SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven, SEDAŞ olarak Bolu İlinde de SCADA Projesine hız verildiğini ve trafo merkezlerinde gerekli yenilemeler ile metal muhafazalı modüler hücrelerin yerleştirilmesine başlandığını belirtti. Güven, kamu dönemine göre yatırım miktarının 4 kat arttığını ifade ederek tüm bölgede 101 milyonluk bir yatırım gerçekleştireceklerini söyledi.
Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) Bolu Gazelle Hotelde düzenlediği iftar programında bölge basınıyla bir araya geldi. İftar yemeğine SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı CEO Bekir Sami Güven, Dağıtım Varlıkları Müdürü Enver Aka, Dağıtım Hatları Müdürü Reşat Karaman, Bolu İl Sorumlusu İsmail Doğandor, İlçelerin Bölge Sorumluları, ( Gerede, Dörtdivan, Yeniçağa) Bölge Sorumlusu Levent Şimşek, ( Mudurnu, Göynük, Taşkesti) Bölge Sorumlusu Mesut Yörükoğlu, ( Bolu Merkez, Seben, Kıbrıscık) Bölge Sorumlusu Zeki Sarışınoğlu, Dağıtım Varlıkları Uzmanı Faruk Özçelik katıldı.
Enerji Dağıtım Özelleştirmelerinin ardından önemli bir proje halini alan SCADA/DMS Projesinin tamamlandığında, SEDAŞ'ın bölgesinde gerçekleşen elektrik dağıtımının, kalitesini de artıracağını belirten Bekir Sami Güven, enerji dağıtımının özelleştirilmesinin ardından önemli yatırımlara imza atan SEDAŞ'ın bu projeyi 4 yılda tamamlamayı hedeflediğini söyledi. Güven, SCADA/DMS Projesi'nin 7 Şubat 2012 tarihinde ihale sözleşmesinin imzalandığını hatırlatarak, Projede iş paydaşının, Siemens Türkiye Akıllı Şebekeler bölümü Enerji Otomasyonu iş birimi olduğunu ve toplamda 40 Milyon TL yatırım bedelli SEDAŞ SCADA/DMS Projesi ile; kesintiye anında müdahale edilebilen, kesintilerin en aza indirildiği, işletimi daha verimli bir dağıtım şebekesi aracılığıyla Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerindeki kullanıcılara daha kaliteli bir elektrik dağıtımı gerçekleştirilmesinin sağlanacağını, teknik kayıpların da azalacağını belirtti.
Güven, SCADA/DMS Projesinin, SEDAŞ'ın şebeke bilgilerini toplayarak yatırımlara ve bakımlara yön vermesine de imkan vereceğini söyleyerek, ilk olarak Gebze İşletme bölgesinde uygulamaya geçecek olan projenin, 2012 içerisinde Kocaeli ve Gebze İşletme bölgesinde start verildiğini, projeye göre 2013 yılında da trafo merkezlerindeki altyapı çalışmalarının Boluda da başlatıldığını ifade etti. Güven, Bolu ve Düzce İşletme bölgelerindeki çalışmaların da tamamlanması ile birlikte, SEDAŞ SCADA/DMS Projesi'nin 2015 yılında tamamen bitirilmesinin, tüm bölgede tamamıyla işler hale getirilmesinin planlandığını belirterek, "Proje çerçevesinde SCADA/DMS Sistemi, Gebze'de 55 adet, Kocaeli'de 65 adet, Sakarya'da 73 adet, Bolu ve Düzce'de 109 adet olmak üzere, toplam 302 adet Dağıtım Merkezi ve 26 adet İndirici Trafo Merkezini kapsıyor. Proje tamamlandığında, Trafo Merkezlerinin yanı sıra 1 Ana Kontrol Merkezi, 1 Acil Durum Kontrol Merkezi ve 94 adet fider otomasyon noktasının uzaktan izlenebilmesi ve kontrolü sağlanabilecek" dedi.
Güven, SCADA Sisteminin kapsadığı iş alanında arıza bakım onarım faaliyetinde görev yapacak çalışanların yüklenici firma elemanı olma pozisyonlarının 1 Temmuz 2013 itibariyle değiştiğini ve hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla bakım ve onarım ekipleriyle birlikte, kesme açma ve endeks okuma ekiplerinde görevli toplam 910 taşeron firma elemanının kadroya alınması yönünde Türkiye de örnek bir uygulamanın altına SEDAŞ olarak imza atıldığını ve bu çalışanların kadrolu olmalarının sağlandığını ifade etti. Bu çalışanların eğitimlerine önem verildiğini ve iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alındığını, çalışanların kafalarının rahat ettiğini, aidiyet duygusu ile olumlu motivasyonun sağlandığını, daha kaliteli hizmet verilmesi yönünde de olumlu gelişme sağlayacak bu uygulamanın SEDAŞ tarafından yetkili sendika ile görüşmeler çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade etti.
Güven, elektrik kesintileri ve işletme bakım çalışmaları koordinasyonunu sağlamak üzere, gerektiğinde sisteme anında müdahale için her İlde İl Sorumluları ve İlçelerde Bölge Sorumlu Mühendislerinin bulundurulması adına yeni bir organizasyonun yapılandırıldığını, İl ve Bölge sorumlularının Şirketi diğer kurum ve kuruluşlar nezdinde temsil etmek ve Şirket merkezine sahadaki tespitleri yönlendirmek, gerekli raporlamaları yapmak, ilçeler ile merkez arasında koordinasyonu sağlamak yönünde de görevlerinin ve sorumluluklarının bulunduğunu belirtti.
EPDK'nın belirlediği orana göre SEDAŞ için 2013 kayıp kaçak hedefinin yüzde 6.96 olduğunu belirten Güven, "Bu oran Dağıtım Şirketleri için belirlenen Türkiye de hedef kayıp kaçak oranları içinde yer alan en düşük orandır. Biz bu oranları sürekli aşağılara çekmeye çalışıyoruz. SEDAŞ bölgesinde planlı olarak uyguladığı projelerle bu oranı aşağı çekmeyi başarmıştır. % 6,9 oranı Türkiye kayıp kaçak oranı ortalamasının yarısı kadardır." ifadesini kullandı.
Güven, "OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri) Projesi kapsamında, serbest tüketicilere ait sayaçların dışında, 7 bin 800 aydınlatma sayacını da uzaktan okuyabilir duruma geldik. Bu proje ile toplam tüketimin yüzde 80'ini eş zamanlı kontrol etme şansımız oldu" şeklinde konuştu. 10 yılını dolduran sayaçların değişeceğini söyleyen Güven, "Mart ayında çıkan yasayla beraber artık müşterilerimiz sayaç değiştirme bedeli ödemeyecekler" dedi.
Son Dakika › Güncel › SEDAŞ, SCADA Projesi Çalışmalarına Hız Verdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?