İranlı Ajan Soruşturmasının İddianamesi Hazırlandı(2) - Son Dakika
Güncel

İranlı Ajan Soruşturmasının İddianamesi Hazırlandı(2)

İranlı Ajan Soruşturmasının İddianamesi Hazırlandı(2)

Iğdır'da yürütülen "casusluk' soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede, şüphelilerin, bölgedeki devlet binalarıyla birlikte anten vericilerinin fotoğraflarını bile çektiği belirtildi Iğdır'da yürütülen "casusluk' soruşturması kapsamında...

16.10.2012 18:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Iğdır'da yürütülen "casusluk' soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede, şüphelilerin, bölgedeki devlet binalarıyla birlikte anten vericilerinin fotoğraflarını bile çektiği belirtildi Iğdır'da yürütülen "casusluk' soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede, şüphelilerin, bölgedeki devlet binalarıyla birlikte anten vericilerinin fotoğraflarını bile çektiği belirtildi. Şüpheliler, devlet binalarının farklı açıdan çekilen fotoğraflarını, "Makinenin deklanşörüne tıklayınca fotoğraflar otomatik olarak art arda gelmektedir. Göstermiş olduğunuz fotoğrafların sıralı bir şekilde olmasının sebebi budur" ifadeleri ile açıklandı. Asansör ve otomatik kapı yapan şirkette çalıştıklarını ve ticari amaçlı Türkiye'ye geldiklerini savunan İranlı şüphelilerin üzerinde ele geçirilen kameradaki görüntülerde İran'daki bir karakolda PJAK operasyonu sırasında yakalanan teröristten alınan ifadelerin yer alması dikkat çekti.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Iğdır'daki "casusluk' soruşturması kapsamında 10'u tutuklu 11 sanık hakkında hazırlanan iddianame Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. İddianamede, tutuklu 2 İranlı ajanın da arasında olduğu 10 tutuklu sanık ile tutuksuz 1 sanıkta ele geçirilen kamerada yer alan görüntülerin dökümleri şöyle sıralandı:

"Türkiye-İran-Ermenistan-Nahçivan' a yakın bir bölgede çekim yapıldığı, kişilerin hudut köylerinin görüntülerini alacaklarını, bizim(Türk) askerler tatbikatı bu dağın (Ağrı dağı) dibinde yapıyorlar şeklinde konuştukları görülmektedir. Araç hareket halinde iken kırsal bölgelerin ve bazı küçük yerleşim yerlerinin görüntüleri ile Cebekümbet Çoktin Köyü ilköğretim okuluna ait görüntüler yer almaktadır. İran Devrim Muhafızları ordusu tarafından PJAK'a yönelik gerçekleştirilen bir askeri operasyonun ardından olay mahallinde çekim yapıldığı, çevrede halen İranlı askerlerin bulunduğu, Farsça konuşan (muhtemelen) bir askeri yetkilinin PJAK mensuplarına ait mevziler, çıkan çatışma, örgüt mensuplarının İran' a geçişte kullandığı 17-18 nolu hudut taşları arasında yer alan bir dere ve civarındaki alt geçit ile anılan bölge civarındaki Türk Hudut Karakolu hakkında bilgiler verdiği görülmektedir. Azerice konuşmaların olduğu görüntülerde, ismini açıkça beyan eden Timur A. isimli bir şahsın üç İranlı yetkilinin yönelttiği sorulara cevaplar verdiği, Timur A.'nın fotoğraflarla Iğdır ve Kars Bölgesi'ndeki bir çok askeri birlik/tesis hakkında bilgiler aktardığı, ve burada görev yapan komutanların isimlerini, asker sayılarını, araç ve silah durumlarını söylediği, her fotoğrafın/resmin arkasında yazılı bilgilerin bulunduğu, söz konusun fotoğrafların kendisi (Timur A. ) tarafından çekildiğini beyan ettiği... İranlı yetkili tarafından Iğdır MİT Bölge Müdürlüğü hakkında sorular yöneltildiği, fotoğraf çekerken bir yüzbaşının yakalaması üzerine kendisinin (Timur A.) asker olduğunu beyan ettiği, askeri birliklerin komuta zincirine/sistemine ilişkin bilgiler aktardığı... "Şimdi siz benim hakkımda Türkiye'ye bilgi verirseniz Türkiye beni idam eder, he bak hacı, ben bir şey söyleyeyim, Türkiye'de bir defa bu affedilmez ha. Çok büyük hatadır. Ben devlet adamıyım ha. Devlet' şeklinde beyanlarda bulunduğu, anlaşılmaktadır."

-ANTEN VERİCİLERİNİN FOTOĞRAFLARI BİLE ÇEKİLDİ-

İddianamede, görüntülerden ve geçen konuşmalardan, Timur A.'nın Iğdır İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde geçici köy korucusu olduğu bilgisine yer verilirken, bilerek ve herhangi bir zorlama olmaksızın kendiliğinden İran makamlarıyla, Türkiye'nin güvenliğini de ilgilendiren konularda açık şekilde istihbari bilgiler paylaştığı ve bu çerçevede bir casusluk faaliyeti içerisinde bulunduğu ileri sürüldü. İddianamede sanıklardan elde edilen fotoğrafların incelemesine ilişkin bilgiler de özetle şöyle yer aldı:

"Çok sayıda kamu kurum/kuruluşları ve özel sektöre ait tesislerin (Iğdır Askerlik Şubesi, Iğdır B Tipi Cezaevi, Unit Bio Firması, Has Süt Ürünleri, Iğdır Organize Sanayi Bölgesi, Tuzluca Kaymakamlığı, Tuzluca Belediyesi ve çevresi, Tuzluca Devlet Hastanesi, Tuzluca İlçe Emniyet Müdürlüğü Lojmanları, TEKEL Tuz İşletmeleri Müdürlüğü) yanı sıra anten vericilerinin değişik açılardan çekilmiş resimler bulunmuştur. MİT Iğdır Bölge Müdürlüğü yerleşkesinin ise çevre duvarları ve nöbetçi kuleleri dahil bir çok fotoğraf bulunmuştur. Fotoğrafların büyük bölümünün araç içerisinden çekilmiştir. Aralarında kamu kurum/kuruluşlarının da bulunduğu yerlere ait fotoğrafların olması, MİT Iğdır Bölge Müdürlüğü yerleşkesinin duvarlarının ve lojmanlarının çepeçevre fotoğraflanması, işaret levhalarının resimlerinin olması ve anten vericilerinin değişik açılardan görüntülendiği tespit edilmiştir. Çekilen fotoğrafların koordinat bilgileriyle eşleştirilmesi suretiyle bir bölgenin krokisinin ve hatta büyük ölçekli haritasının hazırlanmasına mesnet teşkil edecek veriler temin edilmiş, böylelikle ileride istihbarı bir operasyonel çalışmada veya olası bir saldırı/sabotaj olayında kullanılmasının planlanmış olabileceği değerlendirilmiştir."

-İRAN KARAKOLUNDAKİ İFADE GÖRÜNTÜLERİ KAMERALARINDAN ÇIKTI-

İddianamede aralarında İranlılarında da yer aldığı sanıkların da üzerinde ele geçirilen el kamerası içeriklerinin MİT tarafından incelenmesi sonucu düzenlenen rapora da yer verildi. Raporda, yaklaşık 3 saat 50 dakikalık video kaydına, fotoğraflarda, kırsal bölgeler ve yerleşim yerleri, muhtemelen bir Türk askeri karakolu, İran sınır karakolları, GPS özelliği bulunan Nokia marka bir cep telefonu, dağlık bölgede kimliği belirsiz şahıslar, Farsça haritalar, video kaydında da yer alan KONGRA-GEL(PKK)'den kaçmış bir İranlı ile muhtemelen anılanın ifade tutanağının rastlanıldığı belirtildi. İddianamede, kamera görüntülerinde, İranlı bir PKK teröristinin İran askeri karakolunda gerçekleştirilen sorgusunun da yer aldığı kaydedildi. İddianamede, kamera kayıtları arasında İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından PJAK'a yönelik gerçekleştirilen bir askeri operasyonun ardından olay mahallinde çekim yapıldığı, çevrede halen İran askerlerinin bulunduğu, Farsça konuşan (muhtemelen) bir askeri yetkilinin PJAK mensuplarına ait mevziler, çıkan çatışma, örgüt mensuplarının İran'a geçişte kullandığı 17-18 nolu hudut taşları arasında yer alan bir dere ve civarındaki alt geçit ile anılan bölge civarındaki Türk Hudut Karakolu hakkında bilgiler verdiğinin görüldüğü ifade edildi. İddianamede, "Çekilen fotoğrafların koordinat bilgileriyle eşleştirilmesi suretiyle bir bölgenin krokisinin ve hatta büyük ölçekli haritasının hazırlanmasına mesnet teşkil edecek veriler temin edilmiş, böylelikle ileride istihbarı bir operasyonel çalışmada veya olası bir saldırı/sabotaj olayında kullanılmasının planlanmış olabileceği değerlendirilmiştir" denildi.

-ASANSÖR VE OTOMATİK KAPI İÇİN FOTOĞRAF ÇEKTİM-

Şüpheli Shahram Zargham Khoeı verdiği ifadede suçlamaları kabul etmeyerek, asansör ve otomatik kapı üreten bir şirkette çalıştığını, söz konusu fotoğrafları çalıştığı şirket için çektiğini, fotoğraf makinesindeki 143 adet görüntünün 20-30 tanesinin devlet binası ait olduğunu, Türkiye'ye alışveriş ve ticari amaçla söz konusu GPRS'in geçtikleri yolları işaretleyerek tekrar aynı güzergahı kullanmak üzere kullandıklarını iddia etti. İran"da ki askeri binaların çok katlı olduğunu, askeriyeye ait binalarında asansör ihtiyacı olabilecek bina olmadığını ispatlamak amacıyla Iğdır Askerlik Şube Başkanlığı'nın fotoğraflarını çektiğini öne süren Khoeı, "Fotoğraf çekerken de özellikle binayı gösteren levhayı çekmemin amacı buranın askeriyeye ait bina olduğunu ispatlamak, başkada bir amacım yoktur" dedi.

Şüpheli Mohammad Reza Esmaeılpour Ali Malek de verdiği ifadede, Khoeı'nın ifadesini tekrarlayarak, "Üzerimizde bulunan GPRS cihazı benim değil çalıştığım şirkete aittir. Bu cihaza biz sadece gitmiş olduğumuz şirket adına fotoğraflama yaptığımız yerlerin koordinatlarını kaydettik, bu sayede şirket gittiğimiz yerleri GPRS aracılığıyla bizlerin nerelere gittiğimizi takip edebilmektedirler. İran'a tekrardan dönüldüğünde GPRS cihazı şirkete veriliyor şirket çekilen fotoğraflarda eğer ki işine yarayacak bir model görürse Türkiye'ye gelerek GPRS vasıtasıyla belirli koordinatlara göre yer tespit edebilmektedirler" dedi.

-DEKLANŞÖRE BASINCA-

Sanıklar binaların bir kaç açıdan fotoğrafının olmasını ise "Fotoğraf makinesinin deklanşörüne tıklayınca fotoğraflar otomatik olarak art arda gelmektedir göstermiş olduğunuz fotoğrafların sıralı bir şekilde olmasının sebebi budur" ifadeleri ile açıkladı. Sanıkların telefon konuşmalarının dökümlerine de yer verilen iddianamede, Türkiye'nin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibari ile gizli kalması gereken bilgileri, siyasal ve askeri casusluk maksadı ile temin ettikleri, devlet sırları ve devlete ait stratejik yerlere ait bilgilerin başka ülkelere bildirdiklerinin ve paylaştıklarının değerlendirildiği belirtildi. (ANKA/SON)

(OB/CB/OLÇ) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İranlı Ajan Soruşturmasının İddianamesi Hazırlandı(2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement