Kırsal Turizm Politikaları Bilgi Aktarım Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Kırsal Turizm Politikaları Bilgi Aktarım Çalıştayı

8 ülkeleri Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, "Turizm sektöründen çok önemli kazanımlar elde edilmesi mümkün. Geleneksel turizm sektörü, büyümenin önemli bir alanı olarak değerlendiriliyor" dedi.

13.04.2016 11:59

D-8 ülkeleri Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, "Turizm sektöründen çok önemli kazanımlar elde edilmesi mümkün. Geleneksel turizm sektörü, büyümenin önemli bir alanı olarak değerlendiriliyor" dedi.

Trabzon'da, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) organizasyonunda D-8 ülkelerinden temsilcilerin katıldığı, "Kırsal Turizm Politikaları Bilgi Aktarımı Çalıştayı" düzenlendi.

Musavi, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, çalıştayın taraflar arasında Mart 2015'te imzalanan mutabakat çerçevesinde bilgi ve deneyimlerin paylaşılması amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olma açısından edindiği tecrübenin önemine işaret eden Musavi, "İnanıyorum ki bu çalıştay bizim teşkilatımız için çok önemli platform olacak. Hem ortaklığımızı geliştirmek, hem kapasite artırımını ve en iyi uygulamaları geliştirme açısından oldukça faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Musavi, tarım sektörünün D-8 açısından önemli bir işbirliği alanı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Tarım, bugün istihdam imkanlarının yaratılması, özellikle kırsal bölgede yaşayan halklarımız için ekonominin önemli bir noktasını oluşturuyor. Tarım üretimi açısından baktığımızda daha geleneksel yöntemlerden sofistike üretim yöntemlerine geçildiğini görüyoruz. Bu da verimliliği artırıyor. Tarım sektöründe büyüme kaynaklarına girecek olursak bunlar zamanla çeşitleniyor. Bunların içinde turizm faaliyetleri kırsal bölgelerde önem kazanıyor. Turizm sektöründen çok önemli kazanımlar elde edilmesi mümkün. Geleneksel turizm sektörü, büyümenin önemli bir alanı olarak değerlendiriliyor."

Yeni turizm ürünlerinin ortaya konulması açısından bazı zorluklarla karşılaştıklarını da dile getiren Musavi, "Kırsal turizm çok ciddi bir role sahip. Bu yüzden potansiyel olarak turistlerin istediği şekilde çekici kırsal turizm ürünlerinin öne çıkarılması önem taşıyor" diye konuştu.

Musavi, kırsal turizm açısından uygun bir politikanın tasarlanması için daha bütüncül yaklaşım ortaya konulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de Trabzon'a tarım ve turizm açısından nitelikli tesisler kazandırmak istediklerini ifade ederek, "İlimizde belirlediğimiz turizm strateji ve eylem planına uygun altyapı yatırımları ile özel desteklerle kırsal turizmi geliştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Turizm açısından yörede ev pansiyonculuğunu geliştirmek istediklerini kaydeden Öz, "Gerek Türkiye'nin turizm anlamında genelinde gerek Karadeniz bölgesinde gelişen alternatif turizmde ev pansiyonculuğunun büyük önem arz ettiğini görüyoruz. D-8 ülkeleri arasındaki iş birliklerinde turizm sektörü ve kırsal kalkınma önemli bir potansiyel oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye, dünya turizminde büyüyor"

TKDK Başkanı Ahmet Abdullah Antalyalı ise Türkiye'nin dünya turizminde giderek büyüdüğünü belirterek, "Türkiye turizmde atağa kalktı ve milli ekonomiye önemli katkı sağladı. Hükümetimiz ve devletimizce sektöre verilen destekler önemlidir. Turizm sektörüne yatırım kapasitesi son 10 yılda arttı" diye konuştu.

Turizmde son yıllarda yatırımcılara hibeler verdiklerini, binlerce istihdam sağladıklarını anlatan Antalyalı, D-8 ülkeleri arasındaki irtibatın kesilmemesi gerektiğini söyledi.

Vali Öz, çalıştaya katılımından dolayı, Musavi ve Antalyalı'ya kemençenin minyatürü ile çay hediye etti.

Çalıştay kapsamında katılımcılar yarın TKDK tarafından desteklenen turizm işletmelerini gezecek.

Çalıştaya, D-8 ülkeleri Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan'dan uzmanlar ile devlet yetkilileri katıldı. D-8'in diğer ülkesi Mısır'dan ise toplantıya katılım olmadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırsal Turizm Politikaları Bilgi Aktarım Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement