AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, 2014 yılında özellikle toplu taşıma araçlarına yönelik düzenleme kapsamında şehirler arası yolcu ve toplu taşıma araçlarında erişebilirlik zorunluluğu getirildiğini belirterek, 2018 yılına kadar şehirler arası otobüslerin engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi mecburiyeti olduğunu kaydetti.
Avrupa Birliği (AB) Bakanlığınca uygulanan "Sivil Toplum Diyaloğu III-Siyasi Kriterler Hibe Programı" tarafından desteklenen "Çalışabilirim Projesi" kapsamında Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) koordinatörlüğünde gerçekleştirilen "Engelli İstihdamıyla İlgili Güncel Politikaların Değerlendirilmesi Semineri"nde konuşan Şentop, seçim çalışmalarının başladığını ifade ederek, 2002 yılından bu yana engelli vatandaşlarla ilgili, istihdam da dahil önemli adımlar atıldığını ifade etti.
Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da engellilerle ilgili önemli çalışmalar yaptığına dikkati çeken Şentop, AK Parti Genel Merkez binasının Türkiye'nin her bakımdan engelsiz ilk binası olarak yapıldığını vurguladı.
Şentop, 2005 yılında erişebilirlikle ilgili bir düzenleme yapıldığını ve buna bağlı olarak da yönetmelikte 20 Temmuz 2013 yılında Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği'nin yürürlüğe girdiğini kaydederek, engelliler için yapılan düzenleme ve çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
"2014 yılında özellikle toplu taşıma araçlarına yönelik düzenleme kapsamında şehirler arası yolcu ve toplu taşıma araçlarında erişebilirlik zorunluluğu getirildi. Bu 2018 yılına kadar şehirler arası otobüslerin engellilerin kullanıma uygun hale getirilmesi mecburiyeti var. Şehir içi yolcu taşıma hizmetinde ise 26 Kasım 2014'ten sonra üretilen bütün araçların bu özelliğe sahip araçlar olarak üretilmesi gerekiyor. Böyle üretilmediği takdirde bu araçlara çalışma ruhsatı verilmesi yasaklandı."
Mustafa Şentop, Çatalca'da dün halk otobüsleriyle ilgili bir kooperatifin yöneticileriyle beraber olduğunu ve şehir içi toplu taşıma araçlarındaki yenilemeler ve bunları erişebilir hale getirebilmek için yaptıkları çalışmaları anlattıklarını belirtti.
Sadece toplu taşımada değil, yol, kaldırım ve yeşil alanlardan kültürel mekanlara kadar birçok konuda yerel yönetimlerin düzenleme yapmaları gerektiğine dikkati çeken Şentop, çalışmaları takip edip konuyla ilgili bilgileri de vatandaşlara ileteceğini anlattı.
Konuşmanın ardından Şentop, engellilerle sohbet edip seminere katılanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Romanya, İngiltere ve Türkiye'nin farklı şehirlerinden ilgili uzman, akademisyen ve hukukçuların katıldığı seminerde, proje kapsamında Romanya, İngiltere ve Türkiye için hazırlanan "Engelli Bireylerin İstihdam ve Çalışma Koşulları ile İlgili Güncel Politikalar" raporları paylaşıldı.
Yarın da devam edecek seminerde, "Engelli İstihdamını Teşvike Yönelik Yasal Düzenlemeler", "Engellinin Sosyal Güvenlik Hakları", "Engelli İstihdamında Fiziki Erişim Sorunu ve Çözüm Önerileri", "Çalışan Engelli Bireylerin Hak Mücadelesi" ve "Sendikal Faaliyetler" başlıklı atölye çalışmaları olacak.
Proje
AB Bakanlığı tarafından uygulanan "Sivil Toplum Diyaloğu III–Siyasi Kriterler Hibe Programı"nca desteklenen "Çalışabilirim Projesi", TOFD'un koordinatörlüğünde 15 Ekim 2014–14 Ekim 2015 tarihleri arasında Sağlık-Sen İstanbul 1 No'lu Şube, ROSCOS (Romanya Omurilik Felçlileri Derneği) ve Praxis Europe (İngiltere) ortaklığında yürütülüyor.
Projeyle, engelli çalışanların ulusal hukuk ve ülke politikasında mevcut durumunun değerlendirilmesi hedefleniyor.
Son Dakika › Güncel › Engelli İstihdamı Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?