İstanbul Beylikdüzü'nde Ucuz Et İçin Uzun Kuyruklar Oluşuyor - Son Dakika
Güncel

İstanbul Beylikdüzü'nde Ucuz Et İçin Uzun Kuyruklar Oluşuyor

İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan Et ve Süt Kurumu satış mağazası önünde yurttaşlar, ucuz ete ulaşabilmek için her gün sıra oluşturuyor. Ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşamayanların sayısı da hızla artmaya devam ediyor. Emekli ve dar gelirli vatandaşlar, ucuz gıdanın satıldığı yerlerde uzun kuyruklar oluşturuyor. İktidarın tartışmalı ekonomi politikalarının faturası yurttaşa yansıyor.

16.03.2024 12:37  Güncelleme: 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: EDDA SÖNMEZ - Kamera: UMUT EMRE GÖKBULUT

İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan Et ve Süt Kurumu satış mağazası önünde yurttaşlar, ucuz ete ulaşabilmek için her gün sıra oluşturuyor. Sabah erkence numara alabilmek için kuyruğa giren vatandaşlar daha sonra numara takibi yaparak sıra bekliyor. Zaman zaman tartışmaların da yaşandığı et sırasında bir vatandaş, "Bu hale düştüğümüz için üzülüyoruz. Sanki bedava alacakmışız gibi böyle utanıyoruz. Paramızla alacağız ama utanıyoruz" dedi. Emekli bir yurttaş da "Bizi bu duruma düşürenler utansın. Emekliyiz. Paramızla rezil oluyoruz sıralarda" diye konuştu.

İktidarın tartışmalı ekonomi politikalarının faturasının yurttaşa yansımasının bedeli her geçen gün ağırlaşıyor. Ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşamayanların sayısı da hızla artmaya devam ediyor. Özellikle dar gelirli ve emekliler, asgari ücretin altında maaş aldıkları için çareyi, ucuz gıdanın satıldığı yerlerde arıyor.

İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde bulunan Et ve Süt Kurumu'nda da piyasaya göre daha ucuz gıda satıldığı için önünde her gün sıra oluşuyor. Geceden ya da sabahın erken saatlerinden itibaren bekleyen insanlara önce bir sıra numarası fişi veriliyor. Sırası gelen de buradan et ihtiyacını alabiliyor. Bir kilogram kıyma 229 liraya satılırken kuşbaşı ise 259 liradan yurttaşa sunuluyor.

"50 YILDIR HİÇ Mİ İLERLEMEDİK"

ANKA Haber Ajansı, dün akşam saatlerinde sıranın kendisine gelmesini bekleyen yurttaşlara sıkıntılarını sordu. Bir yurttaş, "Ben 14.30'da geldim buraya. Numara aldım ve halen beklemekteyim. Tamam, o zaman ekmek, şeker, tüp kuyruğu vardı ama o zaman paramız da vardı. Şu an paramız olmadığı için bekliyoruz ucuz eti. Yani bir emekli maaşıyla ben çalışıyorum. 58 yaşındayım, hala çalışıyorum. Geçinmek mümkün değil" dedi. Bir başka vatandaş emekli maaşlarındaki dengesizlikten yakınırken, diğer bir yurttaş da "50 yıldır hiç ilerlemedik mi biz? İlerlediysek o zaman niye sıradayız hala? Millet geceden geliyor" dedi.

"İNSANLARIMIZ NİYE BU DURUMDA"

Gıda kuyrukları her geçen gün yaygınlaşırken yurttaşların ANKA muhabirine yaptığı değerlendirmeler şöyle:

"Biz güzel, kaliteli yaşamak istiyoruz. Biz geldiğimiz zaman parasıyla alıyoruz. Sen diyorsun ki, insanlar kuyruğa giriyor. Girmesinler, niye girsinler? Girmeye gerek var mı? Girmeye gerek yok. Ben 14.00'te geldim, biletimi aldım. Az önce geldim tekrardan. Evim yakın ama şimdi uzaktan gelenler var; yaşlılar, hamileler, kadınlar var. Her gün burada insanlar kavga ediyor çalışanlarla. Çalışanların da bir kabahati yok. Onlar da işlerini yapmaya çalışıyor ama planlama yok. Bu insanlara yazık günah. Burada bizler çok üzülüyoruz. ya et mi, tavuk mu bulamıyoruz? Biz ne bulamıyoruz? Neyimiz yok ki? İnsanlarımız niye bu durumda? Ben üzgünüm. Söyleyecek çok şey var ama bu şekilde olmuyor"

"BİR KİLO ET İÇİN KAVGA BİLE OLUYOR"

"2024'te kuyruğu görüyorsunuz işte. Ben çalışırken ev alıyordum. Arabamı alabiliyordum. Taksitle ödeyebiliyordum. Şimdi ay başını zor getiriyorum. 2024'teyiz. Şu kuyruğa bak, et kuyruğu. Ne oldu bizim meralarımız, hayvanlarımız? Burada saat 07.00'den beri bekliyoruz. Numara veriyorlar. Burada bir tane Beylikdüzü'nde var. Kadıköy'den, Bayrampaşa'dan, Zeytinburnu'ndan geliyor. Herkes şimdi yok ama sıra dağıttılar, herkes saatinde gelmeye çalışıyor. Devam ediyoruz bakalım. Bir kilo et alacağız. Onu da halimize bak"

Sırada bekleyen 3 kadın da dertlerini "Her zaman olsun da kuyruk olmasın. İki saattir bekliyoruz. İnsanlar böyle çile çekmesin. Mecbur kalıyor insanlar. Mecburiyetten geliniyor. Kavgalar bile oluyor arada. Bekliyoruz saatlerce bir kilo kıyma, et için. Herkes alsın diye onlar da az veriyor. Ne yapsınlar? Ona bereket versin. Vallahi ne diyeyim, üzülüyoruz. Bu hale düştüğümüz için üzülüyoruz. Sanki bedava alacakmışız gibi böyle utanıyoruz. Paramızla alacağız ama utanıyoruz. İlk defa geldim ama bana çok şey geldi. Bu civardan geliyorum" sözleriyle anlattı.

"SADECE GENÇLER İÇİN ÜZÜLÜYORUM"

Emekli ve 50 yaşında olduğunu söyleyen bir yurttaş da "Ben artık bu saatten sonra kendim için değil, sadece gençler için üzülüyorum. Niye diyeceksiniz, şuraya bakar mısınız? 70'li yıllarda mı yaşıyoruz? Şeker kuyruğu, tüp kuyruğunda mı yaşıyoruz? Hangi çağda yaşıyoruz? Yani bir ülkede cumhurbaşkanı halkı tehdit ediyorsa benim çocuğumun bu ülkede yaşaması normal değil. Doktorlarımız niye Avrupa'ya gidiyor? Avrupa'da niye insan çalışma hakkına sahip de burada değil. Bakıyorum herkese, herkes razı. Neye razısın arkadaş, bana 10 bin lira maaş veriyor. Et veriyor. Ne veriyor? Bedava mı veriyor? 10 bin lira emekliyim ben. Çalışmasam nasıl geçineceğim? 14 bin lira kira veriyorum. Nasıl geçineceksin? Sayın Cumhurbaşkanı'na, Sayın Adalet Bakanı'na soruyorum. Adalet Bakanı çıkıp oy istiyor ya... Niğde milletvekili çıkmış diyor ya, 'Cumhurbaşkanımız yatırım yaptı'. Ne yaptı diyorum. Ben de zannediyorum ki ülkeye bir fabrika açtı. Ne, F tipi cezaevi açmış da yatırım. Ben suçlu değilim ki kardeşim. Ben bu ülkede yaşamak istiyorum. Hırsız olmak istemiyorum.

"10 BİN LİRA MAAŞLA EMEKLİYİM, ÇALIŞIYORUM. 14 BİN LİRA KİRA VERİYORUM"

Çocuğumun geleceğini düşünüyorum. Gençleri düşünüyorum. Suçlu muyuz yani? 70 yaşında insan geliyor. 'Ben üşüyorum'. O zaman hakkını savun. Hakkını savunamıyorsun bu ülkede. Niye savunamıyorsun, biliyor musun? Hakkını savunduğun zaman biliyorsun ki başına çok şey gelecek. Ülkemizde bu kadar yabancı var mıydı? Eskiden İstanbul'un tadı vardı. Tatile gidebiliyor muyuz, gidemiyoruz ama Avrupa'da emekli olan herkes her ay, her yıl bir ülkede tatil yapıyor. Biz gidemiyoruz. Çalışmak mecburiyetindeyiz. Ülkede yüzde 120 enflasyon var. Neyi düşüreceksin sen? Her gün patates soğan, her gün eve nasıl gideceğiz; ger gün yağmurda nasıl üşümeyeceğiz, bunu düşünüyoruz. Biraz uyanalım. Bakıyorum, herkes hakkına razı. Üç gün et yemesek ölmeyiz herhalde. Ben öyle düşünüyorum şahsen. Emekliyim. 14 bin lira kira veriyorum, çalışmasam geçinemem. Bizim şu anda asgari ücretle çalışıp iki tane üniversite çocuk okutmamızın imkanı yok. Her gün cebimizden para çalınıyor. Nereye gideceğiz? 'Gidin' diyor Sayın Cumhurbaşkanım. Nereye gidelim? İşte gittiği zaman da veryansın etmeyecek kimse."

"BİZİ BU DURUMA DÜŞÜRENLER UTANSIN"

Başka bir emekli de "Bizi bu duruma düşürenler utansın. Emekliyiz. Paramızla rezil oluyoruz sıralarda" dedi. Başka bir kişi, "Et kuyruğunu bekliyoruz. Yarım saat oluyor ben geleli. Gerçi saat 14.00'te geldim, fiş aldım. Halen bekliyoruz. Benimkisi 276 ama daha 83 girmiş. Çok bekleyeceğiz daha" derken 84 yaşındaki bir emekli de "Böyle bir kıtlık görülmemiş, yaşanmamış. Türkiye bir tarım ülkesidir ama tarımı bitirdiler. Bugünden sonra insanlar bunu yaşayacak olursa mutluluk diye bir şey kalmaz. İnsan hayatından bezdi. Hayatından vazgeçmek istiyor bu yaşamda. Böyle bu kalabalık olduktan sonra sıra beklemek de mümkün değil. Söylenecek çok şeyler var ama bu kadar" diye sorunlarını anlattı.

İstanbul Beylikdüzü\'nde Ucuz Et İçin Uzun Kuyruklar Oluşuyor
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İstanbul Beylikdüzü'nde Ucuz Et İçin Uzun Kuyruklar Oluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement