Kampta İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesini Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tancan Uysal ve İKÇÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Sümeyye Zehir temsil etti.
Toplantının açılış konuşmasını, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaptı.
"Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye ihtiyacı var"
Türkiye açısından, Avrupa Birliği konusunda, sürecin sonuçtan daha önemli olduğunu belirten Egemen Bağış, 54 yıllık üyelik sürecinin Türkiye'nin birçok alanda ilerleme sağlamasına vesile olduğunu belirtti. Bu süreç içinde Türkiye'de milli gelirin 400 dolardan on bin dolara yükseldiğini, turizm gelirlerinin 9 milyon dolardan 30 milyar dolara çıktığını hatırlatan Bağış, "Üyelik süreci, yalnızca Türkiye için değil, Avrupa Birliği için de önemli. Bugün, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye olan ihtiyacı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ihtiyacından çok daha fazla" dedi.
"Avrupa Birliği gençlik programlarından etkin yararlanan üçüncü ülkeyiz"
Türkiye'nin genç nüfusuna da vurgu yapan AB Bakanı Bağış, Avrupa Birliği'nde 45 olan yaş ortalamasının 29 olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin gençlere büyük önem verdiğini ve bütün süreçlere dahil etmek için çalıştığını kaydeden Bağış, " Biz, 14 yaşında Çanakkale'de göğsünü siper edenlerin, 21 yaşında İstanbul'u fethederek çağ açıp kapatan Fatih Sultan Mehmet'in, cumhuriyeti gençlere emanet eden Atatürk'ün torunlarıyız." İfadesini kullandı. Bağış, Türkiye'nin Avrupa Birliği gençlik programlarından etkin yararlanan üçüncü ülke olduğunu da hatırlattı.
Bağış, "Gençlerimizle birlikte Türkiye'nin hak ettiği standartları yakalaması için uğraşacağız. AB müzakere sürecinde Türkiye'nin önüne konulan suni engeller siyasi blokaj kaldırılırsa, biz birkaç yıl içinde Birliğe üye olacak noktadayız" dedi.
"Erasmus gençlerimiz için çok faydalı"
TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı, Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi Lideri İzmir Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Tekelioğlu da konuşmasına, Türkiye'nin Avrupa Birliği hedefinde herhangi bir sapma olmadığını belirterek başladı. Türkiye'nin Avrupa Birliği konusunda, AB standartlarını yakalamak ve tam üyelik şeklinde iki hedefi bulunduğunu kaydeden Tekelioğlu, standartların yakalanması konusunda halk desteğinin yüzde yüz düzeyinde olduğunu söyledi. Proje kapsamında AB ülkelerinden 10 heyetin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, Türkiye'den de 8 ayrı heyetin AB ülkelerine gittiğini, bunun yıl sonuna kadar devam edeceğini ifade eden Prof.Dr.Tekelioğlu, bundan sonra Trabzon, Nevşehir ve Paris'te toplantı düzenleyeceklerini ifade etti. Tekelioğlu, öğrenci değişim programı olan Erasmus'un çok faydalı olduğunu, Türkiye'deki birçok gencin AB ülkelerine gittiğini, Avrupa'dan da birçok kişinin Türkiye'ye geldiğini dile getirdi.
Gençlik, kimlikler ve uluslararası akımlar oturumunda bir sunum yapan İKÇÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Sümeyye Zehir, 'Gençlik ve Kimlikler: Ulusötesi Akımlar' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Son Dakika › Güncel › Gençlik, Demokrasi Ve Değişim Konulu Parlamentolararası Yaz Kampı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?