Ankara Çankaya Belediyesi'nin, 1991 yılında sendikal hakları için Zonguldak'tan yola çıkan 100 bin maden işçisini temsil amacıyla 1992 yılında Heykeltraş Metin Yurdanur tarafından yapılan, 'Madenci Anıtı' yenilenerek açıldı.
Çankaya Belediyesi'nin Soma Faciası sonrası yeniden düzenlediği Madenci Anıtı ve anıtın bulunduğu bölgede yeni bir çalışma yaparak madencilerin anısına inşa ettiği 'Madenci Meydanı' açıldı. Olgunlar Sokak'taki 'Madenci Anıtı' da kaidesinden yükseltilerek daha vurgulu bir görünüme kavuşturuldu.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Olgunlar Sokak'ta kent mobilyalarının yerleştirilmesi ve zemin düzenlemesi ile mini bir meydan haline getirilen Madenci Meydanı ve yeniden düzenlenen Madenci Anıtı açılışını, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Milletvekilleri İzzet Çetin, Levent Gök, Aylin Nazlıaka, Özgür Özel, Hasan Ören, Süleyman Çelebi ve CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin ile birlikte yaptı. Açılışa Genel Maden İş ve Sosyal İş Sendikaları yöneticileri de katıldı.
"BELEDİYE SADECE TAŞLARA DEĞİL VİCDANLARA DA DOKUNUYOR"
Zonguldak'tan 100 bin işçinin Ankara'ya yürümesini temsil eden Madenci Anıtı'nın Türkiye'nin vicdanına seslendiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Bu anıt TBMM'nin tam karşısında bulunmasıyla TBMM'de bulunan vicdanlara da sesleniyor" dedi.
Alper Taşdelen'in çok kısa sürede güzel işler yaptığının altını çizen Ağbaba, "Başkanımız sadece kaldırım taşlarına değil vicdanlara da dokunuyor. Belediyecilik ve Sosyal Demokrat Belediyecilik nasıl yapılırı Ankara'daki Zat'a göstereceğine inanıyorum" diye konuştu.
Soma faciasında hayatını kaybeden maden şehitlerinin yasını tutanlara kucak açan Olgunlar Sokak'taki Madenci Anıtı açılışında ilk sözü alan CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, emeğin ve emekçinin sembolü olan ve nasıl koşullarda çalıştıklarını temsil eden Madenci Anıtı'nın 38 gün önce Soma'da yaşanan faciada hayatını kaybeden madenciler anısına çok anlamlı olduğunu söyledi. Madencilerin mücadelelerinde her zaman yanlarında olacaklarını belirten Çetin, Alper Taşdelen'e anıtı yeniden düzenleyerek acıları unutturmadığı için teşekkür etti.
Madencileri 'Bir avuç için bir ömür verenler' olarak anan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Soma acısının unutulmaması adına yapılan bu anıt açılışı için buradayım. Facianın ardından vaat edilenler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun'da örneğin iki asgari ücret yeter gibi gün be gün geriye düşürülüyor. Madencilerimiz adına mücadelemiz Meclis'te devam edecek" diye konuştu.
"O GÜNKÜ MÜCADELEYİ BUGÜNKÜ ACIYLA BİRLEŞTİRDİK"
"Zonguldaklı maden işçilerinin en temel insan haklarını dile getirmek için Ankara'ya yürüyüşüyle başlayan mücadelelerini temsil etmek amacıyla babam Doğan Taşdelen'in Belediye Başkanlığı'nda yapılan bu anıt bana emanettir" diye sözlerine başlayan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, "Bu acıyı unutturmamak adına o günkü mücadeleyi bugünkü acıyla birleştirdik" dedi.
Kemal Özer'in 'Zonguldak' şiirinden dizeler okuyarak konuşmasını sürdüren Taşdelen, Zonguldak'tan Ankara'ya yapılan yürüyüşün ülkemiz tarihinde büyük bir değişimin başlangıcı olduğunu kaydetti.
"BU ANIT GÜNEŞ YÜZÜ GÖRMEYENLERİ, EMEĞİ SÖMÜRÜLENLERİ ANLATMAKTA"
Maden işçilerinin, 'Ölüm olsa sonumuz Ankara'dır yolumuz' sloganıyla dört gün boyunca yürüdüklerini ve sonunda zafer kazandıklarına işaret eden Taşdelen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu büyük direnişin anısına, kaybettiğimiz madenciler anısına 1991 yılında bu Madenci Anıtı yapıldı. Her yıl binlerce insanını iş kazalarında kaybeden bir ülkede böylesi bir anıtın anlamı büyüktür. Çünkü bu anıt, yüzü güneş görmeyenleri, emeği sömürülenleri ve kazalarda yitip gidenleri anlatmaktadır. Ama aynı zamanda direnince, mücadele edince nasıl hakların kazandığını anlatmaktadır. Daha fazla işçimizin, madencimizin ölmemesi ancak mücadele ile kazanılacak temel haklarla mümkündür. İşte biz bu anıta yaraşır bir çevre düzenlemesi yaparak Madenci Anıtı'nın yanına Madenci Meydanı yaptık."
Anıtı yapan Heykeltraş Metin Yurdanur'a teşekkür eden Taşdelen, "Soma ve Şırnak'ın son olmasını, artık madenci ölümleri başta olmak üzere işçilerimizin işleri başında ölmemesini diliyorum. Acılarımızı paylaşarak azaltacağız. Sevinçlerimizi paylaşarak çoğaltacağız. Soma'yı unutturmayacağız. Daha güzel bir Türkiye için mücadele edip çok çalışacağız" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE İŞ KAZALARINDA DÜNYADA 3. AVRUPA'DA 1. SIRADA
Türkiye'de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği tedbirleri alınmadığı için sayısız işçi kazası olduğunu ve yüzlerce işçinin hayatını tedbirsizlik yüzünden kaybettiğinin altını çizen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "İş kazalarında dünyada üçüncü Avrupa'da birinci sıradayız. Daha 6 ay dolmadan bu yıl 820 işçi kardeşimizi iş kazalarında kaybettik" dedi.
Soma'da yaşanan facianın tedbirsizlik ve işçiye değer vermemek sonucunu doğurduğunu belirten Beko, facianın yaşandığı bölgede tarımın bitirilerek bölge insanlarının madenlere mahkum edildiğini söyledi.
Kani Beko, madencileri anlamak ve onları unutturmamak adına yapılan Madenci Anıtı ve Meydanı için Başkan Taşdelen'e teşekkür etti.
Son Dakika › Güncel › Madenci Meydanı ve Madenci Anıtı Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?