Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, "İstanbul İçin Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm Seferberliği" sempozyumunda, "Bugün İstanbul'da deprem olsa İstanbul'a giriş çıkışlar kapanır yardım dahi ulaşamaz. Ne yapıp edip, İstanbul'u ayakta tutmalıyız ki Türkiye ayakta kalsın. Akademisyenler olarak ülkemiz için buna destek vermek zorundayız" dedi.
Son yıllarda yaşanan deprem felaketleri, kentsel dönüşümle ilgili yürütülen çalışmalara hız kazandırırken, çalışmaların en önemli ortak paydaşlarından olan üniversiteler ve akademisyenler, önemli çalışmalara imza atıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi önderliğinde, İstanbul Üniversitesi ve Aydın Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "İstanbul İçin Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm Seferberliği" dahilinde "Kentsel Dönüşüme Bütüncül Yaklaşım" sempozyumu düzenlendi. Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde gerçekleştirilen sempozyuma; Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.
Dr. İsmail Yüksek, Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı İşletmesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çeçen, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof Dr. Nuray Zeren, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Pof. Dr. Mustafa Erdik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedat Gürgen, TOKİ- İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Bülent Babaoğlu, ilgili birim müdürleri ile çok sayıda öğretim üyesi ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof Dr. İsmail Yüksek, kentsel dönüşümün önemi ve gerekliliğini anlattığı konuşmasında, üzerinde yaşadığımız coğrafyanın önemini vurgularken, üstü kadar altının da pek çok sıkıntı olduğunu söyledi.
"PROJEYE SONUNA KADAR DESTEK OLMALIYIZ"
Doğal afetlerden dolayı artık kayıplar vermek istemediklerini ve bu amaçla da bilim ve teknolojinin verdiği güçle bu coğrafya üzerinde insanca yaşamak adına çalışmalara yapmayı hedeflediklerini söyleyen Yüksek, Yıldız Teknik Üniversitesi olarak hükümetin girişimleri sonucu hazırlanan kentsel dönüşümle ilgili yasaya sahip çıktıklarını şu cümlelerle ifade etti:
"İktidarı kaybetmek pahasına, Türkiye için bu işi yapacağız diyen kararlı bir idare var. Bugüne dek siyasi kararlar ile bilim arasına sıkışan akademisyen ve bilim adamları olarak, Türkiye için elde ettiğimiz bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım. Kocaeli depreminde yaşlı bir amcayla sohbet ediyorduk… Evi yıkılmış, her şeyi yitmiş, gitmiş… Adamcağız o haliyle Allaha şükredip diyordu ki: 'Allaha çok şükür ya bu deprem İstanbul'da olsaydı. Şimdi bütün İstanbul burada, bizim için seferber oldular. İstanbul yıkılsa biz İstanbul için ne yapabilirdik?' Bugün Allah göstermesin İstanbul'da böyle bir facia olsa İstanbul'a giriş çıkışlar kapanır yardım dahi ulaşamaz. Gerek sağlık güvenliği, gerekse ulaşımın güçlüğü nedeniyle sadece havadan yardım yapılabilir ki bu da hiç etkili bir yöntem değil. Demek ki ne yapıp edip, İstanbul'u ayakta tutmalıyız ki Türkiye ayakta kalsın. İşte bu durum kentsel dönüşüm Türkiye ve İstanbul'un olmazsa olmazıdır ve biz Yıldız Teknik Üniversitesi olarak bu konuda üzerimize düşen neyse yapacağız."
Rektör Yüksek, kentsel dönüşümün rant sağlamak amacıyla kullanılmasından endişe edenlerin olduğunu da hatırlatarak, "Bunun çaresi kentsel dönüşüm projelerine karşı çıkmak değil, ranta karşı çıkmaktır. Gelin, dönüşüm projeleri gibi rant amaçlı olduğunu düşündüğünüz hareketlere karşı da birlikte mücadele edip bütünlük sağlayarak, ülkemiz adına yakaladığımız bu önemli fırsatı değerlendirelim" dedi.
İsmail Yüksek'in ardından söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı İşletmesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çeçen, etkinliğe dair yaptığı açıklamada, dünya tarih ve kültür başkenti olan İstanbul'un deprem riski içinde olduğunu hatırlatarak, geliştirdikleri bu projenin siyaset üstü olduğunu ve milli bir uzlaşma gerektirdiğini vurguladı.
"SİYASİ AKIL İŞİ BOZUYOR"
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ise kentsel dönüşümün daha çok sosyal ve siyasal zemini üzerinde durmak istediğini söyledi. Kentsel dönüşüm hakkında herkesin çok fazla konuştuğunu ancak, mesafe anlamında çok zor ilerleyen bir süreç olduğunu ifade eden Göksu şu şekilde konuştu:
"Bizler siyasilerle, sivil toplum kuruşlarıyla ve en önemlisi de vatandaşlarla tek tek konuşuyor, fikirlerini alıyoruz. Onların hiçbir şekilde karşısında durmadıkları projeler üretmemize rağmen bir süre sonra bazı siyasi akıllar devreye giriyor ve vatandaşın aklını karıştırabiliyor. Vatandaşın bilinçli bir şekilde tüm teferruatını bilerek kabul ettiği projeler 'acaba devletten en fazla ne kopartabilirim' anlayışına dönüşebiliyor.Mesela Van depremi sonrasında bütün siyasi partiler ortak akıl çerçevesinde kentsel dönüşüm olmalı dedi. Ama süreç geçtikten sonra ve işin içine siyasi akıl girince işler yavaşladı. Bu işi siyaset üstü tutmak gerekir. Çünkü hiçbir oy candan daha kıymetli değildir. İnsanın hayatı söz konusuysa bunun karşılığını oyla ya da siyasi beklentiyle ölçemezsiniz." - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › 'İstanbul Yıkılırsa Türkiye Yıkılır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?