çok daha iyi olacaktı" dedi.
"MEZEPOTAMYA'DAN BEREKET FIŞKIRACAK"
Maliye Bakanı Şimşek, hükümetin gelecek adına çok önemli adımlar attığını söyleyerek, yakın gelecekte Mezepotamya'nın bereketli topraklarının tamamen sulanacağını ve Ortadoğu'nun gıda ihtiyacının buradan karşılanacağını belirtti. Şimşek, "Mezepotamya'nın bereketli topraklarını suyla buluşturacağız. Ortadoğu için bu proje çok önemli. Türkiye, büyük bir çaba içerisinde. Doğu Anadolu, Konya, Güneydoğu ve Doğu Karadeniz'de bölgesel kalkınma için ciddi kaynaklar aktarıyoruz. Gıda dünyanın geleceği için önemli. Siyasi istikrar olmasa buralara gelemezdik. Karamsarlık yok mu, var elbette. Ekonomiyi karmaşık olarak sunmaya gerek yok. Çünkü, kurumlarımız sağlam. Yolsuzlukla mücadelede Türkiye sınıf atlamış. Ben söylemiyorum. Uluslararası şeffaflık örgütü söylüyor. Yolsuzluk algısı en düşük yüzde 30'luk dilime girdik. Yolsuzlukla mücadeleye dünden hazırız. Siyaset mühendisliğine kimsenin izin vermemesi lazım. Sorun yolsuzlukla mücadele ise beraber yapalım ki, o mücadeleyi yapmışız zaten. Siyasi istikrarla sorunları peyder pey çözüyoruz. Türkiye'de bazı dengesizlikler var, onlarda bu yıl iyileşecek. Kötümser olmaya gerek yok. Siz üretmeye, ihraç etmeye devam edin. Bu tür dönemler fırsattır. Bu ülkenin istikrarı zedelenmediği müddetçe, bu reformlarla ve dinamik Türk girişimcisi ile hiç terettütüm yok. Yeter ki istikrarı koruyalım" dedi.
Son Dakika › Güncel › Ekonominin Kurmayları Denizli' de Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?