Türkiye ve Çukurova'nın önemli tarım merkezlerinden birisi olan Osmaniye'de kesme çiçek üretiminde artış için devlet ve özel sektör çaba sarf ediyor.
Hububat, sebze, meyve, zeytin ve yer fıstığı üretimiyle Türkiye tarımında adından söz ettiren Osmaniye, kesme çiçek sektörüne de iddialı hazırlanıyor. Son yıllarda devlet ve özel sektör girişimleriyle başlanan kesme çiçek üretimine ilgi giderek artıyor.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan projelerle Bahçe ve Hasanbeyli ilçelerinde üretimine başlanan safran ve merkeze bağlı Değirmenocağı köyünde kurulan gül serasının yanı sıra Düziçi ilçesinde özel sektör tarafından üretimine başlanan kasımpatı ve lale üretimiyle kesme çiçek üretiminde önemli adımlar atılıyor.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede alternatif ürüne yönlendirme kapsamında birim alandan daha fazla gelir etme adına üreticileri kesme çiçek üretimine yönlendirdiklerini söyledi.
İl Müdürlüğü olarak kesme çiçek üretimiyle ilgili çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Sağlam, ilk etapta Hasanbeyli ve Bahçe ilçelerinde 10 dekarlık alana safran bitkisi ekimi yaptıklarını dile getirdi.
Üç yıl sürecek proje sonunda istenilen verim alındığı takdirde daha büyük alanlara safran ekimi yapılacağını aktaran Sağlam, şunları kaydetti:
"Ayrıca Değirmenocağı köyünde kurduğumuz 2 dekarlık serada kadınlarımız gül ekimi yapıyor. Bizden 10 dekarlık bir alan daha talep edildi. Bu alana da sera kurup gül üretimine geçeceğiz. Bu proje kadın çiftçilerimize yönelik. 20 şer kişiden 3 grup halinde eğitim veriyoruz. İleriki zamanlarda da aynı bölgeye kuracağımız serada lale yetiştirmeyi planlıyoruz. Böylece kesme çiçek üretiminde farklı çeşitlere kavuşmuş olacağız"
Kente kesme çiçekçiliğe sadece devletin değil, özel sektörün de ilgi gösterdiğinin altını çizen Sağlam, Düziçi ilçesinde bir üreticinin 4 dönümlük arazisinde kasımpatı başta olmak üzere çeşitli çiçekler yetiştirmeye başladığını söyledi.
Geçtiğimiz sene bu üreticinin güzel verim aldığını ve Türkiye'nin birçok yerine kesme çiçek siparişi gönderdiğini belirten Sağlam, "Bu konuda herhangi bir pazar sıkıntısı yok. Son olarak bu üretici arkadaşımız Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının serayla ilgili proje çağrısına başvurdu. Bir sıkıntı çıkmazsa 5 dönümlük bir sera kendisine verilecek ve farklı kesme çiçek üretimiyle de kentimiz adını bu sektörde yavaş yavaş duyurmaya başlayacak." dedi.
"İleride bu yarışta biz de olacağız"
Kesme çiçek üretiminin Osmaniye için yeni bir sektör olduğunu ve henüz istenilen seviyede üretim yapılmadığını belirten Sağlam, "Biz bu sektöre gireli henüz 2 yıl gibi bir süre oldu. Yıllardır bu sektörde olan illerimizle şu an için yarış halinde olmamız söz konusu değil. Şu an diğer kesme çiçek üretimi yapan illerle yarış içinde değiliz ancak ilerleyen zamanlarda eğer istediğimiz verimi alırsak, o yarışta biz de olacağız inşallah." ifadelerini kullandı.
Düziçi ilçesinde 4 dönümlük alana kasımpatı ve başka tür kesme çiçek üretimi yapan Veli Şehitoğlu da kendisinin 20 yıldır çiçekçilik yaptığını ifade ederek, eskiden çiçeği İzmir, Antalya ve Yalova'dan getirttiğini ancak bunun hem zaman kaybına yol açtığını, hem de fiyata olumsuz yansıdığını söyledi.
Dışarıdan getirtmek yerine kesme çiçeği kendinin üretmesinin daha cazip geldiğini belirten Şehitoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Antalya, İzmir, Sakarya gibi illerden çiçek alırken nakliye parası bazen çiçeğin fiyatını geçiyor. Bu nedenle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki çiçekçiler, daha yakın yerleri tercih ediyor. Normalde bir kasımpatı 5 liraya getirilirken biz 3 liraya satıyoruz. Talebe yetişemiyoruz. Geçen sene Öğretmenler Günü ve Sevgililer Günü'nde adeta yok sattık diyebilirim. Şu an DOĞAKA'nın proje çağrısına başvurduk. 5 dönümlük bir sera yapılacak. O da yapılırsa gül, lale ve diğer çiçekleri de üretmeyi düşünüyoruz."
Son Dakika › Güncel › Osmaniye, Kesme Çiçek Sektörüne İddialı Hazırlanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?