KKTC'ye Su Temin Projesi Geçitköy Barajı Açılışı - Son Dakika
Güncel

KKTC'ye Su Temin Projesi Geçitköy Barajı Açılışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk tarafı olarak, yarım asrı aşkın bir süredir uluslararası toplumun ve BM'nin gündemini işgal eden, "Kıbrıs sorununun" çözümü konusunda samimi olduklarını belirterek, "Şu gerçeği hiç kimse görmezden gelemez, Ada'da adil, kalıcı, sürdürülebilir barışı isteyen taraf her zaman Kıbrıslı Türkler olmuştur" dedi.

17.10.2015 17:37

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk tarafı olarak, yarım asrı aşkın bir süredir uluslararası toplumun ve BM'nin gündemini işgal eden, "Kıbrıs sorununun" çözümü konusunda samimi olduklarını belirterek, "Şu gerçeği hiç kimse görmezden gelemez, Ada'da adil, kalıcı, sürdürülebilir barışı isteyen taraf her zaman Kıbrıslı Türkler olmuştur" dedi.

Erdoğan, Girne yakınındaki Çamlıbel bölgesinde düzenlenen Geçitköy Barajı'nın açılış törenindeki konuşmasına, Kıbrıs Türk'ünün varlığı, hukuku ve özgürlüğü için şehit olan tüm Mehmetçik ve mücahitleri rahmetle anarak, hayattaki gazilere de sağlıklı ve uzun ömür dileğinde bulunarak başladı.

Projenin temelinin, Başbakan olduğu dönemde, 7 Mart 2011'de atıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel atma töreninde, projenin en kısa zamanda bitirilmesi talimatını verdiğini hatırlattı.

Başından sonuna kadar, projenin her aşamasını bizzat takip ettiğini, karşılaşılan sorunlarla yakından ilgilendiğini, bugün de verilen sözü yerine getirmenin haklı gururunu yaşadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, içme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil 1 milyar 600 milyon liraya mal olan önemli projenin hem Türkiye ve KKTC hem de bölge için hayırlı olması dileğinde bulundu.

Projenin hayata geçmesine katkı bulunan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu başta olmak üzere herkese teşekkür eden Erdoğan, "Bugün burada sadece bir baraj açmakla kalmıyoruz. Aslında on yıllardır ihtiyacı hissedilen, rüyası görülen bir hayali gerçeğe dönüştürüyoruz. Kuzey Kıbrıs'ın verimli topraklarına ana vatan Türkiye'den hayat suyu götürmek pek çok hükümetin, siyasi liderin hayaliydi" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, "Yeşil ada artık sarı ada oldu" ifadesine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Şimdi bunu aslına döndürmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz. Bu bakımdan çok önemli. Gerek Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi durum gerekse Ada'daki şartlar bu hayalin vücut bulmasına hep mani olmuştur.

Maalesef bir dönem Türkiye, kendi sorunlarıyla uğraşmaktan çevresiyle, dost, kardeş ve akraba topluluklarla ilgilenemedi. Biz Türkiye'nin 2002 yılından itibaren gerçekleştirdiği hem ülke içindeki hem de ülke dışındaki yatırım hamlelerinden Kıbrıslı kardeşlerimizin de yararlanmasını arzu ettik. 2010 yılında imzalanan hükümetler arası anlaşmayla ilk adımı atılan, Mart 2011'de temelini attığımız projeyi şimdi planladığımız şekilde Kıbrıslı kardeşlerimizin hizmetine sunuyoruz."

"Eserlerle mi anılacağız, lafla mı?"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anamur'da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakanı Ömer Kalyoncu'nun da katıldığı bir tören yaptıklarını anımsatarak, "Şimdi de burada sizinle birlikteyiz. Çünkü bu heyecanı sizlerle de paylaşmak istedik" diye konuştu.

Bu eserin, neresinden bakılırsa bakılsın gurur verici, örnek bir yatırım olduğuna işaret eden Erdoğan, helikopterle barajın üzerinde turladıklarını, o aşkı, heyecanı, eseri gördüklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Güzel bir söz var, 'ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.' Bir başka söz daha var; 'eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri.' Şimdi eserlerle mi anılacağız, lafla mı anılacağız? Eser eser... mesele bu. Bu sözün anlam kazandığı en güzel örneklerden biri burasıdır."

Erdoğan, Türkiye'nin isterse azimle, dirayetle, kararlılıkla çalışırsa ulaşamayacağı hiçbir hedefin, gerçekleştiremeyeceği hiçbir projenin olmadığını kaydetti.

150 yıllık bir rüya olan Marmaray'ın temelini attıkları zaman herkesin kendilerine, "Bunlar çok hayalperest" dediğini hatırlatan Erdoğan, "Boğazın altından Marmaray geçti mi? Geçti. Şimdi Avrasya Tüneli yapılıyor. Avrasya Tüneli de önümüzdeki yıl bitecek, iki katlı. Ondan otomobiller geçecek, Marmaray'dan raylı sistem. İşte burada da suyu, Anamur'dan buraya bağladık. Bu millet yapar ya, yapar" dedi.

"Kıbrıs'ın 50 yıllık su ihtiyacı karşılanmış olacak"

Erdoğan, şöyle konuştu:

"İnanç öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır. Bütün mesele inanmak. Bugün hep birlikte, bunun sadece temelsiz bir iddia değil, bir hakikat olduğuna şahit oluyoruz. Bugün Anadolu'dan gelen suyla, Akdeniz'in bu güzel adası suya, can suyuna kavuşuyor. Biraz önce açılışını yaptığımız Alaköprü Barajından alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Türkiye tarafı 24 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre, KKTC 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre. Böyle bir boru hattı. Bununla buraya aktarılıyor. İnşallah bu projeyle, Kıbrıs'lı kardeşlerimize içme ve kullanma suyu temin edilerek 50 yıllık su ihtiyacı karşılanmış olacak.

Ha güneydekiler, 'biz de bu sudan istifade etmek istiyoruz' derlerse, güneye de biz, bunun adını barış suyu koyar, onlara da buradan su veririz. Çünkü, bizim için asıl olan insandır, insan. Biz, hep bana değil, hep bize diyoruz. Özelliğimiz bu. Ayrıca sağlanacak sulama suyu ile de zirai gelir elde edilecek, Kıbrıs'ın tarımı daha da canlanacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bu projeyle tüm bölgenin çekim merkezi olma yönünde güçlü adımlarla ilerlemeye devam edecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana vatan Türkiye olarak, Kıbrıs'taki kardeşleriyle edebi kardeşliği ve dayanışma ruhunu, asla akamete uğratmadan ilelebet sürdüreceklerini  vurgulayarak, "Kıbrıs'lı kardeşlerimizin maruz kaldıkları mağduriyetlerin giderilerek dünyada hak ettikleri yeri almaları yönündeki çabalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor" diye konuştu.

"ABD Başkanı Obama ile Kıbrıs'ı konuştum"

Hafta içi ABD Başkanı Obama ile görüştüklerini ve Kıbrıs'ı konuştuklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçen hafta Avrupa'da Brüksel'deydim ve oradaki liderlerle aynen yine Kıbrıs'ı konuştuk. Derdimiz Kıbrıs. İdeal noktaya nasıl ulaşacağız? Gerek sizlerin burada, masada verdiğiniz mücadele ile gerekse bizim uluslararası camiada verdiğimiz mücadeleyle, hedefe er veya geç adil bir şekilde ulaşacağız" dedi.

Son günlerde ivme kazanan müzakere döneminde garantör ülke ana vatan olarak süreci anbean takip ettiklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz, Türk tarafı olarak yarım asrı aşkın bir süredir uluslararası toplumun ve BM'nin gündemini işgal eden bu sorunun çözümü konusunda samimiyiz. Şimdiye kadarki çabalarda 'her zaman bir adım önde olacağız' dedik, önde olduk. İyi niyet ve samimiyetle hareket ettik. Şu gerçeği hiç kimse görmezden gelemez; Ada'da adil, kalıcı, sürdürülebilir barışı isteyen taraf her zaman Kıbrıslı Türkler olmuştur. Bugün de Kıbrıs sorununun, Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini, meşru haklarını teminat altına alacak şekilde kapsamlı bir çözüme kavuşturulmasını savunuyoruz. Zira biz bu konuya sadece Kıbrıs açısından değil, daha geniş bir çerçeveden bakıyoruz."

"Kıbrıs'ta çözümün sadece adaya değil, Doğu Akdeniz'e de olumlu yansıması olacaktır"

Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasının yalnızca adadaki taraflara değil, başta Doğu Akdeniz olmak üzere geniş bir coğrafyaya olumlu yansımaları olacağına işaret eden Erdoğan, Kıbrıs'ta çözümün Doğu Akdeniz'in barış, istikrar ve iş birliği sahasına dönüşmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun da başta Kıbrıs'taki iki taraf olmak üzere ilgili tüm tarafların, uluslararası toplumun ve dünya barışının menfaatine olacağını kaydetti.

Ayrıca adanın gerçek potansiyelinin ortaya çıkacağını ve şimdiye kadar değerlendirilememiş pek çok imkanın, fırsatın değerlendirilmeye başlanacağını da belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu vesileyle özellikle de Rum kesimine seslenmek istiyorum, temennim odur ki Ada'nın tamamının ihtiyacını karşılayabilecek bu sudan adil ve kalıcı bir çözüm neticesinde tüm Kıbrıs yararlanabilsin. Anadolu'dan gelen bu suyla sadece Kıbrıs'ın toprakları değil, aynı zamanda barış umudu da nasibini alsın. Anadolu'nun suları gönüllerde, zihinlerde bir ve beraber yaşama ikliminin yeşermesine kök salıp, meyve vermesine vesile olsun."

Müzakere sürecinin arzulanan hedefe ulaşması için çalışmaya devam edeceklerini anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ancak süreçte meydana gelen gelişmelerden bağımsız olarak biz Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin daha müreffeh bir geleceğe yol alabilmeleri için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Kıbrıs Türk halkının refahı, Kıbrıs'ın ekonomi alanındaki başarısı, kendi ayakları üzerinde güvenle durabilmesi, kalkınması ve gelişmesi öncelikli hedefimiz olmalıdır. Birlikte hareket ederek KKTC'yi süratle ekonomik olarak çok daha sağlam, müreffeh ve rekabet edebilir bir yapıya kavuşturabileceğimize inanıyorum. Nitekim son dönemde bu bağlamda kararlı bir politika uygulanmış ve önemli gelişmeler sağlanmıştır. Çalışmalarımızın meyvesini vermekte olduğunu, ekonominin güçlendiğini ve refahın arttığını memnuniyetle müşahede ediyoruz. Sağlıklı, sürdürülebilir, üretken  ve rekabet gücü yüksek bir ekonomik yapı çözüme ulaşılsın ya da ulaşılmasın Kıbrıs Türk halkının geleceğinin en önemli teminatı olacaktır.

Şunu asla unutmamalıyız, Kıbrıs Türk halkı bugünlere birlik ve beraberlik içinde milli değerlerine sahip çıkarak gelmiştir. Gönül birliğimizi, dayanışma ruhumuzu ve bu asil milli davaya olan inancımızı muhafaza ettiğimiz sürece aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Sizlerden son olarak bir şey istiyorum; bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeş olalım. Şunu unutmayın tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bu anlayışla geleceğe yürümeliyiz."

Erdoğan, bu projenin hayata geçirilmesinde emeğe geçenlere şükranlarını sunarak, barış suyunun KKTC'ye hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de törendeki konuşmasında, ana vatan ile KKTC'nin bugün birbiriyle su gibi aziz bir bağ ile bağlandığını belirterek, Kıbrıslı bir ailenin çocuğu olduğunu anımsattı.

Türkeş, "Bugün Türkiye tarafı 'Suyu yolladım' diye seviniyor, Kıbrıs 'içecek suyumuz geldi, su kesintisi olmayacak' diye seviniyor. Ben her iki taraftan da seviniyorum" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da projenin mimari ve takipçisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu belirterek, kendisine teşekkür etti.

Projenin "asrın projesi" olarak nitelendirildiğini ifade eden Eroğlu, "75 milyon metreküp suyun takriben yarısı yıllık ihtiyacı karşılayacak, diğer yarısı da 70 bin dekarlık araziyi sulayacak. Burada her türlü ürün yetiştirilecek ve burası ekonomik olarak da kalkınacak" diye konuştu.

- Erdoğan, açılışı gazilerle yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören alanına gelişinde KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile platformdan vatandaşları selamladı. Protokol konuşmaları yapılırken yanına gelen bir kız çocuğunu seven Erdoğan, kendisine selam veren bir vatandaşa da korumasıyla, kendisi için hazırlanmış olan su şişesini gönderdi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC'nin eski Cumhurbaşkanları Derviş Eroğlu, Mehmet Ali Talat ve diğer protokol üyeleriyle barajın açılışını gerçekleştirdi.

Gazileri de tören için sahneye çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın butona basmasıyla baraja su verilmeye başlandı.

Projede kullanılan tüm boruların Türk malı olduğuna da vurgu yapan Erdoğan, "Artık Anadolu'nun pırıl pırıl suyunu içeceğiz" diyerek barajın hayırlı olması dileğinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel KKTC'ye Su Temin Projesi Geçitköy Barajı Açılışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement