İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Aydınlatma Projesi Tamamlandı - Son Dakika
Güncel

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Aydınlatma Projesi Tamamlandı

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Aydınlatma Projesi Tamamlandı

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi, İstanbul Üniversitesi, Siemens Ve OSRAM'ın İşbirliğiyle Gerçekleştirilen Aydınlatma Projesiyle Eski Günlerine Geri Döndü.

25.01.2011 21:57  Güncelleme: 21:58

İstanbul'un Değişmez Simgelerinden Biri Olan İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi, İstanbul Üniversitesi, Siemens Ve OSRAM'ın İşbirliğiyle Gerçekleştirilen Aydınlatma Projesiyle Eski Günlerine Geri Döndü. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi Aydınlatma Projesi'nin tanıtım gecesi, 24 Ocak 2011 Pazartesi günü, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi Merkez Bina giriş katında yapıldı.

Programlarının yoğunluğu nedeniyle geceye katılamayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin birer telgraf gönderdiler.

Özel gece İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi'nin "İstanbul'un Havasını Renklendiriyoruz" isimli tanıtım filmi ile başladı. Gecenin açılış konuşmalarını Siemens A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Gelis ile YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet yaptılar.

Siemens A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Gelis, konuşmasında, böyle bir projede neden yer aldıklarından, proje kapsamında yapılan çalışmalardan söz etti.

Tarihe ve kültüre büyük önem verdiklerini ifade eden YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Türkiye'nin en eski markalarından biri olan İstanbul Üniversitesi'nin tarihi binaları ve yapıları ile bu değerleri yaşatmak için elinden geleni yapacağını söyledi. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi'nin bugünkü aydınlık yapısına hangi aşamalardan geçerek kavuştuğunu anlatan YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, sözlerine şöyle devam etti:

"Medeniyetlerin beşiği, Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan güzel şehir İstanbul'un değişmez simgelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi, hem mimari hem tarihî hem de sanatsal özellikleriyle nadir eserlerimizden biridir.

İstanbul Üniversitesi'nin tarihe sahip çıkışının en önemli göstergelerinden biri olan bu proje, Beyazıt Yerleşkemizin turizme açılması projesinin de en önemli ayaklarından biridir. Atalarımızdan bize miras kalan bu eşsiz eserleri yarına en güzel şekilde bırakmak bizim asli görevlerimizdendir. Tabii bunu yaparken işlevlerini kaybetmeden, yaşayan, ziyaret edilen mekânlar olmalarına özen göstermek çok önemli bir noktadır.

Böylesine güzel, tarihî ve değerli yapıların içinde çalışmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bu değerler hepimizin. 15 yıldır kapalı olan kulemiz, bugün artık aydınlık bir hale geldi. İç restorasyonu da tamamlandığında gezilebilecek duruma da gelecek. Bunun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah bu sene içerisinde Beyazıt Yerleşkemizi turizme açarak bu güzel mekânların herkes tarafından gezilebilmesini sağlayacağız.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi'ne gönül rahatlığıyla çıkabilecek, İstanbul'un eşsiz güzelliğine bakabileceksiniz. 360 derece İstanbul manzarasından sonra, isterseniz Süleymaniye kapımızdan çıkıp başka bir güzellikle, Süleymaniye Camii ile buluşabileceksiniz."

Kuleye ilk çıkışının öyküsünü de misafirlerle paylaşan YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, konuşmasını, "İstanbul'a renk kattığımız bu özel projede emeği geçen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na, Fatih Belediye Başkanı'na, Siemens ve OSRAM'a çok teşekkür ederim." diyerek tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi ve ışıklandırmasını dört mevsim konseptiyle anlatan modern dans gösterisi misafirlerin beğenisine sunuldu.

Kulenin açılışı YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Siemens A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Gelis, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, OSRAM Latin Amerika, Ortadoğu ve Afrika Bölge CEO'su Erol Kırılmaz tarafından yapıldı. Eskiden olduğu gibi İstanbullulara bir sonraki günün hava durumu hakkında bilgi verecek olan kule, açılışının ardından, muhteşem bir ışık gösterisi ile İstanbulluları selamladı.

Proje kapsamında, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi'ne özel bir de internet sitesi yapıldı. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi ile ilgili bilgilere artık www.beyazityanginkulesi.com adresinden ulaşabileceksiniz.

Tarihî eserlere zarar vermeyen teknoloji

Tarihî eserlerle zarar vermeyen LED teknolojisi ile aydınlatılan Beyazıt Kulesi, İstanbullulara ertesi gün havanın nasıl olacağını da bildirecek. Gerçekleştirilen ışıklandırma sistemine göre mavi açık ve güneşli, yeşil yağmurlu, sarı sisli havayı, kırmızı ise kar yağışını simgeliyor.

İstanbul'a renk katan yeni projeyle birlikte:

Beyazıt Kulesi bir önceki aydınlatma çözümüne göre yüzde 60 enerji tasarrufu sağlayacak.

Atmosfere salınan sera gazında yıllık 19 ton azalma sağlanacak. Bu da yıllık 1000 adet ağacın kurtarılması anlamına geliyor.

Kullanılan yeni armatürlerin ömürlerinin 3 kat daha uzun olması sayesinde bakım maliyetleri yüzde 70 oranında azalacak.

İstanbul'a renk kattı...

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi, çıkan yangınları haber vermek amacıyla 1749 yılında, 85 metre yüksekliğinde ve ahşap olarak inşa edildi.

1756'daki Cibali yangınında yandı. 1826'da yeniden yapılan kule yeniçeri ayaklanmasında tekrar yandı.

1828 yılında, Sultan II. Mahmut zamanında, Mimar Senekerim Balyan tarafından tekrar yapıldı.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Cumhuriyet döneminde de kullanıldı.

Yangın gözetleme amacının yanında hava durumu İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi'ndeki ışıklarla bildirilmiş. 1995 yılına kadar, Beyazıt Kulesi'nin ışıkları, mavi yandığı zaman havanın açık, yeşil yandığı zaman yağmurlu ve sarı yandığı zaman sisli olacağını, kırmızı yandığı zaman kar yağacağını göstermiş. Orijinalliğinin korunması için, bugün hava durumu yine aynı renklerle veriliyor.

Galata ve Unkapanı köprülerinin açık/kapalı konumları da kule ışıkları ile belirlenirmiş. Sabaha karşı saat dörtle altı arasında kulede yeşil ışığın yanması Haliç'teki gemilerin Marmara Denizi'ne, kırmızı ışığın yanması Marmara Denizi'ndeki gemilerin Haliç'e geçeceği; çift kırmızı ışığın yanması ise köprülerin kapalı olduğu anlamına gelirmiş.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Aydınlatma Projesi Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement