PKK'nın Bombalı Kamyonla Katlettiği 13 Köylü Toprağa Verildi - Son Dakika
Güncel

PKK'nın Bombalı Kamyonla Katlettiği 13 Köylü Toprağa Verildi

PKK\'nın Bombalı Kamyonla Katlettiği 13 Köylü Toprağa Verildi

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi kırsal alandaki Tanışık Mahallesi Dürümlü Mezrası'nda PKK'lı teröristlerin 15 ton patlayıcı yüklü kamyonla gerçekleştirdikleri katliam sırasında kaybolan, çevreye yayılan ceset parçalarında yapılan DNA incelemesi sonucu patlamada öldükleri belirlenen 13 kişi için bugün toplu cenaze töreni düzenlendi.

17.05.2016 15:40

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi kırsal alandaki Tanışık Mahallesi Dürümlü Mezrası'nda PKK'lı teröristlerin 15 ton patlayıcı yüklü kamyonla gerçekleştirdikleri katliam sırasında kaybolan, çevreye yayılan ceset parçalarında yapılan DNA incelemesi sonucu patlamada öldükleri belirlenen 13 kişi için bugün toplu cenaze töreni düzenlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker'in gözyaşlarını tutamadığı törende, katliam kurbanı köylülerin 13 tabuta konulan parçalanan cenazeleri yan yana açılan mezarlarda toprağa verildi.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde 12 Mayıs gecesi 1 PKK'lının 15 ton bomba yüklü kamyonu infilak ettirdiği saldırıda kendisi ile birlikte 4 kişi ölürken, 12 kişinin kayıp olduğu belirtilmişti. Kayıp kişiler ve kimliği belirlenmeyen ölen 1 kişi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda patlamanın olduğu yerde geniş alana dağılan ceset parçalarında yapılan DNA incelemesiyle patlamada öldükleri belirlendi. Ölen 13 köylünün cenazeleri bugün Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morgundan alınarak ambulanslarla Tanışık Mahallesi'ne götürüldü.

TABUTLAR NORMALDEN HAFİFTİ

Katliamda ölenlerden 13 kişinin parçalanmış cenazelerinin bulunduğu tabutlar taziye evinin önünde dizildi. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı törende, tabutları omuzlayanlar, normalden çok hafif olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz PKK'lı teröristlerin bomba yüklü kamyonla katlettiği köylüler Seyithan Yakar, Orhan Yakar, Muhammet Yakar, Temur Yakar, Gerçek Yaman, Rıza Yaman, Sait Yaman, Mehmet Yaman, Tahir Yaman, Uğur Yaman, Salih Yaman, Davut Yaman ve Emrullah Yeşil için düzenlenen cenaze törenine katıldı.

Cenaze törenine katılan ve ölenleri tanıdığını söyleyen Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve İstanbul Milletvekili Mehdi Eker de köylülere başsağlığı dilerken gözyaşlarına hakim olamadı. Ak Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu, Vali Hüseyin Aksoy'un da hazır bulunduğu törende, yakınlarının tabutlarına sarılan köylüler ağıtlar yakıp, gözyaşları döktü.

Türk bayrakları asılan taziye evi önünde bakan ve milletvekillerinin de katıldığı cenaze namazının kılınmasının ardından 13 kişinin tabutları dualar eşliğinde tekrar omuzlara alınarak ambulanslara konuldu buradan köy mezarlığına götürülerek iş makineleri ile yan yana kazılan mezarlara defnedildi. Patlamada ölen 3 köylü daha önce toprağa verilmişti.

ALA: TERÖRÜN DİNİ, KİMLİĞİ YOK

Cenazeler defnedildikten sonra bakanlar köyün taziye evi önünde köylülere başsağlığı diledi. İçişleri Bakanı Efkan Ala yaptığı konuşmada terörün dini, etnik kimliği, milliyeti olmadığını sürekli dile getirdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Ülke olarak hemfikiriz ki terörün dini, etnik kimliği, terörün kimliği, milliyeti olmaz. Araç çalınıyor. İçine bomba yükleniyor 15 tondan fazla ve getirilip burada patlatılıyor. ve bir mahalle 16 vatandaşımız; ailesi, çoluğu- çocuğuyla birlikte yaşayan ve ülkesi, milleti, ailesine faydalı olan insanlar ve bunlara saldırılıyor. Bir köyü yok edecek patlama, saldırı gerçekleştiriliyor. Bu tür saldırılar 79 milyon insanımızın huzuruna, herkese yapılmıştır. Türkiye'de yine 79 milyon, teröristlere ve teröre karşı kesin bir kararlılıkla mücadele etme azmindedir. Bu terör belasını da ayağından pranga olmaktan çıkaracaktır. ve yoluna devam edecektir. Kimse bizim insanlarımıza bu kadar hunharca saldırarak arkada kalanları yıldıracağını sanmasın. Burada birlikte mücadele ettik bu ülkeyi kurarken, şimdi de bu ülkeyi yok etmek, parçalamak, bir kısmını yok etmek koparmak isteyenlere karşı yine top yekün mücadele ediyoruz. Burada terör örgütü, teröristlerin hiç bir insanlıktan nasibi almamış tarz içerisinde olduklarını hiç bir ilke gözetmediklerini, ortaya koyan durumla karşı karşıyayız. Zaten terör terörist dediğiniz zaman, her hangi bir ilkeden söz edemezsiniz. Ama bunların siyasi destekçileri ya da uzantıları zaman zaman sanki bazı ilkeleri gözetiyorlarmış gibi propaganda yapıyor, milletimize yalan söyleme cüretini gösteriyorlar. Diyarbakır'ın yanı başında hayatlarını idame ettirmek için ellerinden geleni yapan vatandaşlarımıza karşı hunharca katliam yapılıyor, saldırıda bulunuluyor. Bir katliam gerçekleştiriliyor. Onların hepsi bizim şehitlerimizdir. Onları rahmetle anıyorum. Mekanaları cennet olsun. Bu memlekete çok hizmet ettiler, hep sadık oldular."

"BAŞKALARININ MAŞASIDIRLAR"

Bakan Ala, ülkenin terör prangasından kurtulması gerektiğini başkalarına uşaklık eden, bu topraklarda yaşayanlara saldıranların hainlik içerisinde olduğunu söyledi. Bakan Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buraya bir bomba yüklü araçla girip ve patlatmak ve bu kadar insanımızın canına kastetmek nasıl izah edilebilir? İzah etmeye çalışanlara söyleyeceğim şu: Sussunlar bari ve bir sözleri varsa dönüp bu topluma değil, dağda bu katliamları yapan, ülkeye bu kadar zarar verenlere söylesinler. Türkiye biraz kendini toparladığında, ileriye doğru adım attığında ayrı ayrı saldıran teröristler, terör örgütleri biraz daha güçlenince Türkiye ittifak yapmaya başladı. Bunu görmezlik artık kör olmak demektir. Bu herkese yapılan, saldırıyı yapanları da yok eden bir saldırdı. Dünyanın neresinde görülmüş ki teröristin, eşkıyalığın başarılı olduğu burada görülsün. Burada bakın kardeş ve vatandaşlarımız dimdik ayakta, bizimde tanıdığımız kardeşimiz burada katledildi şehit oldu."

Millete bu eziyeti çektirenlerin arkasında duranların desteklerini kesmesini isteyen Efkan Ala, "Türkiye elbette bedel ödüyor. İşte burada kardeşlerimizin katliamını gerçekleştirdiler. Onlar şehit oldu, onların hatırası için buradayız. Bedel ödüyoruz, ama zarar verme kapasitesi olan terörün ve terörist organizasyonların, örgütlerin kazanma imkan ve ihtimalleri yoktur" diye konuştu.

YILMAZ: HİÇ BİR ZAMAN BAŞARAMAYACAKLAR

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise yaralılara şifa, yakınlarına başsağlığı diledi. Terörü bir kez daha lanetlediğini, terörün en büyük zararı bu bölgede yaşayanlara verdiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, terörün sosyal, ekonomik hayata, insanların özgürlüklerini yaşamalarına darbe vurduğunu, insana en küçük bir saygısı bulunmayan terör örgütüne bazı kesimlerin propagandayla bunun üstünü örtme çabasına girdiğini söyledi.

EKER: KAMYONU UZAKTAN PATLATTILAR

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, saldırıda yaşamını yitirenleri tanıdığını belirterek, "Hepsi suçsuzdu, bu toprakların sahipleri, evlatları, bu topraklar üzerinde yaşayan Türk, Kürt bütün kardeşleri gibi birer insan olarak, ama gerçekte insan olarak burada yaşıyorlardı ve masumdular" dedi.

PKK terör örgütünün masum insanları öldürmek için tuzak hazırladığını belirten Mehdi Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"15 ton bombayı bir kamyona yükleyip bu köyden geçirip Diyarbakır'a götürüp bir yerde patlatmak istedi. Seyithan Yakar, diğer kardeşleriyle birlikte buna engel olmaya çalıştı. PKK terör örgütü bu insanları katletti, PKK terör örgütü en çok Kürtlere zarar verdi. Herkese zarar verdi, terör örgütünün zihniyetinde insanlığa düşmanlık vardır. Hayata düşmandır. Ölüm üzerinden, ölü sevicilik üzerinden bir eylem gerçekleştiriyor. Bunu bu bölgedeki bütün kardeşlerim bilsin, bu çocuklara iftira edildi. Bunu uzaktan patlattılar. Biz bu düşünceyi, anlayışı bu zihniyeti lanetliyoruz. Ne Kürde, Türke hiç kimseye hiç bir faydası olmayan başkalarına sadece taşeronluk yapan bu zihniyeti açıkça lanetliyoruz. İnsanlık onuruna sahip çıktığını iddia eden herkesten de bu tavrı ortaya koymalarını bekliyoruz."

- Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel PKK'nın Bombalı Kamyonla Katlettiği 13 Köylü Toprağa Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement