MELTEM YILMAZ - Şalpazarı ilçesinde yaşayan kadınların günlük hayatta giydikleri ve Çepni kültürünün devamı niteliğindeki "Ağasar elbiseleri", Trabzon'daki tarihi Alacahan'da açılan kurslarla yeniden üretiliyor.
El emeği olan ve daha çok halk oyunlarında kullanılan kıyafetleri andıran "Ağasar elbiseleri", kendine has tasarımı ve renkleriyle ilgi çekiyor.
Tarihi Alacahan'daki atölyesinde "Ağasar Elbisesi" diken Trabzon Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü Usta Öğreticisi Katibe Özata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 23 yıldır bu elbiseleri diktiğini belirterek, bu yöresel kıyafetlerin oldukça ilgi gördüğünü söyledi.
Özata, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin Karadeniz'in yöresel kültürüne önem verdiğini dile getirerek, "Atölyemizde el emeğimizle ürettiğimiz yöresel elbiselerimiz de bu kültürün bir parçasıdır. Yöre halkımız geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu elbiseleri kullanıyor. Ağasar elbisesi yeleği, şalvarı, kaytanı, çorabı ve yazmasıyla bir bütündür" dedi.
- "Avrupa ülkelerinden gelenler büyük ilgi gösteriyor"
Yerli ve yabancı turistlerin "Ağasar Elbisesi"ne yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Özata, şunları kaydetti:
"Kültürümüzün dünyaya tanıtılmasını istiyoruz ve o nedenle de tarihi Alacahan'da üretim ve satış yapabileceğimiz bir atölye açtık. Amacımız Karadeniz'in kültürü olan 'Ağasar Elbiseleri'ni dünyaya tanıtmak ve üretim yapan kadınlarımızın aile bütçelerine katkıda bulunabilmelerini sağlamaktır. Kursumuz yeni olmasına rağmen katılım oluyor. Kadınlarımız hem üretiyor hem de ürettikleri ürünü Alacahan'da pazarlayabiliyor. Bu sayede aile bütçelerine de katkı sağlamış oluyorlar. İnşallah açtığımız kurs sayesinde elbiselerimize ve kültürümüze daha çok dikkati çekebiliriz."
Özata, Türkiye dışında dünyaya da satış yaptıklarını dile getirerek, "Türkiye'de başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok ile yöresel elbise gönderiyoruz. Okullara da halk oyunları kıyafeti yapıyoruz. Dünyada da yöresel elbiselerimize özellikle Avrupa ülkeleri ilgi gösteriyor. Almanya ve Hollanda başta olmak üzere gelen siparişleri karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle Karadenizlileri bir araya getiren derneklerden yoğun siparişler alıyoruz" diye konuştu.
"Kına gecelerinde genç kızlar için bir alternatif oldu"
Ağasar elbiselerini severek diktiklerini anlatan Özata, "Yaptığımız iş kolay gibi görünse de gerçekten büyük bir el emeği istiyor. Bir elbisenin üretimi, yeleğiyle 8 saatimizi alıyor. Kumaşımıza da dikimimize de çok özen gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.
Özata, talebe göre yöresel elbise diktiklerini belirterek, bu elbiseleri günümüze göre modernize ederek ürettiklerini söyledi.
"Ağasar elbiselerini" kına konseptine taşıdıklarını ifade eden Özata, "Kına gecelerinde de artık Ağasar elbiseleri genç kızlar için bir alternatif oldu. Bu nedenle Alacahan'da el emeği elbiselerimizi dünyaya tanıtarak, gelecek kuşaklara aktarmayı istiyoruz" dedi. - Trabzon
Son Dakika › Güncel › El Emeği 'Ağasar Elbiseleri' Dünyaya Tanıtılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?