Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve Van Milletvekili Lezgin Botan'ın meclise sunduğu önergede, "Eğitimin hiçbir ayrımcılığa ve eşitsizliğe yer vermeyecek şekilde yürütülmesi devletin asli görev ve sorumluluklarından biridir. Bu durum Anayasa ve yasalar başta olmak üzere Türkiye'nin de taraf olduğu çok sayıda uluslararası belge ve sözleşme ile güvence altına alınmıştır" sözlerine yer verildi.
YAKLAŞIK 300 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİMDEN UZAK KALDI
Sokağa çıkma yasaklarının binlerce öğrencinin eğitim hakkını elinden aldığına dikkat çeken önergede şu ifadeler yer aldı, "Türkiye'de eğitim 12 yıl zorunludur. Bu süre içerisinde kanunlarda belirtilen süre ve esaslar çerçevesinde herkesin ayrımcılığa ve engellemeye maruz kalmadan eşit bir şekilde eğitime erişim ve eğitim olanaklarından yararlanma hakkı bulunmaktadır. Maalesef sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği il ve ilçelerde eğitim öğretim, 2015-2016 eğitim öğretim yılının başından itibaren durmuştur. Buna bağlı olarak öğrencilerin eğitime fiziksel erişim hakkı ortadan kalkmıştır. Bu temelde Nusaybin'de 32 bin, Derik'te 7 bin, Dargeçit'te 17 bin, Cizre'de 41 bin, Silopi'de 39 bin, Şırnak Merkezde 40 bin, İdil'de 24 bin, Sur'da 30 bin, Silvan'da 28 bin ve Yüksekova'da 33 bin toplamda yaklaşık 300 bin öğrencinin eğitime erişim hakkı doğrudan ortadan kalkmıştır."
'MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI GEÇİCİ ÇÖZÜMLER ÜRETMİŞTİR'
Yurt çapında yapılan sınavlarda eşitsizliğin önüne geçilemediği belirtilen yazılı önergede, "Bakanlık soruna ilişkin kısa, orta ve uzun vadede planlamalar yaptığını belirtmiş fakat pratikte yaptıkları misafir öğrenci butonu açmaktan, telafi eğitimi adı altında 15 günlük sıkıştırılmış niteliksiz ve sadece doğrudan etkilenen öğrencilerin %10'una kurs vermekten öteye geçmemiştir. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde çocukların eğitim haklarının ellerinden alınması ve telafisi imkânsız mağduriyetler yaşamalarının yanı sıra özellikle Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavına (TEOG) giren 8'inci sınıf öğrencileri ile Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) başvuran öğrenciler yeni bir eşitsizlik ve ayrımcılık ile karşı karşıyadırlar. Bu sınavlara girecek öğrencilerin yukarıda yasal çerçevesi belirtildiği üzere eşit imkân ve olanaklarda girmesini sağlamak devletin asli görevlerindendir. Savaş, uzun süreli çatışma, olağanüstü durumlar gibi nedenler ile ülkenin bir bölümünde eğitimin uzun ve telafisi imkânsız bir şekilde durması durumunda devletin pozitif ayrımcılık ilkesi gereği hali hazırda mağdur olan çocukların ikinci bir kez mağdur olmaması için özel tedbirler alması gerekmektedir" denildi.
SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI VE BURS İMKÂNI SAĞLANMALI
TEOG sınavına giren 8. sınıf öğrencileri ile YGS ve LYS'ye başvuran öğrencilerin yaşadıkları mağduriyetin telafisinin mümkün olmayacağı dikkat çekilen yazıda, "Suriyeli öğrenciler örneğinde olduğu gibi şiddet ve yoğun çatışma mağduru olan, eğitime erişim hakkı ortadan kalkan öğrencilere yönelik acil önlem alınmalı ve bir kereliğine yasak mağduru çocuk ve gençlere sınavsız geçiş hakkı tanınmalıdır. İktidar ve muhalefet partilerinin siyasi hesapları bir kenara bırakarak bu öğrencilerin mağduriyetlerini gidermek için destek sunmalarını bekliyoruz"
Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve Van Milletvekili Lezgin Botan'ın imzasını taşıyan teklif Meclis Başkanlığı'na sunuldu. (Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › HDP'li Vekillerden Meclis'e Önerge - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?