Rize Valisi'nden 'Kaçak Yapılar Durmuyor' Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Rize Valisi'nden 'Kaçak Yapılar Durmuyor' Tepkisi

Rize Valisi Kemal Çeber, Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nca (WWF) korunması gereken 200 ekolojik saha arasında gösterilen Fırtına Vadisi'ndeki dere yatağına inşa edilen 21 kaçak yapının önümüzdeki günlerde yıkılacağını açıkladı.

09.05.2019 11:37

Rize Valisi Kemal Çeber, Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nca (WWF) korunması gereken 200 ekolojik saha arasında gösterilen Fırtına Vadisi'ndeki dere yatağına inşa edilen 21 kaçak yapının önümüzdeki günlerde yıkılacağını açıkladı. Denetimlerde vadide 11 kaçak yapı inşaatı daha tespit ettiklerini söyleyen Vali Çeber, "Kaçak yapılar durmuyor. Belki bugün birisi daha bir kaçak yapıya başladı. Bugün onun tutanağı tutuluyor, yıkım kararını 6 ay sonra geliyor. Vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyorum. Boşuna masraf ve emeğinizi sarf etmeyin. Sonuçta yıkılacak" dedi.

Rize Valisi Kemal Çeber, düzenlediği basın toplantısında kaçak yapılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Fırtına Vadisi'nde inşa edilen 21 kaçak yapı için yıkım ihalesinin tamamlandığını hatırlatan ve itiraz sürelerinin ardından kaçak yapıların yıkımının gerçekleştirileceğini söyleyen Vali Çeber, denetimlerin de sürdürüldüğünü açıkladı. Fırtına Vadisi'nin Rize'nin en güzel yerlerinden olduğunu söyleyen Vali Çeber, "Bu alan en çok ziyaret edilen yerlerinden biri.  Bundan olsa gerek özellikle bu İmar Barışı sürecinden sonra bunu biraz da su istimal etmek isteyenler ya da bundan istifade edebileceğini düşüneler tarafından diyelim hızlı bir ruhsatsız ve kaçak yapı eğilimi gördük.  Bir yıldır ilgili kurumlar orada tespitlerini yapıyor. Devlet olduğunuz zaman uymak zorunda olduğunuz bir mevzuat ve usul var. 1 yıldır aslında devam eden bir sürecin artık sonuna yaklaştık diyebiliriz. Tespitleri yapılmış ve işlemleri başlamış olan 21 kaçak binanın yıkım ihalesine çıkıldı.  Bugünlerde ihalemiz sonuçlanıyor, itiraz süreci şu anda devam ediyor. Ondan sonra da yer teslimi ve yıkım işlemler başlayacak" dedi.

'11 YENİ KAÇAK YAPI İÇİNDE İŞLEM BAŞLATILDI'

Vadide 11 ayrı kaçak yapı içinde yasal işlem başlatıldığını açıklayan Vali Çeber, şunları  dedi:

"Biz bu yıkımları yaparken bir taraftan da yeni yıkım dosyası hazırlıklarımız var. 21 kaçak yapının ardından 11 tane daha dosya hazırlanıyor. Bir tarafından yeni tespitlerimiz var. Elimizdeki 200-300 jandarma-polisle veya özel İdare ya da belediye elemanıyla mücadeleyi yapmak mümkün değil. Hep beraber olmamız lazım, herkesin duyarlı olması lazım. Rize'yi sevenlerin sahip çıkması lazım. Vatandaşlarımızın bu konuda yanımızda olduklarını hissetmemiz lazım. Bir binaya benim bir arkadaşım tutanak tutmaya gittiğinde ne tehditlerle karşılaşıyor, kimler arıyor, neler söyleniyor, araya kimler sokuluyor. Ben Rize halkının, doğaseverlerin, Rizeli hemşerilerimin bizim yanımızda olduğunu biliyorum. Bu zaten şahsi mesel değil, devlet meselesidir. İnşallah en güzel şekilde de neticelendireceğiz"

'BOŞUNA MASRAF VE EMEK SARF ETMEYİN'

Kaçak yapılarla mücadeleyi sadece kamu gücüyle sürdürmenin zor olduğunu ifade eden Vali Çeber, "Gördüm 'dur, dozeri gönderiyorum yıkıyorum' diyemezsiniz. Ama bu benim istediğim bir şeydir, gördüğün zaman öyle bir mekanizma olmalı ki hemen bu sorunu orada bitirmem lazım ama o yok.  Süreçleri takip etmek zorundasınız. Burada herkesin duyarlı olması gerekiyor. 21 kaçak yapı ilgili süreç tamamlandı ve ihaleye çıkıldı. 11 kaçak yapı için çalışmalar sürüyor. Ama kaçak yapılar durmuyor. Belki bugün birisi daha bir kaçak yapıya başladı. Bugün onun tutanağı tutuluyor, yıkım kararını 6 ay sonra işte böyle önümüzde görüyorum. Biz durmuyoruz. Vatandaşlardan da duyarlılık bekliyorum. Boşuna masraf ve emeğinizi sarf etmeyin. Sonuç bu olacak, yıkılacak. Mevzuatımız neyse o yapılacak. Bunlar bizlerin görevleri.  Bana vatandaşlar 'Fırtına Vadisi ne hale geldi, Ayder'e kimse bakmıyor mu' diyor. İşte biz mücadeleyi yapıyoruz ve vatandaşlarımızı yanımızda görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

NE YAŞANMIŞTI?

'İmar barışı' düzenlemesiyle Doğu Karadeniz'deki yaylalarda inşa edilen ve yıkım kararı verilen kaçak yapıların sahipleri, harekete geçmişti. Ayder Yaylası ve turizm merkezi Uzungöl'dekiler başta olmak üzere kaçak yapıların sahipleri, 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen yapıları için 'imar barışı' başvurularını sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile e-devlet üzerinden başvuru yapan yaylacılar, 'yapı kayıt belgesi' alıyor. 'İmar barışı' ile Doğu Karadeniz'de kaçak yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen bazı kişilerin ise yayla ve vadilerde betonarme kaçak yapılar inşa etmeye başladığı ortaya çıkmıştı. Jandarma, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Orman Müdürlüğü, Özel İdareler ve belediye ekipleri, kaçak inşaatlarla ilgili tutanaklar tutarak, yasal işlemler başlatmıştı.

YIKIMLAR BAŞLADI

Doğu Karadeniz'deki hemen hemen tüm yaylalarda, inşaat sesleri arasında yükselen kaçak yapılar için harekete geçildi. Türkiye genelinde başlatılan 'imar barışı' ile 31 Aralık 2017'den önceki yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilenlerin inşa ettiği kaçak yapılar için yıkım kararı alındı. Yıkımların sürdürüldüğü Doğu Karadeniz'de, bir yandan da yeni kaçak inşaatlar yükselmeye başladı. Yayla, mera ve özel koruma statülerine sahip alanlardaki inşaatların ardından dere yataklarına da kaçak yapılar inşa edilmeye başlandı. Rize'nin Fırtına Vadisi'ndeki dere yatağına otel, pansiyon, restoran ve otopark inşa edilmeye başlandı. Dere yatakları daraltılarak, yol kenarlarına sıfır noktaya yapıların inşa edildiği Fırtına Vadisi'nde inşaat sesleri yankılandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaçak yapılarla ilgili yasal işlem başlatarak yıkım kararları aldırdı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize'deki Ayder Yaylası için "Ayder'i kirlettik, rezil ettik" çıkışı ile gündeme gelen Doğu Karadeniz yaylalarındaki kaçak yapılar için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Hiç kimse kusura bakmasın, kaçak yapılar yıkılacak" açıklamasını yapmıştı. Bu açıklamaların ardından bölge illerin valilikleri yapı yoğunluğu artan ve doğal güzellikleri bozulan yaylalar için harekete geçti, kaçak yapıların yıkımına başlandı. Bölgede, 31 Aralık 2017'den sonra inşa edildikleri için İmar Barışı kapsamı dışında kalan kaçak yapıların da yıkımının süreceği belirtilmişti.

Görüntü Dökümü

----------

Drone ile Fırtına Vadisi detayları

Kaçak yapı detayları

Vali Kemal Çeber açıklaması

Vatandaş röp.

Detaylar

Haber-Kamera: Arzu ERBAŞ-Mehmet Can PEÇE RİZE-DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rize Valisi'nden 'Kaçak Yapılar Durmuyor' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement