Taksim'de bulunan İstiklal Caddesi'nde meydana gelen bombalı terör saldırısına ilişkin, aralarında saldırıyı düzenleyen Ahlam Albashir'in de bulunduğu 36 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Mahkeme, kuvvetli suç şüphesi ve kaçma şüphelerinin bulunması nedeniyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 17 Temmuz'a erteledi.
Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022'de meydana gelen bombalı terör saldırısına ilişkin aralarında bombalı saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır'in de bulunduğu 36 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Cezaevi'nin karşısındaki duruşma salonunda yapıldı. 12 tutuklu sanık Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılırken, 15 tutuklu sanık da cezaevinden getirildi. Duruşmada sanıkların avukatları ve müştekiler de hazır bulundu.
Duruşmada mahkeme başkanı, iddianamenin Arapça tercümesinin 5 Mayıs'ta mahkemeye gönderildiğini ve henüz tercümesinin sanıklara tebliğ edilmediğinin anlaşıldığını belirtti. Sanıkların iddianameyi yasa gereği 1 hafta önce okuması gerektiğini söyleyen mahkeme başkanı, isterlerse savunmalarını daha sonra yapabileceklerini de söyledi. Söz verilen sanık Ahlam Albashır, daha sonra savunma yapacağını belirtti.
Mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesi ve kaçma şüphelerinin bulunması nedeniyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 17 Temmuz'a erteledi.
İDDİANAMEDEN
Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022'de altı kişinin yaşamını yitirdiği bombalı terör saldırısıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 36 sanık için hazırlanan 154 sayfalık iddianamede, şüpheli Ahlam Albashır'ın 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme', 'tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme', 99 kişiye karşı 'tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi' suçlarından toplamda 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar hapsi talep edildi. İddianamede, aralarında firari örgüt elebaşlarından Cemil Bayık'ın da bulunduğu diğer şüphelilerin ise 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 938 yıldan 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.
Ayrıca iddianamede, şüpheli Ahlam Albashır'ın YPG/PYD terör örgütünün üst düzey sorumlusu olan 'Hacı' kod isimli kişi tarafından talimatlandırılıp illegal yollarla Türkiye'ye gönderildiği, kendisiyle sözde eş olduklarına dair ilişkisi kuracak olan Bilal El Hacmaos'un sözünden çıkmaması ikazında bulunulduğu anlatıldı. Saldırıdan önce de patlayıcı maddelerin yanında, kırmızı renkli iç çamaşırın Bilal El Hacmaos tarafından Albashır'a verildiği, un benzeri patlayıcı maddenin Ahlam'ın giydiği korse ve sütyene yerleştirildiği, İdlip'ten motosikletle yola çıktıkları, araç değiştirerek Türkiye sınırında duvarı kaçakçılar vasıtasıyla aştıkları ve yaya olarak Türkiye'ye girip, uzun süre yürüdükten sonra Hatay, Ceyhan, Adana ve Pozantı'da araç değiştirip İstanbul'a geldikleri belirtildi.
Son Dakika › Güncel › İstiklal Caddesi'ndeki Bombalı Saldırı Davasının İlk Duruşması Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?