Prag'da düzenlenen 'Doğu Ortaklığı' zirvesinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın, sözde soykırım iddiaları ile iki ülke arasındaki sınırın kapalı olmasına yönelik eleştirisinin ardından Türkiye'nin bu nedenlerle Avrupa Birliği'ne üyeliğinin kabul edilemez olduğunu ifade etmesine, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tepki gösterdi. Toplantıda Türkiye'den temsilci bulunmadığını hatırlatan Aliyev, "Bunu yapmak çok kolay çünkü toplantıda Türkiye'den temsilci bulunmuyor. Fakat ben buradayım ve Türkiye-Ermenistan sınırının neden kapalı olduğunu anlatabilirim" dedi.
Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da devlet ve hükümet başkanlarının katılımı ile 'Doğu Ortaklığı' programının 5'inci yıldönümü zirvesi yapıldı. Türkiye'nin temsil edilmediği zirvede, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Genel Kurul Toplantısı'nda Türkiye'yi eleştirdi. 1915 yılında yaşananlardan dolayı Türkiye'ye ağır eleştirilerde bulunan Sarkisyan, "Türkiye, soykırım ile ilgili yapıcı bir tutum sergilememektedir. Diğer yandan ise Ermenistan sınırlarını açmamaktadır. Bu ülkenin Avrupa Birliği'ne üyeliği kabul edilemez" diye konuştu.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Türkiye aleyhindeki açıklamalarına tepki gösterdi. Aliyev, "Bugün maalesef Ermenistan Cumhurbaşkanı fırsat bularak Türkiye'ye saldırdı. Bunu yapmak çok kolay, çünkü toplantıda Türkiye'den temsilci bulunmuyor. Fakat ben buradayım ve Türkiye-Ermenistan sınırının neden kapalı olduğunu anlatabilirim" dedi. Aliyev sözlerini sşöyle sürdürdü:
"Bugün maalesef Ermenistan Cumhurbaşkanı burada fırsattan yararlanarak Türkiye'ye yeniden saldırıyor. Bunu yapmak kolaydır, çünkü bu masada Türkiye temsilcileri yoktur. Ancak ben buradayım ve Türkiye - Ermenistan sınırının neden kapalı olduğunu anlatabilirim. Türkiye ile Ermenistan sınırı Azerbaycan'ın Kelbecer bölgesinin 1993 yılının Nisan ayındaki işgalinden sonra kapanmıştır. Kelbecer'den önce 1992 yılında Ermeniler Şuşan'ı işgal etti . Daha sonra Ağdam, Fuzuli, Zengilan, Cebrail - Dağlık Karabağ'ın idari sınırları dışında olan genel Azerbaycan'ın 7 bölgesini işgal ettiler. Ki, bu Azerbaycan'ın uluslararası düzeyde tanınan topraklarının yüzde 20'sini oluşturmaktadır. Bu işgal BM Güvenlik Konseyi'nin 4 kararı, Avrupa Parlamentosu'nun kararı ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi kararına rağmen bugüne kadar devam ediyor. Ermenistan bu kararları yok sayıyor ve ne tarihsel ne de uluslararası hukuka göre onlara ait olmayan arazilerin işgalini sürdürüyor."
Son Dakika › Güncel › Sarkisyan'ın Türkiye'yi Eleştirmesine Aliyev'den Tepki: Masada Türkiye'nin Temsilcileri Yok Ama Ben... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?