Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, " Irak'taki üst kimlik aidiyeti henüz güçlü değil. Iraklıların daha çok etnik, dini ve mezhebi kimliklere yoğunlaştığını görüyoruz. Bu, en büyük zorlukların başında yer alıyor ve Türkiye bununla başa çıkmaya çalışıp, Irak'ın kalkınmasına odaklanıyor." dedi.
Yıldız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Erbil merkezli Ortadoğu Araştırmalar Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen "Ortadoğu'daki Bölgesel ve Global Güçler Dinamiği: Çatışma ve İşbirliği" adı altında düzenlenen panelde bir konuşma yaptı.
- İsrail'in yarım asrı aşkın işgali sürüyor
Türkiye'nin bölgedeki hangi sorunlarla nasıl mücadele ettiği ve önceliklerinin ne olduğu konusunda değerlendirmelerde bulunan Yıldız, "Türkiye için Ortadoğu'nun en büyük ve en başta yer alan sorunu Filistin'dir. Filistin'deki halk tamamen inkar edilip, tüm insan haklarından mahrum edilmiş vaziyette. İsrail, 50 yıldan uzun bir süredir işgal ettiği Filistin toprakları üzerinde yasa dışı yerleşimlerine devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Filistin'den sonra Türkiye için önemli sorunların arasında Suriye'de çözüme kavuşturulamayan krizin yer aldığını dile getiren Yıldız, "Bölgedeki şiddetin son bulması için sadece birkaç ülkenin girişimi mevcut ve siyasi sürecin gelişmesi gibi bir durum da çatışma bölgelerinde söz konusu değil." değerlendirmesinde bulundu.
"Suriye krizindeki insani boyutta en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye bulunuyor." diyen Yıldız, "Türkiye, 3 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Biz, onları Türkiye'nin misafiri olarak adlandırıyoruz." diye konuştu.
-"Türkiye, Irak'ın kalkınmasına odaklanıyor"
Türkiye'nin Irak konusunda da bazı zorluklarla karşı karşıya geldiğini ancak bunların üstesinden gelinmesi için aktif bir şekilde çalışmaya devam ettiğini söyleyen Yıldız, bu konuda şunları kaydetti Açıklaması
Son Dakika › Güncel › Irak'taki Üst Kimlik Aidiyeti Henüz Güçlü Değil' (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?