Hazır Yapılar Sektörü 300 Milyon Dolar Hacme Ulaştı! - Son Dakika
Güncel

Hazır Yapılar Sektörü 300 Milyon Dolar Hacme Ulaştı!

Hazır Yapılar Sektörü 300 Milyon Dolar Hacme Ulaştı!

Hazır yapılan sektörünün önemli oyuncularından Arenist A.Ş Satış Pazarlama Direktörü Ahmet İşler ile sektörü konuştuk.

21.12.2015 14:41

İşler bize, sektörün bugünü, gelecekteki durumu, profesyonelleşmesi, yurtdışındaki durumu ve üniversite işbirlikleri hakkında bilgi verdi.

Hazır Yapılar Deyince Akla Ne Gelmeli, Ayrıca Sektörün Büyüklüğü Nedir?

Hazır yapılar sektörünü iki ana kola ayırabiliriz: Bireye-ailelere hitap eden konutlar ve Kurumsal müşterilere yönelik olan şantiye yapıları.

Sektör Türkiye'de hızla büyüyor. Yıllık hacmi yaklaşık 300 Milyon Dolar. Ancak daha gidecek uzun bir yolumuz olduğunu düşünüyorum. Sektörün geniş kitleler tarafından bilinirliği arttıkça iş hacminin de orantılı bir şekilde artacağını söylemek mümkün.

Sektör Ne Yapmalı?

Sektörün daha iyi yerlere gelmesi için öncelikle kendini iyi temsil etmesi, anlatabilmesi, ardından modern iş yapış usullerini kullanarak müşteri ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılaması gerekir.

Bunun yeterince gerçekleşmemiş olmasında Türkiye'de hazır yapı sektörünün geleneksel ve köklü bir geçmişinin olmamasının etkisi büyük. Hali hazırda bu sektördeki hedef kitleye yönelik ürün gamının mükemmelleştirmeye yönelik çalışmalarda bazı sorularının cevapları hazır değil, cevabı hazır olanlar ise fiyat ve uygulama konusuna son kullanıcıya çıkmadan takılabiliyor.

Sektörün ele alınması gereken öncelikli konularından ilkler sıralanacak olur ise ; müşteriyi dinlemek ve ne istediğini anlayarak doğru ürünle çözüm sağlamak, satışı gerçekleşmiş ürünlerin servis hizmetini olabildiğince hızlı gerçekleştirmek, projeleri tek açıdan değil çok yünlü kurgulayıp düşünerek oluşturmak, ergonomi ile mobilizasyonu bütünleştirerek ekonomiyi yakalamak

Müşterinin bilinçlenmesi ve işi bilen doğru firmalar ve kişiler ile projelerini sürdürmeleri oldukça önemli aksi takdirde bir çok kez yaşadığımız fiyat politikası sebebi ile kaybedilen bir çok projede müşterinin başta ödemekten çekindiği meblaları, kalitesiz ve özensiz malzemeler ile aldığı projelerde daha fazlasını servis ücreti olarak ödediğini zaman, iş, konforsuzluk ve memnuniyetsizliğinin arttığını bir çok kez gördük ve maalesef bu yapılan yanlış işler sektördeki bizler gibi doğru iş yapan firmaları da etkileyerek hazır yapılar hakkında son kullanıcıda olumsuz izlenimler bırakıyor.

İş Sağlığı ve Güvenliğine Uygun Mobilizasyon Çözümleri

Son yıllarda oldukça önem arz etmeye başlayan bu konu belki bu sektördeki herkesin önceliğinde fakat hala yanlış uygulamaların yapıldığına şahit olmuyor değiliz. Ümit ediyoruz ki zamanla bu uygulamaların yaptırımları artsın, kurumsal firmalar ile çalışmalarımızda bir proje bize geldi ise ilk önce üzerinde çalıştığımız nokta iş sağlığı ve güvenliğine uygun mobilizasyon çözümleri ile projeyi yönlendirmek oluyor. Mobilizasyonları yaparken yangın kaçış kapılarından oda yüksekliklerine kadar bir çok konu üzerinden geçerek projeleri hazırlıyoruz. Aksi takdirde denetlemeler sonucu müşterilerimizin zarar görmesini asla istemiyoruz. Bünyemizdeki mimar ve mühendisleri özellikle bu konuda sürekli şirket için ve dışı eğitimlere tabi tutuyoruz.

Sektör Üniversiteler İle İşbirliği Yapmalı

Çünkü Üniversiteler bilimin üretildiği yerler. Biz de sektör temsilcileri olarak müşterilerimize büyük bütçeli işler üretiyoruz. İşte bu büyük bütçeli ve uzun soluklu işlerin ortaya konmasında dayanağımız bilimsel verilere dayanan sağlıklı usuller belirlemek. İşte bu Üniversite dayanışmasıyla daha kolay oluyor.

Aynı zamanda Üniversiteler yarın bizlerin ekip arkadaşları olacak beyaz yaka profesyonelleri yetiştiriyor. Bunda bizim de katkımızın olması gerekir.

Bizler Üniversitelerde tecrübe paylaşımında bulunuyor, çalıştaylar yapıyor, ortak projeler geliştiriyoruz.

Sektörün Yurtdışındaki Durumu

Türk iş insanları yurt dışında da önemli faaliyetlerde bulunuyor. Özellikle Ortadoğu gibi yakın coğrafyalarda toplu konut ve şantiye yapılarında ciddi projeler var.

Tabi yurt dışına açılmak farklı dinamikler barındırıyor.

Satışta pazarı gerek fuarlar ile gerekse bölgeyi iyi analiz edip sağlam müşteriler öne çıkıyor. Son dönemdeki ekonomik dalgalanmalar yurtiçi piyasasında olduğu gibi yurtdışı piyasasını da daha temkinli olmaya mecbur bıraktı. Ancak biz Rusya krizinin geçici olacağını düşünüyoruz. Onun için şu an Rusya'da bulunan temsilcimizi geri çekmedik. 2016'daki yurtdışı pazarından oldukça umutluyuz…

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Hazır Yapılar Sektörü 300 Milyon Dolar Hacme Ulaştı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement