Rohingya Müslümanları, Açlık Tehlikesiyle Karşı Karşıya - Son Dakika
Güncel

Rohingya Müslümanları, Açlık Tehlikesiyle Karşı Karşıya

BM insan hakları raportörü, yardım görevlilerinin tahliyesinin Rohingya Müslümanları için "ağır sonuçlar doğuracağını" söyledi.

08.04.2014 14:40

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Raportörü Tomas Ojea Quintana, Myanmar'ın batısındaki Rakhine eyaletinde görev yapan yardım görevlilerinin tahliyesinin, bölgede yaşayan Rohingya Müslümanları için "ağır sonuçlar doğuracağına" işaret etti.

Quintana, eyalet başkenti Sittwe'deki yardım görevlilerinin geçen ay bölgeden ayrılmaya zorlanmasının ardından ortaya çıkan yiyecek, içilebilir su ve ilaç sıkıntısının Rohingya Müslümanlarının uzun süredir maruz kaldığı zulmün ve ayrımcılığın bir parçası olduğunu söyledi.

Bazı yardım yetkililerinin geri dönmeye çalıştığını ancak hükümet tarafından engellendiklerini belirten Quintana, Rohingya Müslümanlarının açlık tehlikesi ile karşı karşıya bırakılmasını "insanlık karşıtı suç" olarak niteledi.

Rohingya Müslümanlarının yaşadığı kamplardan bazılarında su miktarının tehlikeli derecede azaldığına dikkati çeken Quintana, kamplardaki 140 bin kişi ile kamplar dışında yaşamını sürdürmeye çalışan 700 bin kişinin sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını da kaydetti.

Sittwe'de geçen ay kalabalık bir grup Budist, Malteser Uluslararası Yardım Örgütü binası önünde asılı Budist bayrağının kaldırıldığına ilişkin haberlerin ardından uluslararası yardım kuruluşlarının ofislerine taşlarla saldırmıştı. Olayların ardından Sittwe'deki yardım görevlileri tahliye edilmişti. Yerel yönetim, yardım görevlilerinin dönmesine birkaç hafta sonra izin verileceğini açıklamış ancak ayrıntı vermemişti.

Myanmar'da yıllar sonra ilk kez yapılan ve etnik gerilimi tırmandırmasından endişe edilen nüfus sayısında ise Rohingha'nın etnik isim olarak kullanılması yasaklanmıştı.

Quintana, Müslümanların kendilerini Rohingya adıyla tanımlamasına izin verilmemesini "insan hakları ihlali" olarak tanımladı. Raportör Quintana, "İnsanların etnik kategorilere ayrılması, sadece Rakhine eyaleti için söz konusu değil. Kaçin eyaletindeki çeşitli topluluklara yaptığım ziyaretler, hükümetin nüfus sayımını toplumun tüm kesimleri ile yeterince ve anlamlı bir biçimde görüşmeden düzenlediğini apaçık ortaya koyuyor" dedi.

Bu arada nüfus sayımı için Myanmar'a maddi yardımda bulunan ülkelerden İngiltere'nin Dışişleri Bakanlığı, Myanmar büyükelçisini çağırarak son gelişmelerden duyduğu endişeyi dile getirdi. İnsan hakları örgütleri ise maddi yardımda bulunan ülkelerin Myanmar hükümetine nüfus sayımı için verdikleri siyasi ve ekonomik desteklerini çekmeleri çağrısında bulundu.

Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülen Rohingya Müslümanları, 1982'de kabul edilen yasa ile vatandaşlık haklarını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen yaklaşık 1 milyon 300 bin Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor.

Geçen yıl eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 250 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya, Arakan'dan kaçıp teknelerle diğer ülkelere gitmeye çalışıyor. İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor. - Yangon

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rohingya Müslümanları, Açlık Tehlikesiyle Karşı Karşıya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement